Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... Jerusalem Post yazarı yine Türkiye'ye kin kustu! Skandal paylaşımlar

Gazze'deki savaşta son dakika... Jerusalem Post yazarı yine Türkiye'ye kin kustu! Skandal paylaşımlar

20.03.2024 - 15:01 | Son Güncellenme:

İsrail ordusu 48 saat gizlediği saldırıyı doğruladı, 1700 kilometre öteden Eilat'ın vurulması fırtına kopardı. Jerusalem Post gazetesinde Türkiye karşıtı yazılarıyla tanınan isim ise, bu kez X hesabından arka arkaya mesajlar paylaştı.

İsrail'in Gazze'yi yok ettiği savaşta 166'ıncı güne girildi, Orta Doğu'daki bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

DSÖ AÇIKLADI: SAĞLIK TESİSLERİNE TOPLAMDA 410 SALDIRI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada, 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki sağlık tesislerine 410 saldırı gerçekleştirildiği bildirildi.

KASSAM TUGAYLARI YASİN-105'LE BİR İSRAİL ZIRHLI ARACINI VURDU

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin güneyindeki en büyük şehir Han Yunus'ta işgal birliklerini hedef aldığını duyurdu.

Kassam Tugayları'nın açıklamasına göre, savaşçılar İsrail işgal askerlerini taşıyan bir aracı vurdu. İsrail zırhlı aracı, Yasin-105 roketiyle Karara mahallesinde vuruldu.

JERUSALEM POST YAZARI TÜRKİYE'YE BU KEZ X HESABINDAN KİN KUSTU



İsrail'de yayımlanan Jerusalem Post gazetesinde Türkiye karşıtı yazılarıyla öne çıkan Seth J. Frantzman, bu kez X hesabından YPG'li teröristleri kullanarak kin kustu.

Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'de başlayan savaşla birlikte Türkiye'yi konu alan yazılarına ara verdiği görülen Seth J. Frantzman, sosyal medya hesabından ise terör destekçilerinin paylaşımlarını retweet etti.

İngilizce atılan "Türk işgalciler Afrin'de 310 bin Kürdü yerinden etti" gibi skandal ötesi bir mesajı yeniden paylaşan Frantzman, Türkiye destekli grupların Afrin'de zeytin ağaçlarını kestiğini iddia eden mesajı da yine retweet etti.

Jerusalem Post yazarının yeniden paylaştığı bir diğer skandal mesajı, Hizbullah'ın kullandığı bir drone'un Türkiye'de üretildiğini yazıyordu. Frantzman'a göre, söz konusu insansız hava aracına RPG roketleri eklenebiliyor. Seth J. Frantzman'ın tweetine verilen yanıtlardan birinde, drone'un Çin malı olduğu belirtildi.

Haberin Devamı
GAZZE'DE CAN KAYBI 32 BİNE YAKLAŞTI

Gazze Şeridi'ndeki savaş 166'ıncı gününe girerken, İsrail vahşetinde can kaybı 31 bin 923'e çıktı. Filistinli yetkililer, son 24 saatteki İsrail saldırılarında 104 kişinin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Yaklaşık 32 bin kurbanın üçte ikisinden fazlası çocuk ve kadın.

REHİNE YAKINLARI YİNE OTOYOL KAPATTI

İsrail'de bugün rehine yakınları bir kez daha Tel Aviv'in ana otoyolunu trafiğe kapattı. Binyamin Netanyahu hükümetinden Hamas ile bir rehine anlaşması talep eden göstericiler, Ayalon Otoyolu'ndaki trafiği 15 dakika boyunca durdurdu.

Rehine yakınları ve destekçilerinin taşıdığı pankartta savaş kabinesi üyelerinin fotoğraflarının yanı sıra "Sorumluluk sizde, bir anlaşma yapmadan Katar'dan geri dönmeyin" yazıyordu.

İsrail'de rehine yakınları aylardır Başbakan Binyamin Netanyahu'nun resmi konutunun önü dahil birçok noktada gösteri yapıyor. Ayrıca İsrail parlamentosu Knesset'teki oturumlara katılıp milletvekilleriyle tartışmalara girdi.

