Dünya Gazze güne katliamla uyandı! İsrail gazetesinden şok 7 Ekim iddiası: Ordu helikopteri kendi vatandaşlarını vurdu

Gazze güne katliamla uyandı! İsrail gazetesinden şok 7 Ekim iddiası: Ordu helikopteri kendi vatandaşlarını vurdu

18.11.2023 - 10:53 | Son Güncellenme:

İsrail, Gazze'de güne katliamla başladı, Han Yunus mahallesinde yaşanan saldırıda 26 kişi yaşamını yitirdi. İsrail ordusu Şifa Hastanesi'nde bulunan doktorlar, hastalar ve hasta yakınları için acil bir olarak uyarı yayınladı. Ürdün Dışişleri Bakanı ise ABD'li yetkilinin yüzüne Arapların Gazze'de "İsrail'in pisliğini temizlemeyeceğini" söyledi. İsrail'in Haaretz gazetesinin 7 Ekim'le ilgili haberi ise gündeme bomba gibi düştü.

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava ve kara saldırıları devam ediyor. Bölgeden gelen bütün gelişmeleri canlı olarak aktarıyoruz.

59 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜ

İsrail ordusu, Gazze'deki çatışmalarda 2 askerinin daha öldüğünü, 31 Ekim'den bu yana ölen asker sayısının 59'a yükseldiğini bildirdi.

İSRAİL ÖLÜM SAÇIYOR

İsrail uçaklarının Gazze'nin Han Yunus ve Nusayrat kamplarına düzenlediği bombardımanda 15 Filistinli hayatını kaybetti.

 

İSRAİL GAZETESİNDEN ŞOK İDDİA!

İsrail'in Haaretz gazetesi, polis kaynaklarına dayandırdığı haberinde, 7 Ekim'de Hamas'ın saldırısına müdahale eden bir İsrail savaş helikopterinin müzik festivalindeki sivilleri de vurduğunu iddia etti.

Haberde, soruşturmanın aynı zamanda bir İsrail savaş helikopterinin Hamaslılara ateş açarken sivilleri de vurduğunu ortaya çıkardığını iddia ederek, şu ifadelere yer verildi:

"Bir polis kaynağına göre, soruşturma aynı zamanda olay yerine gelen ve görünüşte oradaki teröristlere ateş açan İsrail ordusuna ait bir savaş helikopterinin de bazı festival katılımcılarını vurduğunu gösteriyor. Polise göre festivalde 364 kişi öldürüldü."

GÖRÜNTÜLERİ YAYINLADILAR

İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesi de Hamas'ın Gazze'den 7 Ekim'de düzenlediği saldırıya İsrail Hava Kuvvetlerine ait helikopterlerin müdahale ettiği anlara ilişkin bir haber yayımlamıştı.

İsrail ordusunun müdahale sırasında yaşadığı duruma ilişkin haberde şu iddiaya yer verilmişti:

"Hamas teröristleri kalabalığın arasına yavaşça karışmaları ve ne olursa olsun kıpırdamamaları yönünde talimat aldı. Böylelikle hava kuvvetlerini aşağıdakilerin İsrailli olduğuna inandırmaya çalıştılar. Bu aldatmaca, Apache helikopterleri tüm kısıtlamalardan kurtulmak zorunda kalana kadar bir süre işe yaradı. Pilotlar kimin terörist kimin İsrailli olduğunu ayırmanın zor olduğunu anlayınca saat 09.00 sıralarında bazıları üstlerinden izin almadan bağımsız olarak teröristlere karşı top mermisi kullanmaya karar verdi."

Haberin Devamı
FRANSA'DA 60 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

Dünyanın dört bir yanında devem eden Filistin’e destek yürüyüşlerinden biri de bugün Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlendi. Başkentin merkezinde toplanan yaklaşık 60 bin kişi, sağanak yağmura rağmen yürüyüşe devam etti. Filistin destekçileri, “Gazze ve Batı Şeria’da katliamı durdurun” ve “Derhal ateşkes” yazılı pankartlar taşıdı.


