Dünya Gazze'deki savaşta son durum... Silah desteğini kestiler! İsrail devlet televizyonu açıkladı: İki ülkeden şok tehdit

Gazze'deki savaşta son durum... Silah desteğini kestiler! İsrail devlet televizyonu açıkladı: İki ülkeden şok tehdit

25.03.2024 - 12:31 | Son Güncellenme:

ABD'nin eski lideri Trump'ın katliamı öven cümlesi şok etkisi yarattı, İran'da Amerikan askerini öven pankartlar taşındı. BM'nin Gazze kararı belli oldu. Netanyahu, BM Güvenlik Konseyi kararının ardından İsrail heyetinin ABD ziyaretini iptal etti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ettiği savaşta 172'inci güne girilirken, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock altıncı kez Orta Doğu turunda.

HAMAS'TAN BM KARARI SONRASI AÇIKLAMA

Hamas, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada Ramazan ayı boyunca kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkes sağlanması talep eden kararın kabul edilmesini memnuniyetle karşıladı.

BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze Şeridi’nde Ramazan ayı boyunca kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkes sağlanması ve tüm rehinelerin derhal ve şartsız olarak serbest bırakılmasını talep eden kararın kabul edilmesi, Hamas tarafından memnuniyetle karşılandı. Hamas tarafından yapılan açıklamada, tüm İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesi ve yerlerinden edilenlerin evlerine dönmesini sağlayacak kalıcı bir ateşkese ulaşılmasının gerekliliği vurgulanarak, her iki taraftaki mahkumların serbest bırakılmasına yol açacak acil bir mahkum takası sürecine girmeye hazır olunduğu aktarıldı. Filistinlilerin hareket özgürlüğünün ve Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinde insani yardıma erişimin önemine vurgu yapılan açıklamada, Güvenlik Konseyi’ne İsrail'e ateşkese uyması ve savaşı durdurması için baskı yapması çağrısında bulunuldu. Açıklamada, Filistin halkının başkenti Kudüs olan bağımsız ve egemen bir devlet kurma hakkı ile uluslararası kararlar ve uluslararası hukuk uyarınca geri dönüş ve kendi geleceğini tayin hakkı olduğuna dikkat çekildi.

 

“İSRAİL'E HAYDUT BİR DEVLET OLARAK MUAMELE ETMEK ULUSLARARASI TOPLUMUN GÖREVİDİR"

Hamas Siyasi Büro Üyesi Basem Naim ise, BM Güvenlik Konseyi kararını "önemli ve anlamlı" olarak değerlendirerek, şu anda önemli olanın uluslararası toplumun İsrail'i bu kararı uygulamaya zorlamak için nasıl çalıştığını görmek olduğunu aktardı. İsrail’in alıkoyduğu 7 binden fazla Filistinliyi esir olarak görmediğini ifade eden Naim, "İsrailliler tarafından kaçırılmış en az 7 bin Filistinli var ve biz bunların hepsini rehine olarak görüyoruz. Eğer rehinelerin serbest bırakılması gerekiyorsa, bu her iki taraf için de uygulanmalı. Kararı memnuniyetle karşıladık, ancak İsrail'i zorlamak, bu çifte standardı sona erdirmek ve İsrail'e haydut bir devlet olarak muamele etmek uluslararası toplumun görevidir" dedi.

ÇİN'DEN FLAŞ ABD AÇIKLAMASI

Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Zhang Jun, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamada, “ABD nihayet Konsey’in acil ateşkes taleplerini engellemekten vazgeçmeye karar verdi” dedi.

NETANYAHU İSRAİL HEYETİNİN ABD ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısında bulunan karar tasarısını veto etmeyerek çekimser kalmasının ardından İsrail heyetinin ABD ziyaretini iptal etti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın talebi üzerine Gazze Şeridi’ne yapılan insani yardımların genişletilmesi ve Refah'a yönelik planlanan askeri harekata alternatif seçenekleri ele almak üzere ABD’nin başkenti Washignton DC’ye gidecek olan İsrail heyetinin ziyareti, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısında bulunan karar tasarısını veto etmeyerek çekimser kalmasının ardından iptal edildi.

Haberin Devamı
GAZZE'DE ATEŞKES TASARISI BM'DEN GEÇTİ

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde, Gazze Şeridi’nde Ramazan ayı boyunca kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkes sağlanması ve tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep eden karar kabul edildi. ABD, oylamada çekimser kalarak veto hakkını kullanmadı.

