Dünya 'Erdoğan kırmızı çizgiyi çizdi!' Yunanistan'da Kıbrıs paniği: ABD'den aldıkları helikopterlerden medet umdular

'Erdoğan kırmızı çizgiyi çizdi!' Yunanistan'da Kıbrıs paniği: ABD'den aldıkları helikopterlerden medet umdular

20.03.2024 - 13:16 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde Kıbrıs hakkında yaptığı açıklamalar Yunanistan'da panik yarattı. Yunan basınında çıkan haberlerde ABD üretimi Romeo MH-60R Seahawk helikopterlerinin Türkiye'ye karşı kullanılacağına dair geniş yer verilirken Ankara'nın açıklamaları ile ilgili analizler yayınlandı.

Erdoğan kırmızı çizgiyi çizdi Yunanistanda Kıbrıs paniği: ABDden aldıkları helikopterlerden medet umdular

Türkiye 1974 yılında Kıbrıs'taki Türklere yönelik saldırılara ve katliamlara dur demek için adaya barış harekatı düzenledi. Askeri müdahale sonucunda Kuzey Lefkoşa dahil olmak üzere adanın yüzde 37'si Türk kontrolüne geçti. Rumlar bu harekata 'Kıbrıs Türk İstilası' adını verdiler ve o tarihten bu yana da kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) tanımadıkları gibi Türkiye'yi de işgalci olarak nitelendirdiler. Bu durum Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Bİrliği (AB) tarafından da bu şekilde kabul görüyor.
Harekat sonrası KKTC'nin kaderi hızlıca değişti, bölge adeta bir turizm cenneti haline gelirken Türkiye için de stratejik bir nokta olmaya başladı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Kıbrıs ile ilgili “1974 Barış Harekatı'nda ülkemizin dört bir köşesinden subayı, astsubayı, eriyle tam 498 Mehmedimiz şehit oldu. Tüm baskılara rağmen şayet Türkiye'nin müdahalesi olmasaydı bugün ne Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olurdu ne de Kıbrıs Türkleri kalırdı. Hatta belki de güneye yüklenmiş olsaydık, bugünün bir evladı olarak söylüyorum, artık güney kuzey diye bir şey kalmaz, tamamen Kıbrıs bizim olurdu" değerlendirmesinde bulundu. Erdoğan'ın bu sözlerine Yunan basınından gün içerisinde yanıt geldi.

YUNAN BASININDA PANİK

Ethnos gazetesi, "Erdoğan 50 yıl sonra Kıbrıs'ın tamamını istemeye başladı" başlıklı haberinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki ülke arasındaki ılımlı ilişkilere rağmen Kıbrıs konusunda geri adım atmadığına vurgu yaptı. Erdoğan'ın geçmiş yıllarda Lozan Barış Antlaşmasını 'küçümsediğini' öne süren gazete Türk liderin Yunan kanadından tepki gelmeyeceğini bildiği için böyle bir açıklama yaptığını belirtti.

Haberin Devamı

Erdoğan kırmızı çizgiyi çizdi Yunanistanda Kıbrıs paniği: ABDden aldıkları helikopterlerden medet umdular

"ERDOĞAN HAYAL GÖRMÜYOR"

Gazetede yer alan bir başka haberde ise Ankara'nın ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın batılı ülkelerle olan ilişkileri normalleştirmeye devam edeceği yazıldı. Erdoğan'ın 'hayal görmediğini' belirten Ethnos, Türk-Yunan ilişkilerinin bir anda en iyi haline evrilmeyeceğini belirtti ve Türk tarafının kırmızı çizgilerini tekrar hatırlattığını aktardı.

Erdoğan kırmızı çizgiyi çizdi Yunanistanda Kıbrıs paniği: ABDden aldıkları helikopterlerden medet umdular

CNN YUNANİSTAN: TESADÜF DEĞİL

CNN'in Yunanistan ofisinin yayınladığı analizde ise 'Sakin sularda' yani Akdeniz'de Erdoğan'ın son açıklamaları sonrası bölgedeki gerilimin artacağını öne sürüldü. Bugün yerel saatle 11:00'da Yunan donanması ABD üretimi Romeo MH-60R Seahawk teslim aldı. Söz konusu teslimata Yunanistan Başbakanı Miçotakis bizzat katıldı ve kısa bir tebrik konuşması yaptı. Miçotakis'in buradaki varlığını 'Tesadüf' olarak yorumlamayan CNN Yunanistan, satın alınan helikopterlerin denizaltı imhası için özel üretildiğini yazdı ve "Türklerin denizaltılarına ait yayınlanan görüntülere yanıt" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin son yıllarda denizaltılar konusunda atağa kalktığını aktaran CNN Yunanistan, özellikle 214 model denizaltıların Yunan gemileri için büyük bir tehlike oluşturduğunu kaydetti. Yeni alınan helikopterlerle birlikte Ege'deki güç dengesinin sürdüğünü öne süren Yunan kanadı, bu helikopterlerin sensör ve radar sistemleri sayesinde Türk denizaltıları tespit etme olasılığının yükseldiğini iddia etti.

Haberin Devamı

Erdoğan kırmızı çizgiyi çizdi Yunanistanda Kıbrıs paniği: ABDden aldıkları helikopterlerden medet umdular