Dünya Gazze'deki savaşta son durum! Dünya Filistin için kendini yakan ABD askerini konuşuyor! 12 dakika önce son mesaj

Gazze'deki savaşta son durum! Dünya Filistin için kendini yakan ABD askerini konuşuyor! 12 dakika önce son mesaj

27.02.2024 - 10:35 | Son Güncellenme:

Yunanistan adı konulmamış savaşa katılacağını ilan etti, dahası AB gücünün liderliği Yunan komutanda. ABD'nin Pazartesi gününü işaret ettiği anlaşmanın detaylarını paylaşan Al Jazeera muhabiri Joe Biden'ın doğrudan telaffuz ettiği kelimeyi öne çıkardı. Washington Post gazetesi ise dün kendini yakarak öldüren ABD askerinin yaşamını yitirmeden önce attığı son mesajlara ulaştı.

Gazze Şeridi'nden Orta Doğu'daki birçok ülkeye sıçrayan savaşta 145'inci gün, sahada ve diplomasideki tüm gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

ÜRDÜN KRALI KATILDI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 144 gündür sürerken, bölgeye havadan yardım sağlanmaya devam ediyor. Ürdün Kralı 2. Abdullah, Ürdün, BAE, Mısır ve Fransa’nın Gazze Şeridi’ne düzenlediği havadan yardım operasyonuna katıldı.


Ürdün ordusu tarafından yapılan açıklamada, Ürdün’ün başkenti Amman’dan havalanan 3’ü Ürdün’e, 3’ü ise Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Fransa’ya ait toplam 6 adet C-130 tipi askeri kargo uçağı ile Gazze Şeridi’ne havadan yardım operasyonu düzenlendiği ifade edildi.


Açıklamada, Ürdün Kralı 2. Abdullah’ında yardın taşıyan uçaklardan birinde yer alarak operasyona katıldığı belirtildi.


"SAĞLIK ÇALIŞANLARINI SERBEST BIRAKIN"

İsrail, Gazze Şeridi’ndeki sağlık tesislerini hedef almaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı açıklamada, "DSÖ, BM ve Filistin Kızılayı hafta sonu Gazze'nin Han Yunus kentinde kuşatma altındaki El Amal Hastanesi’ne ulaştı ve aralarında bir hamile kadın, bir anne ve bir yenidoğanın da bulunduğu 24 hastayı nakletti" dedi.

Hastanenin 22 Ocak'tan 22 Şubat'a kadar 40 saldırıya maruz kaldığını belirten Ghebreyesus, “Bu saldırılarda en az 25 kişi öldü ve hastane kullanılamaz hale geldi. 31 hasta ise halen hastanede bulunuyor” dedi.

Filistin Kızılayı’na bağlı sağlık görevlilerinin, yalnızca tam koordinasyon ve güvenlik garantileri ile görevlerine devam etmesine rağmen El Amal Hastanesi’nden ayrılırken İsrail güçleri tarafından kötü muamele gördüklerini aktaran Ghebreyesus, "Üç sağlık görevlisi gözaltına alındı. Biri o zamandan bu yana serbest bırakıldı. Diğer ikisinin ve gözaltında tutulan diğer tüm sağlık çalışanlarının derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

GAZZE'DE 150 BİN BİNA HASAR ALDI

ABD'deki New York Şehir Üniversitesi (CUNY) Graduate Center'dan Corey Scher ve Oregon State University'den Jamon Van Den Hoek'in uydu verilerinden yaptığı analize göre bütün bir Gazze Şeridi'nde en az 150 bin binanın hasar aldığı belirtiliyor. Binaların en az yüzde 80'inin hasar gördüğü düşünülen Gazze'nin kuzeyi ve Gazze şehri en çok hasar gören yerler olarak öne çıkıyor.
Analiz aynı zamanda güneydeki Han Yunus'taki binaların yüzde 64'ünün hasar aldığını gösteriyor.