7 Ekim'in ardından BMGK'da ilk kez Gazze'de ateşkes talep edilen bir karar kabul edilmiş oldu.

“BU KARAR UYGULANMALIDIR”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı açıklamada, “Güvenlik Konseyi Gazze konusunda uzun zamandır beklenen derhal ateşkes ilan edilmesini ve tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep eden bir kararı onayladı. Bu karar uygulanmalıdır. Başarısızlık affedilemez” dedi.

TOPLANTI BAŞLADI

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun oturumu Rusya'daki terör saldırısında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

ATEŞKES ÖNERİSİ ERTELENDİ

Birleşmiş Milletler'de oylanacak olan Gazze'deki savaşa dair olan ateşkes önerisi en az 20 dakika ertelendi.

Haberin Devamı
2 AY SONRA HAMAS'TAN SALDIRI

Hamas, 14 Ocak tarihinden beri ilk kez İsrail'in Aşdod bölgesine roket saldırısı gerçekleştirdi. Bölge İsrail'in güneyinde yer alıyor.

DEVLET TELEVİZYONU AÇIKLADI! SİLAH DESTEĞİ KESİLDİ

171 gündür devam eden İsrail-Hamas arasındaki savaşta binlerce Filistinli yaşamını yitirdi. Yetkililer bugün ölün sayısının 32 bini geçtiğini duyurdu. İsrail devlet televizyonu ise bugün yayınladığı haberinde birçok ülkenin İsrail'e olan desteği sağlamayı bıraktığını belirtti ve silah desteğini kestiğini aktardı.

KAN'a konuşan askeri bir kaynak konuyla ilgili "Refah'a operasyon konusunda ABD ile yaşanan gerginliğin ve Gazze'deki insani sorunun, Amerika'nın İsrail'e aynı yoğunlukla yardım etmeye devam etme isteğini etkileyeceği yönünde endişeler var." ifadelerini kullandı. Yetkili ayrıca bu sessiz boykot kapsamında Fransa ve Almanya'nın da boykot ve teçhizat tedarikini durdurma tehdidinde bulunduğu kaydedildi.

GAZZE'DE CAN KAYBI 32 BİN 333

Filistinli yetkililer, son 24 saatteki İsrail saldırılarında 107 kişinin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı. Böylece, Nisan'da altıncı ayı dolacak savaştaki can kaybı 32 bin 333'e çıktı. İsrail katliamında hayatını kaybedenlerin üçte ikisinden fazlası çocuklar ve kadınlar.

Haberin Devamı
DÖRT AVRUPA ÜLKESİ İSRAİL'İ ÇİLEDEN ÇIKARDI

İspanya, Malta, Slovenya ve İrlanda'nın Filistin devletini tanımaya hazır olduklarını duyurması, İsrail'de sarsıntıya yol açtı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lior Haiat, dört Avrupa Birliği ülkesinin Filistin devletini tanıma adımına ateş püskürdü, söz konusu hamlenin 'terörizm için bir ödül' olacağını iddia etti.

İspanya, Malta, Slovenya ve İrlanda'yı kınadığını söyleyen sözcü Haiat, daha da ileri gidip Filistin devletini tanımaya yönelik her girişimin yalnızca çözümden uzaklaşmaya neden olacağını ve bölgesel istikrarsızlığı artıracağını da ileri sürdü.

Dört AB üyesi ülke, geçen hafta Cuma günü Filistin devletini tanıma adına ilk adımları atmak için anlaşmıklarını duyurmuştu.

YUNANİSTAN'A ABD'DEN F-35 ŞOKU!

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Yunan Hava Kuvvetleri ve Türkiye'nin Mavi Vatan politikalarına ilişin değerlendirmelerde bulundu. Dendias ayrıca ABD'den satın aldıkları F-35'lere ilişkin adeta bir itirafta bulundu.

TRUMP'TAN İSRAİL'E SKANDAL DESTEK: YALNIZCA APTALLAR BÖYLE KARŞILIK VERMEZDİ



İsrail'e verdiği koşulsuz destekle bilinen, Filistin toprağı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan ve damadı Jared Kushner'i sahaya sürerek İbrahim Anlaşmaları'nı hayata geçiren eski ABD Başkanı Donald Trump, beklendiği gibi Gazze'deki katliamı övdü.

Yerel basına konuşan Donald Trump, "Sadece bir deli veya aptallar Hamas'a İsrail'in verdiği yanıt gibi tepki vermez" dedi.

7 Ekim'de başlayan savaşta İsrail 32 bini aşkın Filistinliyi öldürdü. Kurbanların üçte ikisinden fazlası çocuklar ve kadınlar.

İsrail'in Gazze'yi yerle bir etmesini ve katliama girişmesini destekleyen ABD'nin eski lideri, ayrıca kendisi başkan olsaydı Hamas'ın 7 Ekim baskınını gerçekleştiremeyeceğini de öne sürdü.