Yürüyüşte konuşma yapan Genel Çalışma Konfederasyonu (CGT) Genel Sekreteri Sophie Binet, “Fransa, silahların susması için derhal ateşkes çağrısı yapmalı” ifadelerini kullandı.

SİVİLLERİN SIĞINDIĞI BİNA VURULDU

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı’nda sivillerin sığındığı bir binaya düzenlediği saldırıda 19’u çocuk 32 Filistinli hayatını kaybederken, İsrail güçlerinin bölgede fosfor bombaları kullandığı görüldü.

İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını 43 gündür aralıksız sürdürüyor. Sivil yerleşim yerleri, hastaneler, camiler, kiliseler olmak üzere birçok yeri hedef alan İsrail ordusu, yine sivillerin sığındığı Abu Habal ailesine ait binayı vurdu. İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı’na düzenlediği saldırı sonucunda aynı aileden 19’u çocuk 32 Filistinli hayatını kaybetti. Binanın enkazında arama kurtarma çalışmalarını ise bölge halkı yaptı.

Öte yandan, İsrail ordusunun Cibaliye Mülteci Kampı’na bugün düzenlediği saldırılarda fosfor bombası kullandığı görüldü.

NETANYAHU'YA TEPKİ SÜRÜYOR

Hamas tarafından esir alınan İsrail vatandaşlarının aileleri ve onlara destek vermek isteyen binlerce kişi protesto gösterilerini sürdürüyor. Başkent Tel Aviv’deki Esir Meydanı’nda toplanan binlerce İsrailli, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine tepki gösterdi. Göstericiler, “Çocuklarımızı hemen geri getirin” pankartları ile esir alınan yakınlarının resimlerini taşıyarak, Netanyahu’nun derhal görevden alınması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı
'BIDEN BİZİMLE ORTAK ÇIKARLARI GÖRÜYOR'

İsrail Başbakanı Netanyahu yaptığı açıklamada "Biden bizimle aynı ortak çıkarları görüyor. Gerekli mühimmatları göndermeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

İSRAİL BM'YE AİT 2 OKULA SALDIRI DÜZENLEDİ

Ayrım gözetmeksizin saldırılarını sürdüren İsrail ordusu, sivil yerleşim yerleri, okullar, ibadethaneler olmak üzere sivillerin sığındığı birçok yere hava saldırıları düzenliyor. Bugün BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’na (UNRWA) ait Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yer alan Cibaliye Mülteci Kampı’ndaki Fakhoora Okulu ile Cibaliye Mülteci Kampı’nın kuzeyindeki Tal al-Zaatar Okulu’na İsrail güçleri tarafından düzenlenen saldırılarda can kaybı 200’e yükseldi. Binlerce Filistinlinin sığındığı okulların enkazında çok sayıda kişinin olduğu belirtilirken, can kaybının artması bekleniyor. Bölge sakinleri kürek ve çıplak elleriyle 2 enkazda da arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

POLONYA'DAN FİLİSTİN'E DESTEK

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen yürüyüşle protesto edildi. Soğuk hava ve kar yağışına rağmen binlerce kişinin katıldığı yürüyüş, polisin yoğun güvenlik önlemi altında gerçekleşti. Yürüyüşün başlangıcında Filistin Varşova Büyükelçisi Mahmoud Khalifa, Halaskar Meydanı'nda (Plac Zbawiciela) toplanan vatandaşlara seslendi. Yürüyüşe katıldıkları için Polonyalılara teşekkür eden Khalifa, "Filistin'e bir bomba daha atılmasına, bir kişinin daha öldürülmesine, kadınların, çocukların öldürülmesine 'Hayır' diyoruz" şeklinde konuştu.


Bugüne kadar kendilerine destek veren ülkelere ve uluslara teşekkür eden Khalifa destekçi ülkelerin hükümetlerine seslenerek, "İsrail'in ve İsrailli yerleşimcilerin işledikleri suçları durdurmak için sizlerin icraatlarına ihtiyacımız var" dedi.