Haberin Devamı
HAMAS'TAN BIDEN YORUMU

Uluslararası medyaya konuşan bir Hamas yetkilisi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze'deki çatışmaların yakın zamanda durdurulması ihtimaline ilişkin yorumlarının erken olduğunu ve sahadaki durumla eşleşmediğini söyledi.

Yetkili, ateşkes öncesinde 'hala kapatılması gereken büyük boşluklar' olduğunu belirtti.

 

GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Filistinli yetkililer son 24 saatte İsrail tarafından düzenlenen 11 saldırıda 96 kişi öldüğünü 172 kişi ise yaralandığını bildirdi. Açıklamada, Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 29 bin 878’e, yaralı sayısının ise 70 bin 215’e yükseldiği belirtildi.

Çok sayıda kişinin enkaz altında olduğu ve arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğü ifade edilen açıklamada, ambulans ve sivil savunma ekiplerinin olay yerine ulaşmakta zorluk yaşadığı kaydedildi.

KENDİNİ YAKARAK ÖLDÜREN ABD ASKERİNİN SON MESAJI ORTAYA ÇIKTI

ABD'nin başkenti Washington'daki İsrail Büyükelçiliği önüne gelen bir Aaron Bushnell isimli Hava Kuvvetleri askeri, Filistin'e destek vermek için canlı yayında kendini ateşe verdi. Kameraya yansıyan görüntülerde üniformalı bir Amerikan askeri gündüz saatlerinde yürüyerek İsrail Büyükelçiliği'nin önüne yerel saatle 13.00 sularında geldi.

Elçilik kapısı önüne doğru yürüyen asker, adının Aaron Bushnell olduğunu söyleyip "Artık soykırımın suç ortağı olmayacağım. En uç protesto hareketinin eşiğindeyim. Ancak Filistinlilerin sömürgecilerin ellerinde yaşadıklarına bakınca bu hiç de aşırı sayılmaz" deyip birçok kez "Özgür Filistin" diye bağırdı.

Büyükelçilik önündeki yetkililerden birinin askere "Yardım edebilir miyim?" diye sorduğu duyulurken, bir başkasının yere yatması için bağırdığı video kayıtlarına yansıdı.

HAYATINI KAYBETTİ

Washington DC polis sözcüsü yaptığı açıklamada, ABD'nin İsrail'in Gazze'deki savaşına verdiği desteği protesto etmek için İsrail Büyükelçiliği önünde kendini ateşe veren etkin görevi süren havacının hayatını kaybettiğini açıkladı. Sözcü Paris Lewbel, 25 yaşındaki Aaron Bushnell adlı askerin hastanede öldüğünü doğruladı.

'SENİ ÖZLEYECEĞİMİ HİSSEDİYORUM'

Öte yandan Bushnell'in arkadaşlarına attığı son mesajlar ABD medyası tarafından ortaya çıkartıldı. Washington Post'a göre Bushnell ve 25 yaşındaki arkadaşı birkaç gün önce telefonda fedakarlık ve anarşi konularına ilişkin konuştu. Bushnell isminin açıklanmadığı arkadaşına kendini yakmadan sadece 12 dakika önce "Umarım anlarsın, seni seviyorum" diye yazdı. Bushnell bir başka mesajında ise "Bu hiç mantıklı değil ama seni özleyeceğimi hissediyorum." dedi. Washington Post ayrıca Bushnell'in dini bir mahallede büyüdüğünü hatta bazı Hristiyan cemaatlerine üye olduğunu da aktardı.

6 YIL ÖNCE BENZER İFADELER

New York Post gazetesi ise hayatını kaybeden askerin sosyal medya paylaşımlarını öne çıkardı. Bushnell'in tam 6 yıl önce yaptığı bir paylaşımda "Birçoğumuz kendimize şu soruyu sormaktan hoşlanırız: 'Kölelik sırasında hayatta olsaydım ne yapardım? Ülkem soykırım yapıyor olsaydı ne yapardım?” ifadelerini kullandığı görüldü.

