Dünya Yunanistan'a ABD'den F-35 şoku! İtiraf ettiler: 5. nesil değil türünün en eski örneği

Yunanistan'a ABD'den F-35 şoku! İtiraf ettiler: 5. nesil değil türünün en eski örneği

25.03.2024 - 12:37 | Son Güncellenme:

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Yunan Hava Kuvvetleri ve Türkiye'nin Mavi Vatan politikalarına ilişin değerlendirmelerde bulundu. Dendias ayrıca ABD'den satın aldıkları F-35'lere ilişkin adeta bir itirafta bulundu.

Yunanistana ABDden F-35 şoku İtiraf ettiler: 5. nesil değil türünün en eski örneği

Kahramanmaraş'ta yaşanan 2 büyük deprem öncesi Türk-Yunan ilişkilerindeki gerilim hat safhadaydı. Yaşanan faciaya ilk yardımı gönderen ülkelerden biri ise Yunanistan oldu. Öyle ki Başbakan Miçotakis Türkçe tweet atarak Türkiye'nin yanında olduklarını gösterdi. Eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve mevkidaşı Nikos Dendias'ın yakın temaslarıyla birlikte iki ülke arasındaki buzlar hızlıca eridi. Bu süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'da sık sık çeşitli zirvelerde Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis ile temaslarda bulundu.

Haberin Devamı

YUNAN SAVUNMA BAKANINDAN F-35 VE TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Bir süredir Türk ordusu ve Türkiye'nin hem Ege hem de Doğu Akdeniz'deki hamleleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, bu açıklamalarına bir yenisini daha ekledi. Dendias, F-35 uçakları, F-16'lar ve Türkiye'nin Mavi Vatan politikası hakkında değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin son aylarda Yunanistan'a karşı söylemlerinin sertleştiğini ve Ankara'nın birçok konuda geri adım atmadığını ifade eden Dendias Yunan Hava Kuvvetleri ile ilgili şöyle dedi:

"Dürüst olmak istiyorum, geciktik ama telafi etmeye çalışıyoruz. En geç 2027 yılına kadar F-16 Viper uçaklarından oluşan bir filo oluşturmalıydık ancak bunu kaçırdık. Tek tip uçaklarımız var F-4, Mirage-2000-5 ve Rafale'miz var. Bu şekilde olmamalıydı"

Yunanistana ABDden F-35 şoku İtiraf ettiler: 5. nesil değil türünün en eski örneği

"F-35 ALDIK DA HANGİ F-35'LER?"

Yunan envanterinde F-4 uçaklarının çok olduğunu ve bu uçakların oldukça eski olduğunu belirten Dendias, "Ya emekli edeceğiz, ya da satacağız, tabii satabilirsek. Blok 30 F-16'ları da satmak istiyoruz. Elbette F-35'leri aldık ama bunlar hem elimize ulaşmadı. Elbette F-35 savaş uçaklarını aldık ama hangi F-35'ler? bizim aldıklarımızın hepsi dördüncü nesilden kalma. Bu uçaklar henüz emekleme aşamasında yani beş değil dördüncü nesil, türünün en eski örneği. Elbette iyi bir savaş uçağı, bu uçakların gelişmesini beklemeliyiz ülke olarak bunlara ihtiyacımız var"

Haberin Devamı

Yunanistana ABDden F-35 şoku İtiraf ettiler: 5. nesil değil türünün en eski örneği

"ERDOĞAN'IN ÜZERİNDE DURDUĞU EN KİLİT KONU"

"Türkiye sahada bize karşı hiçbir şey yapmıyor, adım atmıyor. Çok sert ve geri adım atmayan bir duruşları var. Mavi Vatan konusunda çok netler. Yıllar önce yurtdışındaki bir Türk diplomat arkadaşımı arayıp bunu sorduğumda "Bunlar ciddi işler değil, dinleme onları dedi" Ancak geldiğimiz noktada Mavi Vatan Erdoğan'ın üzerinde durduğu en kilit konuya evrildi"