"ERDOĞAN KIRMIZI ÇİZGİYİ ÇİZDİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde Kıbrıs hakkında yaptığı açıklamalar Yunanistan'da panik yarattı. Yunan basınında çıkan haberlerde ABD üretimi Romeo MH-60R Seahawk helikopterlerinin Türkiye'ye karşı kullanılacağına dair geniş yer verilirken Ankara'nın açıklamaları ile ilgili analizler yayınlandı.

Haberin Devamı
GAZZE'DE BİR YARDIM KATLİAMI DAHA! İSRAİL YARDIM KAMYONUNU VURDU, EN AZ 24 CAN KAYBI

Al Jazeera, Çarşamba gecesinin ilk saatlerinde İsrail işgal ordusunun bir yardım kamyonunu hedef aldığını duyurdu.

Kuveyt Kavşağı'ndaki saldırıda en az 24 Filistinli can verdi, halen yollarda yaralı insanlar var.

Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, İsrail ordusunun yalnızca kamyonu ve toplanan kalabalığı hedef almadığını, etraftaki kamu tesislerinin de vurulduğunu bildirdi.

ATEŞKES MÜZAKERELERİNDE ÜÇÜNCÜ GÜN! ARABULUCULAR ABD, KATAR VE MISIR MASADA



Katar'ın başkenti Doha'da başlayan yeni ateşkes müzakerelerinde üçüncü gün. Al Jazeera, Mossad Direktörü David Barnea'nın Salı günü ayrıldığı müzakerelerin üçüncü gününde İsrail heyetinin yanı sıra ev sahibi Katar ve diğer arabulucular ABD ve Mısır'ın masada olduğunu duyurdu.

Taraflar, Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın elindeki İsrailli rehinelerin bir kısmını serbest bırakması karşılığında altı haftalık bir ateşkesi görüşüyor.

Al Jazeera, Salı günü Tel Aviv'e dönen İsrail'in heyet başkanı David Barnea'nın savaş kabinesi toplatısına katıldığını bildirdi. Söz konusu toplantıda teklifler ele alındı ve karış öneriler tartışıldı.

İsrail'in Kanal 12 teleizyonuna ismini vermeden konuşan bir İsrailli yetkili, bir anlaşmaya varılması için karamsarlık olduğu söyledi, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın gerçekten bir anlaşma mı hedeflediği yoksa sadece zaman kazanmaya mı çalıştığı yönünde şüpheler bulunduğunu savundu.

Katar Dışişleri Bakanlığı ise, bir anlaşma hakkında konuşmak için erken olduğunu belirtip temkinli bir iyimserlik taşıdıklarını kaydetti.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde işgal edilmemiş tek şehir olan Refah'a kara saldırısı için ısrar etmesi, ateşkes müzakerelerindeki gündem başlıklarından biri. Katar, Refah'ın işgalinin uzlaşma yolundaki çabaları boşa çıkaracağı uyarısı yaptı.

"TÜRKLERİ KISITLAMAK İÇİN DESTEKLİYORUZ"

Washington'un terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısına verdiği destek hakkında analiz yayınlayan ABD'li dergi The American Conservative, ABD'nin Türkiye'ye karşı neden YPG'yi silahlandırdığını yazdı.

Haberin Devamı
İSRAİL ORDUSU İLK KEZ DOĞRULADI! 1700 KM UZAKTAN ATEŞLENEN FÜZE İSRAİL'İ VURDU



7 Ekim'de başlayan savaşla birlikte İsrail'in en güneyindeki Eilat şehrine füzeler ve kamikaze drone'lar ateşleyen Yemenli Husiler, ilerleyen haftalarda taktik değiştirip Kızıldeniz'de seyreden ticari gemileri vurmaya başladı.