Büyükelçi Khalifa'nın konuşmasının ardından yürüyüşe katılanlar 1,5 km uzaklıktaki İsrail Büyükelçiliği binasının bulunduğu Krzywickiego sokağına yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık "Filistin'e özgürlük", "Nehirden denize Filistin özgür olacak" sloganları attı. Taşınan pankartlar da ise "Katil Netenyahu", "İsrail'in savaş suçlarını durdurun", "Savaşa hayır", "Etnik temizliğe hayır", "Soykırımı durdurun" mesajları yer aldı.
İsrail Büyükelçilik binasına 50 metre kala barikat kuran Varşova polisi vatandaşları binaya yaklaştırmadı. Yürüyüş, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden ya da saldırılardan yaralı kurtulan kişilerin yakınlarının konuşmalarıyla devam etti. Polonya medyasının da büyük ilgi gösterdiği 3 saatlik etkinlik olaysız sona erdi.


Haberin Devamı
ALMANYA'DAN FİLİSTİN'E DESTEK YÜRÜYÜŞÜ

Almanya’da binlerce Filistin destekçisi, “Filistin'le Dayanışma Yürüyüşü” düzenledi. Alman liderlerin her fırsatta İsrail’e olan desteğini yinelemesinin aksine binlerce kişi başkent Berlin’de toplandı. Berlin'in Ana Tren İstasyonu (Hauptbahnhof) yakınlarında başlayan ve Zafer Anıtı'na (Siegessule) kadar devam eden yürüyüşe, Almanya'nın farklı bölgelerinden de katılım sağlandı. Organizatörler, Berlin-Tiergarten bölgesindeki Zafer Anıtı'na doğru sessiz bir matem yürüyüşü yapmak istediklerini duyurdu.


Yürüyüş öncesinde yapılan açıklamalarda, İsrail'in Gazze'de insanlık suçu işlediğine dikkat çekilerek, "Hükümetimiz tarafından temsil edilmediğimizi düşündüğümüz için buradayız. Savaştan zarar gören insanların sesi olmak için buradayız. Filistin ve İsrail'deki insanlar için barış istiyoruz. Filistin halkına özgürlük istiyoruz. Çocukların üzerine bomba atmak suçtur” ifadeleri kullanıldı.

İsrail'in saldırıları sırasında hayatlarını kaybedenler için dua okunmasının ardından göstericiler yürüyüşe geçti. Yürüyüş esnasında “Gazze'de binlerce çocuk ölüyor”, “Katliamı durdurun, savaşı durdurun”, “Filistin'e özgürlük” sloganları atıldı. Dayanışma gösterisine doktorlar ve sağlıkçılar da destek verdi. Sağlıkçılar da üzerinde “Hastanelerin boşaltılması ve bombalanması savaş suçudur”, “Acil ilaçlara ambargo getirilemez” yazılı pankartlar açtı.

Binlerce kişinin katıldığı gösteride polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Yol buyunca Filistin bayraklarının yanında Türk bayraklarının da taşındığı görüldü.

CAN KAYBI ARTIYOR

İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 300 artarak 12 bin 300 oldu. Ölenlerin en az 5 bini çocuk, 3 bin 300’ü kadın.

BM'DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada, "Gazze'de çocuklar ve sivillerin sığındıkları okulda yine öldürüldükleri korkunç görüntüler görüyoruz, katliam ve zulüm sonlanmalı." denildi.

Haberin Devamı
GAZZELİ YARALILAR BAE'DE

Gazze Şeridi’ndeki yaralılar önce Refah kapısından Mısır’a ardından da uçakla Birleşik Arap Emirlikleri’ne tahliye edildi. Filistinli yaralı 15 çocuk ve ailelerini taşıyan ilk uçak Abu Dabi’ye geldi.

"İSRAİL ORDUSU TOPLU MEZARLARDAN CESET ÇIKARDI"

Gazze'de hükümetin medya yetkilileri Al Jazeera'ye verdikleri bilgilde İsrail ordusunun Şifa Hastanesi'ne gömülen toplu mezarları açarak cansız bedenleri götürdüğünü bildirdi. İsmail Al Thawabta isimli yetkili, "Yüzden fazla cesedi çıkarıp götürdüler. Günler önce cesetler birikirken hastane yönetimi mecburen mezar kazıp hayatını kaybedenleri defnetti. Bu sabah İsrail ordusu dozerlerle burayı kazdı" dedi.

