Dünya Lübnan’da yine aynı korku!

Lübnan’da yine aynı korku!

15.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Beyrut’ta Şii protestocuların üzerine bina tepelerinden ateş açılırken, çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Ordunun müdahalesine rağmen çatışmalar kentin diğer noktalarına sıçrarken, ülkede yeniden “iç savaş” korkusu var

Lübnan’da yine  aynı korku

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta protestocuların üzerine ateş açılırken, yaşananlar ülkede yeniden “iç savaş” korkusuna neden oldu. Dün, Hizbullah ve Emel Hareketi destekçileri, Beyrut Limanı’nda geçen yıl meydana gelen patlamayı soruşturan hakim Tarık el-Bitar’ın yerine başkasının atanması talebiyle Beyrut Adalet Sarayı önüne doğru yürüyüş için toplanmıştı.

Haberin Devamı

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, Beyrut Adalet Sarayı’na doğru yürüyüşe geçen göstericilere Et-Tayyuna mevkiine geldikleri sırada bazı binaların üzerinden ateş açıldı. Hizbullah yetkilileri, binaların üzerindeki keskin nişancıların ateş açtığını ve bu sayede “ülkenin yeni bir kaosa sürüklenmesinin hedeflendiğini” iddia ediyor. İlk belirlemelere göre olayda en az 6 kişi kişinin öldüğü, 60’dan fazla yaralı olduğu belirtildi. Saldırıda ölenler için bir günlük yas ilan edildi.

Yaşanan olayların ardından Lübnan ordusu duruma müdahale etti. Protestoculara saldırıyı düzenleyenlerin peşine düştüğünü açıklayan Lübnan ordusu, “Beyrut’ta kimi silahla ateş ederken görürse vuracağı” uyarısını yaptı. Ordu, halka da “başkent Beyrut’taki çatışma bölgelerinde bulunan sokakları boşaltmaları” çağrısı yaptı. Saldırıyla ilgili  9 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Hizbullah’tan suçlama

Olaylar başkentin diğer noktalarına da sıçrarken, sosyal medyada, güvenli bir yere saklanmaya çalışan insanların ve çatışma anlarının görüntüleri paylaşıldı. Görüntülerde çatılara karşı ateş açan silahlı ve RPG’li kişilerin vurulduğu görüldü. Hristiyanların yaşadığı Ayn er-Rumana ve Şiilerin yaşadığı Eş-Şiyah mahallelerinin kesiştiği noktalarda olaylar devam etti. Saldırıyı kim ya da kimlerin düzenlediğine dair bilgi bulunmazken, Şii Emel Hareketi ve Hizbullah üyeleri gün boyunca uzun namlulu silah ve roketlerle ateş açtı. Bir açıklama yapan Hizbullah, yaşananlardan, iç savaş döneminde Sabra ve Şatilla katliamlarını da düzenleyen İsrail destekli aşırı sağcı Falanjistleri temsil eden Lübnan Güçleri’ni sorumlu tuttu.

Lübnan’da yine  aynı korku

Protestoculara açılan ateşle başlayan çatışmaların ülkeyi yeniden bir iç savaşa sürüklemesinden endişe ediliyor. Zaten ekonomik krizle boğuşan ülkede, son dönemde Şiiler, Sünniler ve Hristiyanlar arasındaki gerginliğin de yükselmesi, bu korkuyu artırıyor. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, olayların sorumluları ve azmettiricileri ortaya çıkana kadar sürecin takipçisi olacağını söyledi. Başbakan Necib Mikati ise “fitnenin” peşinden gidilmemesini isteyerek “sükunet” çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Buraya nasıl gelindi?

Beyrut Limanı’nda 4 Ağustos 2020’de patlayıcı maddelerin bulunduğu bir depoda önce yangın çıkmış, ardından çok güçlü bir patlama meydana gelmişti. Emel Hareketi milletvekilleri Ali Hasan Halil ve Gazi Zuaytir’in avukatları, soruşturmayı yürüten hakim Tarık el-Bitar hakkında “görevden alınma” talebiyle dava açmıştı. Bitar, “Beyrut Limanı patlamasıyla ilgisi olmayan isimleri suçlayarak fitne çıkarmakla” suçlanıyor. Vekillerin, Bitar’ın yerine soruşturmaya başkasının atanmasının talebine ilişkin Bakanlar Kurulu toplantısı yapılamamıştı.