Kasım ayı ortasından itibaren onlarca gemiye saldıran İran destekli grubu, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon ve Avrupa Birliği'nin görev gücü de durduramadı. Ocak ayıyla birlikte Amerikan ve İngiliz savaş uçakları Yemen topraklarındaki Husi hedeflerini bombardımana tuttu, ülkenin batısını kontrol eden grubun buna misillemesi ABD savaş gemilerine füze fırlatmak oldu.

Kızıldeniz ile Aden Körfezi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı bir anda dünyanın en tehlikeli su yolu haline dönüşürken, neredeyse her gün bölgeden saldırı haberleri gelmeye devam etti.

Avrupa Birliği'nin Aspides misyonuna birden fazla savaş gemisiyle katılan Fransız donanması, FS Alsace adlı fırkateynini medyaya açtı. France 2 televizyonu, savaş gemisinin Husilerin ateşlediği kamikaze silahlı insansız hava aracını düşürdüğü görüntüleri ekrana getirdi.

İsrail ordusu ise, iki gün gizlediği saldırının detaylarını Salı akşamı paylaştı. Ordu sözcüsünün verdiği bilgiye göre, Kızıldeniz'den İsrail'e doğru ateşlenen bir seyir füzesi Eilat yakınlarındaki bir açık alana düştü.

Kızıldeniz'in kuzeyindeki Akabe Körfezi'nde bulunan Eilat, İsrail'in en güney şehri. Yemenli Husiler, önceki aylarda da Eilat'a füze ya da kamikaze drone saldırıları gerçekleştirdi.

Ancak İsrail ordusu yaklaşık 1700 kilometre mesafeden uzun menzilli bir füzenin İsrail topraklarını etkilediğini ilk kez doğruladı. İsrail ordusunun uzun menzilli füzenin Arrow hava savunma sistemlerini aştığını iki gün gizlemesi fırtına kopardı.

İsrail ordu radyosu muhabirlerinden Doron Kadosh, füzenin gerçek zamanlı olarak 'şüpheli bir hava hedefi' diye belirlendiğini kaydedip, iki gün sonra ise hava savunma sistemlerini delip Eilat yakınlarında patlayan bir seyir füzesi olarak duyurulmasını eleştirdi. Kadosh'a göre, Eilat yakınlarına füze düşerken medyanın ilgisi Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne düzenlenen yeni baskına yönlendirildi.

'2 BİN FRANSIZ ASKERİ UKRAYNA'YA!'

Geçtiğimiz Şubat ayında, 20'yi aşkın Avrupalı lider, Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya geldi. Görüşmede Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron birkaç ay önce kimsenin hayal dahi edemeyeceği 'tüyler ürpertici' hamleyi dile getirdi. Yalnızca birkaç hafta sonra ise, Rus İstihbarat Şefi, yeni dünya savaşına kapı arayabilecek iddiayı yineledi.

KANADA İSRAİL'E SİLAH SATIŞINI DURDURUYOR

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, Gazze Şeridi'ni işgal eden İsrail'e silah satışına son vereceklerini açıkladı.

Avam Kamarası'nda kabul edilen Filistin önergesini değerlendiren Bakan Joly, teklifin bağlayıcı olmamasına rağmen silah satışını durduracak adımın atılacağını söyledi.

Kanada parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası, günlerdir beklenen oturumu Salı günü gerçekleştirdi. Üzerinde düzeltmeler yapılan önergede 'Filistin Devleti'nin tanınması' ifadesi 'Filistin Devleti'nin kurulmasının desteklenmesi' ifadesiyle değiştirildi. İsrail'e silah satışlarına dair bölümdeki 'askıya alma' ifadesi ise 'durdurma veya yasaklama' haline dönüştü.

Önergedeki değişiklikler 117'ye karşı 204 oyla kabul edildi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, değişiklik lehine oy kullandı.

Kanada Dışişleri Bakanı Joly'nin askeri ürün ve teknoloji ihracatı izinlerini onaylama ve reddetme yetkisi bulunuyor. Bakan Joly, İsrail'e silah ihracat izinlerini 8 Ocak tarihinde geçici olarak askıya almıştı.

