Dünya Macaristan’da mültecilere ‘insanlık dışı’ muamele

Macaristan’da mültecilere ‘insanlık dışı’ muamele

12.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Roszke kampında çekilen gizli görüntüler mültecilere yapılan kötü muameleyi ortaya koydu. Siyasiler, polisi mültecilere ‘hayvan muamelesi’ yapmakla suçladı

Macaristan’da mültecilere ‘insanlık dışı’ muamele

Macaristan’ın Sırbistan sınırına yakın Roszke mülteci kampında, Macar polisinin tel örgünün arkasındaki yaklaşık 150 kişiye yiyecek fırlatması ve mültecilerin yiyeceği kapmak için verdiği mücadele görüntülendi. Avusturyalı Michael Spritzendorfer tarafından gizlice çekilen videonun ardından Macar polisi, mültecilere ‘hayvan’ muamelesi yapmakla suçlandı.

Haberin Devamı

Guantanamo gibi!

Görüntülerle ilgili soruşturma başlatıldı. Videoyu çeken kadının eşi ve Avusturya’nın Yeşiller Partisi üyesi Alexander Spritzendorfer, mültecilere ‘hayvan gibi’ davranılarak yemek dağıtıldığını söyleyerek Roszke kampını ABD’nin terör tutuklarını tartışmalı işkence yöntemleri ile sorguladığı Guantanamo Kampı’na benzetti. Tel örgüler arkasından atılan yiyecekleri kapmaya uğraşan kişiler arasında kadın ve çocuklar da bulunuyor.

Videoda, birçok mültecinin yemek dağıtan güvenlik görevlilerinin ilgisini çekmek için tel örgülere tırmandığı açıkça görülüyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Roszke kampındaki kötü koşulları eleştiren bir açıklama yapmıştı. Michael Spritzendorfer, “Bu insanlık dışı. Bu insanların çok aç olmalarına rağmen yemek için birbirleriyle kavga etmedikleri de açıkça görülüyor” dedi. Macaristan Başbakanı Victor Orban ise ülkeye yasa dışı giren mültecilerin tutuklanacağını ve ülkenin mültecilere artık ‘kibarca’ eşlik etmeyeceğini söyledi.