Haberin Devamı
YUNANİSTAN DA ADI KONULMAMIŞ SAVAŞA KATILIYOR



Kızıldeniz'deki adı konulmamış savaşa Yunanistan da katılıyor, dahası Atina yönetimi Aspides operasyonun liderliğini üstlenecek.

Başbakan Kiryakos Miçotakis başkanlığında toplanan güvenlik komitesi, Avrupa Birliği'nin Kızıldeniz görev gücününe katılmayı görüştü. Toplantı sonunda Yunanca Kalkan anlamına gelen Aspides operasyonuna katılma ve liderlik etme kararı resmen duyuruldu.

Aspides operasyonu Yunanistan'ın orta kesimindeki Larissa'da bulunan bir askeri üsten, Yunan donanmasından Tuğamiral Vasilios Griparis komutasında yürütülecek.

Yunanistan'ın bir fırkateynle yer alacağı Avrupa Birliği misyonu, ABD ve diğer müttefiklerinin Refah Muhafızları Operasyonu'ndan farklı. Aspides operasyonunda yer alan ülkeler, Yemen topraklarındaki Husi hedeflerine saldırı düzenlemeyecek.

Yemenli Husilerin Kasım ayı ortasından itibaren Kızıldeniz'den geçen ticari gemilere saldırı başlatması, global ticaretin rotasını değiştirdi. İsrail'in Gazze Şeridi'ni terk etmesini isteyen Husiler Babülmendep Boğazı'nda seyreden gemileri füze ve kamikaze drone yağmuruna tutarken, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon savaş gemileriyle Kızıldeniz'de devriye gezmeye başladı.

İran destekli grubun saldırıları durmayınca bu kez ABD ve İngiltere savaş uçaklarıyla Yemen topraklarını bombardımana tuttu. Husilerin hava saldırılarına yanıtı, ABD savaş gemilerine füzeler ateşlemek oldu.

Geride kalan üç ayı aşkın sürede birçok ticari gemiyi vuran Husiler, mevcut tabloda geri adım atacak gibi görünmüyor. Zira, ABD'nin Orta Doğu'daki operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), son 24 saatte Husilere ait birçok füze, drone ve insansız deniz aracını imha ettiğini bildirdi.

Birçok nakliye devi ve petrol şirketinin gemilerini Kızıldeniz-Süveyş Kanalı-Akdeniz rotasından çekip Afrika Kıtası'nı boydan boya kat eden uzun güzergahı tercih etmesi, küresel tedarik zincirlerinde aksamalara ve fiyat artışlarına yol açtı.

Önemli bir ticari nakliye gücü olan Yunanistan, Husi saldırılarından doğrudan etkilenen bir ülke. Atina yakınlarındaki Pire limanı, Ocak ayında konteyner terminalindeki faaliyetlerde yıllık bazda yüzde 12,7'lik bir düşüş olduğu bildirildi.

ABD PAZARTESİ'Yİ İŞARET ETTİ! AL JAZEERA İSRAİL'İN KABUL ETTİĞİ ŞARTLARI DUYURDU



Ramazan ayının başlamasına günler kala yoğunlaşan ateşkes müzakerelerinde sonuç alınmak üzere. ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’de geçici bir ateşkes anlaşmasına Pazartesi'ye kadar varılmasını umduğunu söyledi.

Katar’daki ateşkes görüşmelerinde İsrail ve Hamas yetkililerinin anlaşmaya yaklaştığı haberleri gelirken, New York'ta gazetecilere konuşan ABD Başkanı Biden’dan ateşkes anlaşmasının en geç Pazartesi günü başlayabileceğine dair bir açıklama yaptı.

ABD lideri, gazetecilerin sorusu üzerine, "Ulusal güvenlik danışmanım bana yaklaştığımızı söyledi. Yakınız. Henüz işimiz bitmedi. Umudum önümüzdeki Pazartesiye kadar anlaşmaya varılması” dedi.

