Dünya Mursi'nin idam kararı bozuldu

Mursi'nin idam kararı bozuldu

15.11.2016 - 12:55 | Son Güncellenme:

Mısır'da temyiz mahkemesi, ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı için verilen idam kararını bozdu ve yeniden yargılamaya hükmetti.

Mursinin idam kararı bozuldu

Mısır'da yüksek mahkeme, darbeyle devrilen ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında kararını açıkladı.

Haberin Devamı

Karara göre, daha önce verilen idam kararı bozuldu ve yeniden yargılama isteniyor.

Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından başlayan yeni dönemde Cumhurbaşkanı seçilen Müslüman Kardeşler'in adayı Mursi, peşinden gelen 2013 yılındaki askeri darbeyle koltuğundan olmuş ve Haziran 2015’te idam cezasına çarptırılmıştı.

Mursi, Mübarek'i deviren ayaklanma sırasında '11 hapishane ve karakola saldırarak üç subayı kaçırmak' suçlamasıyla yargılanıyordu. Suçlamalar arasında İslamcı militanların kaçışına yardım etmek de vardı.

Mahkeme, Mursi'yle birlikte yargılanan isimlerden 106'sı hakkında da idam kararı vermişti. Mursi yönetimi darbeyle devrildiğinden beri Mısır'da Müslüman Kardeşler örgütü yasaklandı, binlerce üyesi tutuklandı, ayrıca yüzlercesi idama mahkum edildi.

Haberin Devamı

Mursi'nin yargılandığı diğer davalarda hedef olduğu suçlamalar arasında, 'casusluk yapmak, Mısır'da Hamas, Hizbullah ve İran Devrim Muhafızları'yla birlikte saldırılar planlamak, Al Jazeera televizyonu aracılığıyla Katar'a devlet sırlarını sızdırarak ülke güvenliğini tehlikeye atmak' iddiaları da bulunuyordu.

Türkiye, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere resmi yetkililerin açıklamalarıyla, Mursi'nin darbeyle indirilmesi ve ardından verilen idam kararını yüksek sesle eleştirmişti.