Donald Trump'ın İbranice yayımlanan Israel Hayom gazetesine verdiği röportajdan alıntılanan bölümler arasında, ABD'nin eski liderinin Hizbullah'ı övmesi ve "Çok akıllı davranıyorlar" cümlesi de var. Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah, 8 Ekim'den beri İsrail ordusuyla sınır hattında çatışıyor.

Haberin Devamı
ANNALENA BAERBOCK YENİDEN ORTA DOĞU'DA

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un bugün ilk durağı Mısır'ın başkenti Kahire olacak. Mısırlı mevkidaşı Semih Şükri ile buluşacak Baerbock, Gazze'deki krizi ele alacak.

Kahire'den İsrail'in başkenti Tel Aviv'e geçecek Almanya Dışişleri Bakanı, mevkidaşı Israel Katz'la görüştükten sonra Batı Şeria'da Filistin lideri Mahmud Abbas'la bir araya gelecek.

Orta Doğu'yu savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana altıncı kez ziyaret eden Annalena Baerbock, X hesabından yaptığı açıklamada Gazze'ye yardım girişinin artırılması ve İsrail'in sınır geçişlerine getirdiği sınırlamayı kaldırmasına vurgu yaptı. Almanya Dışişleri Bakanı, "Hava yardımı ya da deniz koridoru sürdürülebilir çözüm değil" dedi.

ÇİN SİNYALİ VERDİ, DÜNYA SAAT 17.00'YE KİLİTLENDİ



Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) bugün yerel saatle 10.00'da (TSİ 17.00) yeni bir oylama var. Gazze Şeridi'nde Ramazan ayı için acil bir ateşkes talep eden tasarı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin geçici 10 üyesi tarafından sunuldu.

Al Jazeera, BMGK'nın beş daimi üyesinin söz konusu tasarıyı veto etmesinin beklenmediğini bildirdi.

Çin ise dakikalar önce acil ateşkes teklifine destek vereceğini resmen duyurdu. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian, tasarının ortaya çıkmasındaki çabaları nedeniyle Cezayir ve diğer Arap ülkelerini övdüğü açklamasında BMGK'dan geçecek teklifle savaşın durması için güçlü bir sinyal gönderileceğini söyledi.

BMG'nın bir diğer daimi üyesi Rusya'nın da tasaraya destek sunması bekleniyor.

ABD'nin geçen hafta BMGK'ya taşıdığı ve rehinelerin serbest bırakılması karşılığında acil ateşkes içeren tasarısı, Rusya ve Çin tarafından veto edildi.

Kutsal Ramazan ayının iki haftası geride kaldı ve Müslüman dünyası 9 Nisan'da bayram kutlayacak.

TEKLİFİN DETAYLARI

Uluslararası haber ajansı AFP, yeni taslakta Müslümanların kutsal ayı Ramazan'da ateşkesin yanı sıra kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkese öncülük etme çağrısı bulunduğunu duyurdu. Taslakta ayrıca tüm rehinelerin koşulsuz ve acil şekilde serbest bırakılması, Gazze Şeridi'ne gönderilen insani yardımların önündeki tüm engellerin kaldırılması isteniyor.

AFP'ye ismini vermeden konuşan bir diplomat, BMGK'nın geçici üyelerinin bir vetodan kaçınmak için ABD ile birlikte söz konusu yeni teklifi hazırladıklarını söyledi.

Bir diplomat AFP'ye, "Son dakikada bir değişiklik yaşanmazsa, bu teklifin oy birliğiyle kabul edilmesini ve ABD tarafından veto edilmemesini bekliyoruz" dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 7 Ekim’den bu yana iki karar tasarısını kabul etti. Ancak kabul edilen karar tasarılarında Gazze’deki insani durumun kötüleştiği belirtilirken ateşkes çağrısı yapılmadı.

İRAN'DA ABD ASKERİNİ ÖVEN PANKARTLAR



İran'ın başkenti Tahran'da toplanan kalabalık Filistin'e destek gösterisinde sloganlar atıp bayraklar taşıdı.

Tahran'ın merkezindeki Filistin Meydanı'nda bir araya gelenler Arapça 'Müslümanlar birleşin, birleşin' diye slogan atarken, 'Filistin, Filistin, seni destekliyoruz' sloganları da duyuldu.

Tasnim haber ajansı, göstericilerin Filistin ve Lübnan Hizbullah'ın bayraklarını taşıdığını belirtip pankartlar arasında ise Filistin için kendini ateşe veren ABD askeri Aaron Bushnell'i öven ifadeler olduğunu yazdı.

Haberin Devamı