İsrail ve Hamas yetkilileri Katar’da arabulucularla ayrı ayrı görüşerek müzakereler yürütüyor. İsrailli bir heyetin, müzakerelerde görev almak için operasyon merkezi oluşturmak üzere Katar'a uçtuğu biliniyor.

Müzakereler, İsrailli yetkililerin rehinelerin serbest bırakılması şartlarını Paris’te ABD, Mısır ve Katar temsilcileriyle görüştüğü Cuma gününden beri hız kazanmış görünüyor.


Tarafların 40 rehineye karşılık 400 mahkumun serbest bırakılmasını görüştüğünü aktaran Katar televizyonu Al Jazeera, İsrail'in 'ağır suçlar'dan hüküm giymiş kişiler de dahil 400 mahkumun hapishanelerden bırakılmasını kabul ettiğini duyurdu.

Altı haftalık ateşkeste İsrail işgal güçleri kalabalık bölgelerden çekilecek.

İsrail'in yeşil ışık yaktığı anlaşma şartları arasında, ait insansız hava araçlarının Gazze Şeridi semalarında sekiz saatten fazla uçmaması, askerlik çağı dışındaki erkeklerin Gazze'nin kuzeyine dönüşlerine izin verilmesi, ağır makinelerin de dahil olduğu daha fazla yardım ve geçici barınakların Gazze'ye girişine izin verilmesi var.

İsrail, yakında bir ateşkes anlaşmasına varması ve Gazze’nin kuzeyindeki İsrail saldırılarından kaçanların da sığındığı Refah’a kara harekatı planından vazgeçmesi konusunda müttefiki ABD'nin baskısı altında. Netanyahu ise, Refah'a saldırı planının hâlâ geçerli olduğunu söylüyor.

Washington'dan bildiren Al Jazeera muhabiri Patty Culhane, daha önce birçok açıklaması danışmanları tarafından düzeltilen Joe Biden'ın çatışmalara ara verilmesi yerine doğrudan 'ateşkes' (ceasefire) kelimesini telaffuz ettiğini vurguluyor. ABD liderinin Binyamin Netanyahu'ya mesaj göndermiş olabileceğini kaydeden Culhane, önümüzdeki altı günde yardımcılarının Biden'ın sözlerini yeniden düzeltip düzeltmeyeceğini görmenin ilginç olacağını söyledi.

AKDENİZ KIYISINA İNEN PARAŞÜTLER



1,9 milyonun insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığı Gazze Şeridi'nde, aralıksız İsrail bombardımanı birçok şehir ve mahallenin haritadan silinmesine yol açtı.

Uluslararası kuruluşların raporlarına göre binaların yarısının yok olduğu ya da ağır hasar aldığı Gazze Şeridi'nde canını kurtaranlar açlıkla yüzleşmek zorunda. Savaşın ilk günlerinde İsrail tarafından hiçbir yardımın ulaşmasına izin verilmeyen Gazze Şeridi'ne, sonraki haftalarda Refah sınır kapısının açılmasıyla uluslararası insani yardımlar gönderildi.

Ancak yardımların geçen aya göre yarı yarıya azalmasıyla, özellikle Gazze'nin kuzeyindeki Filistinliler için açlık katlanılamaz hale geldi.

41 kilometre uzunluğundaki şeridin en güneyinde yer alan Refah'ta ise, savaştan kaçan 1,5 milyondan fazla insan yiyecek bulamıyor.

Ürdün askeri kargo uçaklarıyla Gazze kıyılarına paraşütle insani yardım bıraktı. 11 ayrı noktaya havadan atılan yardımları almak isteyen aç ve umutsuz kalabalığın fotoğrafları, söze gerek bırakmadı.

İsrail'in Refah'a muhtemel kara saldırısı, mevcut tabloyu daha da yıkıcı hale getirecek.

Haberin Devamı