AYNI AİLEDEN 19'U ÇOCUK 32 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

AFP'nin haberine göre Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyindeki bir binaya düzenlediği saldırıda aynı aileden 32 kişinin öldüğünü, ölenler arasında 19 çocuğun da bulunduğunu bildirdi.

Bakanlık, kuşatma altındaki bölgenin en büyük mülteci kampı olan Cibaliye'de öldürülen Ebu Habal ailesinin 32 üyesinin isimlerini içeren bir liste yayınladı.

Haberin Devamı
RESMİ AÇIKLAMA GELDİ OKUL SALDIRISINDA 50 ÖLÜ

Gazze Sağlık Bakanlığı'ndan bir yetkili AFP'ye verdiği demeçte saldırıda en az 50 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. İletişim hatlarındaki kopukluk nedeniyle olayın yeni ortaya çıktığını da kaydeden yetkili, saldırının şafak vaktinde meydana geldiğini aktardı.

İSRAİL'İN BM OKULUNA SALDIRISINDA 200 KİŞİ ÖLDÜ İDDİASI

Al Jazeera'nin Gazze'deki muhabiri El Fakhoora Okulu'nu bombalamasında yaklaşık 200 kişinin öldüğünü öne sürüyor. Birleşmiş Milletler'in kontrolünde olduğu okulla ilgili henüz yetkililerden resmi bir açıklama gelmedi.

ÜRDÜN KAPIYI KAPATTI, ABD'Lİ YETKİLİYİ ŞOKE EDEN AÇIKLAMA

Ürdün Dışişleri Bakanı tarafından yapılan açıklamada, Arap ülkelerinin Gazze'nin güvenliğini sağlamak için herhangi bir barış gücü ve uluslararası güçlere destek vermeyeceği belirtildi. Bakan Ayman Safadi bu durumu "İsrail'in pisliğini temizlemek" olarak nitelendirdi. Bahreyn'de yaptığı açıklamada Safadi net bir şekilde "Gazze'ye hiçbir Arap askeri girmeyecek" ifadesini kullandı.

ABD'Lİ YETKİLİ İLE YAN YANA

Beyaz Saray'ın Ortadoğu'daki üst düzey yetkililerinden biri olan Brett McGurk ile birlikte sahnede oturan Safadi İsrail'in Gazze'deki askeri harekatının "meşru müdafaa" değil, "bariz bir saldırı" olduğunu söyledi.

McGurk ise ABD'nin İsrail'in savunmasını desteklediğini ve aynı zamanda "İsrail'in uluslararası hukuka uyması gerektiğini" kaydetti.

ÇATLAK SESLERE NET CEVAP

Bir süredir bazı Batılı yetkililer, Arap ülkelerinin de dahil olacağı bir barış gücünün savaştan sonra Gazze'de geçici bir rol oynayabileceği fikrini ortaya atıyor. Ancak Arap yetkililer, en ateşkes sağlanmadan önce böyle bir görev üstlenmek istemediğini belirtiyor. Birçoğu otoriter olan Arap hükümetleri, savaş konusunda halktan gelen ciddi bir baskıyla karşı karşıya kaldı; bu, Filistin davasına yönelik sesli desteği yeniden canlandırdı ve yalnızca İsrail'e değil, ABD'ye karşı olan öfkeyi de artırdı.

İSRAİL BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KONTROLÜNDEKİ OKULU VURDU

İsrail ordusu Gazze'nin kuzeyindeki Fakhoora okulunu vurdu. Birleşmiş Milletler tarafından yönetilen okulda hayatını kaybeden ve yaralananların sayısı henüz bilinmiyor.

ŞİFA HASTANESİ ARTIK NEREDEYSE 'TERK EDİLDİ'

Gazze'nin bir zamanlar en büyük hastanesi olan Şifa'dan gelen bilgilere göre, hastanede yalnızca aralarında personel ile hastaların da bulunduğu birkaç kişi kaldı.