ABD'li Senatör Bernie Sanders, Kanada'nın İsrail'e silah ihracatını durdurmasına destek verdi, Ottava yönetiminin bunu yapmaya hakkı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı
İSRAİL SAVUNMA BAKANI ABD YOLCUSU

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, gelecek hafta İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant'ı ağırlayacak.

Gallant'ın ABD ziyareti, ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki telefon görüşmesinde kararlaştırılan üst düzey yetkililerden oluşan bir heyetin Washington'a gönderilmesinden ayrı. İsrail medyası, Austin'in mevkidaşı Gallant'ı davet ettiğini yazdı.

İSRAİL VE ABD ARASINDA REFAH GERİLİMİ ARTIYOR! 'NETANYAHU BIDEN'I GERİ ÇEVİRDİ'



Gazze'deki savaşta tüm dünya gözünü işgal edilmeyen tek şehir olan Refah'a çevirdi. Başta İsrail'in ana müttefiki ABD olmak üzere birçok ülke ve uluslararası kuruluştan gelen Refah'a kara saldırısı yapılmaması yönündeki çağrılar giderek artarken, Başbakan Binyamin Netanyahu Washington'a rest çekti.

Halihazırda Mısır sınırındaki Refah kentine 1,5 milyonu aşkın Filistinli sığınmış durumda. İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki şehirleri işgal etmesiyle Filistinliler devamlı şekilde güneye kaçmak zorunda kaldı. Savaştan önce nüfusu yalnızca 270 bin civarı olan şehir, İsrail katliamından kaçıp akın akın gelen insanlarla doldu.

Refah, aynı zamanda Mısır üzerinden uluslararası yardımların Gazze Şeridi'ne sokulduğu ve yaralıların dışarı çıkarıldığı nokta olması açısından da önem taşıyor.

Bir insani felakete yol açması kesin olan Refah işgaline karşı tüm dünyada muhalet artıyor. ABD Başkanı Joe Biden, hafta içinde telefonda görüştüğü Netanyahu'dan ordu, istihbarat ve insani yardım alanında üst düzey yetkililerden oluşan bir heyeti Washington'a göndermesini istedi. Söz konusu heyet, gelecek hafta Tel Aviv'den Washington'a uçacak.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Refah'a bir kara saldırısının 'hata' olacağına inandıklarını, İsrail'in hedeflerine başka yollardan da ulaşabileceğini kaydetti. Washington'daki görüşmelerde ABD'nin çekincelerinin ve muhtemel alternatiflerin İsrail tarafına aktarılacağını belirten Sullivan, "İsrail'in bu görüşme gerçekleşmeden Refah'a büyük bir askeri operasyona girişmeyeceğinden yola çıkıyoruz" dedi.

İşgalci İsrail'in Refah'a kaçan sivillerin güvenliğini ve temel ihtiyaçlarını nasıl sağlayacağı konusunda ne ABD'ye ne de dünyaya bir plan sunduğunu belirten Sullivan, bir kara saldırısının sonuçlarını sıraladı. Jake Sullivan, 'masum sivillerin ölmeye devam etmesi, insani krizin daha derinleşmesi, Gazze'deki radikalizmin keskinleşmesi ve İsrail'in uluslararası alanda daha fazla dışlanması anlamına geleceği' uyarısını yaptı.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Biden ile konuşmasının üzerinden 24 saat geçmeden parlamentoda yaptığı açıklamalar ise, ABD ile gerginliğin daha da artacağını gösteriyor. Netanyahu milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, "ABD Başkanı'na Hamas'ın Refah'taki taburlarını tamamen yok etmeye kararlı olduğumuzu ve bunu yapmak için karadan girmek dışında yol olmadığını son derece açık bir şekilde anlattım" dedi.

Amerika'nın Sesi, Tel Aviv'den yapılan açıklamaları "İsrail Başbakanı Netanyahu ABD Başkanı Biden’ın Gazze’nin Mısır sınırındaki Refah kentine askeri operasyon yapılmaması çağrılarını geri çevirdi" cümlesiyle sundu.