Dünya Muharrem İnce depremi dünya basınında!

Muharrem İnce depremi dünya basınında!

12.05.2023 - 09:13 | Son Güncellenme:

Muharrem İnce'nin havlu atmasını ve seçim atmosferini tüm detaylarıyla haberlerine yansıtan uluslararası medya, kaset skandalıyla gelen istifanın Kılıçdaroğlu'na yaradığı yorumunu yaptı. Rus medyası ise, 'Türkiye'de renkli devrim ihtimali var mı?' sorusunu soruyor.

Muharrem İnce depremi dünya basınında

Alman resmi yayın organı Deutsche Welle, 'Türkiye'de seçim adayı çekildi, Erdoğan'ı riske atıyor' başlıklı haberinde 'önemsiz' bir yarışmacı olarak nitelediği Muharrem İnce'nin çekilmesinin muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun şansını en nihayetinde artırdığı yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

İngiliz Independent gazetesi, 'Yarıştaki aday istifa ederken, Erdoğan'ın rakibi için destek' başlığını tercih etti, seçime üç gün kala gelen şok çekilmenin ardından Muharrem İnce'nin özellikle Kılıçdaroğlu için özel bir yönlendirme yapmadığını belirtti.

Fransız Le Monde gazetesi'nde yayımlanan skandal analizin başlığı, 'Türk cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'ın yenilgisi, Paris, Berlin ve Washington'da gizlice ümit ediliyor' oldu. Philippe Ricard imzalı yazıda, uzun süredir gerçekçi görünmeyen Ankara'daki iktidar değişikliğinin yol açacağı jeopolitik sonuçların Batılı ülkeler tarafından artık ciddiye alındığını savunuldu.

Amerikan Politico dergisi, Ankara'da yaşananları 'Rakibinin kaset skandalı sonrası çekilmesi, Erdoğan'a bir darbe daha indi' gibi skandal bir başlıkla okurlarına aktardı. Dergiye göre, Muharrem İnce'nin yarışı terk etmesi, Pazar günün düzenlenecek ve bıçak sırtında geçmesi beklenen seçimlerde ana muhalet adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na için fayda sağlaması bekleniyor. İnce, Çarşamba günü videonun, 'sahte' ve 'bir komplonun' parçası olduğunu söyleyerek görüntülerin gerçekliğini yalanladı.

Haberin Devamı

'MUHALEFET YAYGARA KOPARACAK'

Rus İzvestiya gazetesi, 'Uzman, ABD'nin Türkiye'deki seçimlere muhtemel etkisini işaret etti' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı, Orta Doğu-Kafkasya Araştırma Merkezi'nin yöneticisi Stanislav Tarasov'un görüşlerine yer verdi. Tarasov, Erdoğan'ın ABD'den bağımsız bir politika izlediğini kaydedip Türkiye'de olup bitenleri sessizce etkilemenin yollarını bulan ABD'nin şimdi açık seçik şekilde yaşananların dışında kaldığını belirtti.

Muharrem İnce depremi dünya basınında

Rus resmi yayın organı Ria Novosti'nin Kırım edisyonunda yayınlanan bir analizin başlığı ise, 'Türkiye'deki seçimi kim kazanacak ve renkli devrim ihtimali var mı?' oldu. Asya ve Afrika Araştırmaları Merkezi'nden Alexei Obraztsov, muhalefetin Erdoğan'a karşı yaygara koparacağını ancak iktidarın seçimi kazanacağını söyledi.

İngiliz The Guardian gazetesi, 'Türk cumhurbaşkanı adayı kaset iddiası sonrası yarıştan çekildi' başlığını seçti. Habere göre, Muharrem İnce başa baş seçime yalnızca günler kala havlu atarak, kasetin 'deepfake' olduğunu söyledi. Eski bir öğretmen ve uzun süredir Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) üyesi olan İnce, internette dolaşan kasetinin 'İsrail porno sitesinden' alınan görüntülerin kullanıldığı deepfake olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Amerikan NBC News, 'Erdoğan'ın rakibi, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde geri çekilerek taze kan verdi' dedi, Muharrem İnce'nin yarışı terk etmesiyle seçim kampanyasının son günlerini yeniden şekillendirebileceğini yazdı.

Amerikan Foreign Policy dergisi, yurt dışındaki gurbetçi seçmenleri mercek altına aldı, 'Diğer Türk seçmenler çok önemli olabilir' başlıklı haberinde Almanya ve diğer ülkelerde oy kullananların bir önceki seçimde ezici çoğunlukla Cumhurbaşkanı Erdoğan yönünde tercihte bulunduğunu hatırlattı.