Buna göre, hastane tamamen terk edilmiş durumda. Geriye kalan hastaların ve mağdurların bir kısmı koridorda yatıyor. Hastanenin merkezi İsrail askerleri tarafından kuşatılmış durumda, geriye kalan çok az sayıdaki sağlık personeli bile kuşatma yüzünden özgürce hareket edemiyor.

Yeni doğanlar ve böbrek hastaları da dahil olmak üzere kritik durumda olanların çoğu, tahliye edilmemeleri halinde yakın zamanda yaşamını yitirebilir. Hastanelerdeki yiyecekler de tükenmek üzere.

İSRAİL İŞGAL ALTINDAKİ BATI ŞERİA'DA ONLARCA FİLİSTİNLİYİ TUTUKLADI

Filistinli kaynaklar, İsrail'in bir gecede 40 Filistinliyi tutukladığını, böylece işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki toplam tutuklu sayısının 7 Ekim'den bu yana 2 bin 850'ye çıktığını duyurdu.

ELON MUSK FİLİSTİN'İN SEMBOL SLOGANINI YASAKLAYACAĞINI AÇIKLADI


Tüm dünyadaki Filistin'e destek gösterilerinde yankılanan 'From the river to the sea, Palestine will be free' (Nehirden denize kadar, Filistin özgür olacak) şeklindeki simge slogan; eski adı Twitter olan X'in sahibi Elon Musk tarafından platformda yasaklanıyor.

Musk, yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Bu hafta başında da söylediğim gibi, 'sömürgecilikten kurtulma', 'nehirden denize' ve benzeri edebi ifadelerle örtmeceler soykırım anlamına geliyor. Aşırı şiddete yönelik açık çağrılar hizmet şartlarımıza aykırıdır ve askıya alınmayla sonuçlanacaktır."

ERDOĞAN'IN GAZZE AÇIKLAMASI DÜNYADA SES GETİRDİ

Programı kapsamında Almanya'ya giden ve burada İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili Alman Başbakanı Olaf Scholz ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ABD, İngiltere, Yunanistan ve Orta Doğu basınında gündem oldu.

"SİLAH ZORUYLA ÇIKARTILDIK"

Gazze'deki hastanelerden sorumlu isim Muhammed, Zaqout İsrail ordusunun Şifa Hastanesi için tahliye emri verdiğini ısrarla belirtiyor. Al Jazeera'ye verdiği demeçte Zaqout, "Tahliye talebinde bulunmadıklarına dair iddiaları reddediyorum. Zor şartlara rağmen sağlık çalışanlarımız görevlerini yapıyordu, silah zoruyla hastaneden çıkarıldık" dedi.

ŞİFA HASTANESİ'NİN TAHLİYESİNE YALANLAMA

İsrail ordusu, Şifa Hastanesi'nin boşaltılması yönündeki talimatı yalandı. Ordudan yapılan açıklamada "IDF hiçbir zaman hastaları ve sağlık ekiplerini tahliye etmeye çağırmadı" denildi. İsrail'in bu açıklaması hastane şefi ve iki doktor tarafından Al Jazeera'ye verilen ifadelerle tamamen çelişti.

İSRAİL BASININDAN ATEŞKES ANALİZİ: SAAT İŞLİYOR

İsrail'in Gazze'ye yönelik yaptığı katliamlar yaklaşık yedi haftadır devam ediyor. İsrail ordusu (IDF) bugün Han Yunus mahallesinde bir eve yaptığı saldırıda 28 kişiyi öldürdü, düzinelerce insanın ise yaralanmasına neden oldu. Her geçen gün artan sivil ölümleri uluslararası toplumda büyük tepki çekerken İsrail üzerindeki ateşkes baskısı da arttı.

"İSRAİL ASKERLERİNİN ETRAFINDAKİ SİS"

Son olarak Jerusalem Post tarafından yapılan ve İsrail'in operasyonlarına değinilen haberde "Kuzey Gazze'nin kontrolünün sağlanması için Şifa hastanesi boşaltıldı" ifadesine yer verildi. İsrail ordusu bu hastanede Hamas'ın askeri üssü olduğunu öne sürdü ancak bölgede Hamas'a dair bir iz bulunamadı. IDF'nin Gazze'de yaptığı operasyonlarda Hamas'a yönelik kesin bir zafer kazanamadığını belirten gazete, "İsrail askerlerinin etrafı sisle çevrelendi. Ordunun ne yaptığına dair kabaca bir fikri var ancak nerede ne olduğuna, ne kadar bir direnişle karşılaşacaklarına dair bilgiler yok" ifadeleri kullanıldı.


"SİNİR BOZUCU"

Bu durumun İsrail açısından "sinir bozucu" olarak gören Jerusalem Post, İsrail'in İran'ın vekil güçlerine karşı caydırıcılığını kanıtlamak için yeni bir hedef koyduğunu belirtti. Rehinelerin olmadığı bir senaryoda İsrail ordusunun Gazze'de operasyonları daha rahat yürüteceğini öne sürülen yazıda Savunma Bakanı Yoav Gallan'ın da ifadelerine yer verildi. Gallant, her ne kadar Gazze'yi kontrol ettiklerini öne sürse de Jerusalem Post, İsrail ordusu için sürenin daraldığını kaydetti. Dışişleri Bakanı Cohen'in sözlerine dyaandırılan haberde İsrail'in diplomatik olarak sıkıştırıldığı ve iki ila üç hafta içinde olası bir ateşkesin gerçekleşeceği öne sürüldü, Jerusalem Post konuyla ilgili "Diplomatik saat işliyor" ifadesini kullandı.

 

 

ÜRDÜN DIŞİŞLERİ BAKANI: İSRAİL'İ ANLAMIYORUM

Ürdün Dışişleri Bakanı, Ayman Safadi İsrail'in Hamas'a karşı savaşına sert eleştirilerde bulundu. Safadi, "İsrail'in bu savaşta nasıl başarıya ulaşacağını anlamadığını" belirtti.

HAN YUNUS BOMBALANMAYA DEVAM EDİYOR: ÖLÜ SAYISI 28'E YÜKSELDİ

İsrail, Han Yunus'un iki bölgesine hava saldırısı düzenlendi. Toplamda ölenlerin sayısı en az 28 kişiye yükselirken, özellikle Hamad yerleşim bölgesinde onlarca kişi yaralandı ve onlarcası hâlâ enkaz altında.

Aynı zamanda bölgedeki muhabirlerden gelen bilgilere göre, İsrail Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un doğusundaki Khuza'a kasabasındaki bir evi hedef alıyor. 

ENDONEZYA HASTANESİ'NE 63 CESET ULAŞTI

Bir tıbbi kaynağın bildirdiği üzere, şafaktan bu yana Gazze'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi'ne 63 Filistinlinin cesesi getirildi.

GAZZE'NİN KONTROLÜ KİMDE OLACAK?

Avrupa Birliği'nin Dış Politika Sorumlusu Josep Borrel, 'Hamas'ın artık Filistin'i kontrol edemeyeceğini' söyledi. Bahreyn'de yaptığı açıklamaların devamında Borrel "Bu kontrolü yalnızca Filistin Yönetimi'nin yapacağını düşünüyorum" dedi.

İSRAİL'DEN KATLİAM: 26 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

AFP'nin geçtiği habere göre İsrail Gazze'de bulunan bir konuta saldırı düzenledi. Han Yunus mahallesinde bulunan evde 26 kişi yaşamını yitirirken çok sayıda insan da yaralandı. Yaralıların taşındığı Nasser Hastanesi'nin müdürü 23 kişinin durumunun ağır olduğu bilgisini verdi.

İSRAİL ORDUSU: DERHAL BÖLGEYİ TERK EDİN


Al Jazeera muhabirlerinden gelen haberlere göre, İsrail güçleri Şifa Hastanesi'nin 1 saat içinde boşaltılmasını istedi. İsrail'in verdiği sürenin dolmasına dakikalar kalmışken; sahadaki gazetecilerin kaynakları hastalar, sağlık personeli ve aileler arasında büyük bir 'panik ve korku' halinin yaşandığını kaydediyor.

YETERLİ AMBULANS YOK

Doktorlar, özellikle hastaları ve prematüre bebekleri güneye nakledecek ambulansları olmadığı için tüm bu insanları bir saat içinde tahliye etmenin imkansız olduğunu da söylüyor.

Bu kararın, verilmesi imkansız bir karar olduğunu düşünüyorlar çünkü bu kadar çok hastayı Gazze'nin güneyine kadar götürecek ambulans bulunmuyor. İsrail hastaları, prematüre bebekleri, yerinden edilmiş aileleri güneye nakletmeleri için insanlara bir çözüm sunmadı ve herhangi bir ulaşım aracı, ambulanslar için yakıt veya araba sağlamadı.

Benzer bir uyarı geçtiğimiz günlerde Kudüs Hastanesi'nde de yaşandığında Doktor Beşar Murad İsrail'den defalarca ambulans, ulaşım aracı sağlamasını, en azından hastaları otobüslerle taşıyabilmeleri için yakıt sağlamasını istedi ancak İsrail bu talebe herhangi bir cevap vermeyerek, hastaları yaya götürmelerini söyledi.


HASTALARIN DURUMU KRİTİK

Sonunda doktorlar hastane yataklarındaki hastaları tahliye etmek ve onları sokakların diğer tarafına itmek zorunda kaldı. Öte yanda, Şifa Hastanesi'nde durum çok daha çetin çünkü çok daha fazla hasta var. Tıbbi kaynaklara göre çoğunun durumu ise kritik.

HİNDİSTAN'DAN DİYALOG ÇAĞRISI

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, gelişmekte olan ülkelerin liderlerine İsrail-Hamas savaşının neden olduğu zorluklar karşısında birleşmeye çağrıda bulundu. Modi açıklamalarının devamında diplomasi vurgusu yaparak "Diyalog ve diplomasiye önem verdik. Ayrıca İsrail ile Hamas arasındaki çatışmada sivillerin ölmesini de şiddetle kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

HAARETZ'DEN ŞOK İDDİA

İsrail'in Haaretz gazetesi, polis kaynaklarına dayandırdığı haberinde, 7 Ekim'de Hamas'ın saldırısına müdahale eden bir İsrail savaş helikopterinin müzik festivalindeki sivilleri de vurduğunu iddia etti.

Haberde, soruşturmanın aynı zamanda bir İsrail savaş helikopterinin Hamaslılara ateş açarken sivilleri de vurduğunu ortaya çıkardığını iddia ederek, şu ifadelere yer verildi:

"Bir polis kaynağına göre, soruşturma aynı zamanda olay yerine gelen ve görünüşte oradaki teröristlere ateş açan İsrail ordusuna ait bir savaş helikopterinin de bazı festival katılımcılarını vurduğunu gösteriyor. Polise göre festivalde 364 kişi öldürüldü."




O ANLARI YAYINLAMIŞTI

İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesi de Hamas'ın Gazze'den 7 Ekim'de düzenlediği saldırıya İsrail Hava Kuvvetlerine ait helikopterlerin müdahale ettiği anlara ilişkin bir haber yayımlamıştı.

İsrail ordusunun müdahale sırasında yaşadığı duruma ilişkin haberde şu iddiaya yer verilmişti:

"Hamas teröristleri kalabalığın arasına yavaşça karışmaları ve ne olursa olsun kıpırdamamaları yönünde talimat aldı. Böylelikle hava kuvvetlerini aşağıdakilerin İsrailli olduğuna inandırmaya çalıştılar. Bu aldatmaca, Apache helikopterleri tüm kısıtlamalardan kurtulmak zorunda kalana kadar bir süre işe yaradı. Pilotlar kimin terörist kimin İsrailli olduğunu ayırmanın zor olduğunu anlayınca saat 09.00 sıralarında bazıları üstlerinden izin almadan bağımsız olarak teröristlere karşı top mermisi kullanmaya karar verdi."

BATI ŞERİA'DA BEŞ ÖLÜ

Filistin Kızılayı, Batı Şeria'nın İsrail'in Nablus kenti yakınlarındaki Balata mülteci kampına saldırı düzenlediğini bildirdi. Saldırıda 5 kişi yaşamını yitirdi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Yazarlar