DünyaNakba günü kana bulandı

Nakba günü kana bulandı

15.05.2011 - 22:51 | Son Güncellenme:

Filistinlilerin Nakba (Felaket) günü olarak andığı İsrail’in 1948’de kuruluşunun yıldönümünde, İsrail’in üç sınır bölgesinde çıkan olaylarda Filistinli göstericilere ateş açılması sonucu 16 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

Nakba günü kana bulandı

İsrail güçleri, Suriye, Lübnan ve Gazze sınırlarında Filistinli göstericilerin sınırı geçişini engellemek için ateş açması, son yılların en kanlı anma gününe neden oldu.

Filistinlilerin, İsrail’in kuruluş yıldönümü 15 Mayısta andıkları, Arapçası "Nakba" olan "felaket" gününe ve yüzbinlerce Filistinlinin mülteci durumuna düşmesine ilişkin bazı bilgiler şöyle: -Filistinliler, İsrail’in 1948 savaşında kuruluşunu, yüzbinlerce Filistinlinin kaçmak ve evlerini terk etmek zorunda kalması nedeniyle "felaket" günü olarak kabul ediyor.

Yüzbinlerce Filistinli mülteci hala Batı Şeria, Gazze Şeridi, Lübnan ve Ürdün’de mülteci kamplarında yaşıyor. Filistinli mültecilere sadece Ürdün vatandaşlık hakkı tanıdı. Filistinli mültecilerin sayısının torunlarıyla birlikte 5-7 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Filistinliler, mültecilerin yakınlarıyla birlikte, bugünkü İsrail’de olan kendi evlerine "dönüş hakkı"nı istiyor. İsrail az sayıdaki mülteciyi kabul ederken, diğerlerinin bir barış anlaşması sonucu kurulacak Filistin devletine ya da şu an bulundukları ülkelere yerleştirilmesini önererek, bütün Filistinlilerin dönüş hakkını reddediyor. Filistin mültecilerin durumu, İsrail-Filistin barış görüşmelerinin en zorlu konularından birini oluşturuyor.

BM’NİN VERİLERİNDE FİLİSTİNLİ MÜLTECİLER
Filistinli mültecilere ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) verileri şöyle: -İnternet sitesindeki verilere göre BM’nin Yakın Doğu’da Filistinli Mülteciler için Yardım ve Çalışma Örgütü (UNRWA), Ürdün, Lübnan, Suriye ve işgal altındaki Filistin topraklarında 4,8 milyon Filistinli mülteciye yardım ve koruma sağlıyor.

UNRWA’nın tanımına göre; Filistinli mülteci, "Haziran 1946 ve Mayıs 1948 arasında normal ikamet yeri Filistin olan, 1948 savaşı sonucu hem evlerini, hem de geçinme yollarını kaybeden" kişilere deniyor.
BM’nin Filistinli mülteciler örgütü, 1950 yılında çalışmaya başladığı sırada 750 bin Filistinlinin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyordu.
UNRWA, 30 Haziran 2010’da kayıtlı Filistinli mülteci sayısını şöyle açıkladı: Ürdün: 2 milyon Lübnan: 427.057 Suriye: 477.700 Batı Şeria: 788.108 Gazze Şeridi: 1,1 milyon -BM Genel Kurulu’nda Aralık 1948’de geçen 194 nolu karar, "Evlerine dönmeyi ve komşularıyla barış içinde yaşamayı isteyen bütün mültecilerin en uygun tarihte bunu yerine getirmesine izin verilmesi gerektiğini" belirtiyor.
Donmuş durumdaki İsrail-Filistin barış görüşmelerinde ise Filistinli mültecilerin durumu henüz çözülemeyen sorunların başında geliyor.

"SINIRLARIMIZI VE EGEMENLİĞİMİZİ KORUMAKTA KARARLIYIZ"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Nakba’nın 63. yıldönümünde İsrail’in Suriye ve Lübnan ile sınırlarında meydana gelen kanlı protestolarla ilgili olarak, İsrail’in egemenliğine yönelik hiçbir saldırıyı kabul etmeyeceklerini söyledi. Netanyahu, "Sükunetin hızla yeniden tesis edileceğini ümit ediyoruz. Ancak kimse hata yapmasın. Sınırlarımızı ve egemenliğimizi korumakta kararlıyız" dedi.

Açıklamasında, Nakba’nın yıldönümünde özellikle Suriye ve Lübnan sınırında meydana gelen olaylara değinen Netanyahu, binlerce kişinin Suriye ve İsrail arasındaki sınırda toplanıp, sınır çitlerini aşıp Golan Tepeleri’ndeki Mecd el-Şems’e girmeye çalıştığını, aynı olayların Lübnan ve Gazze ile olan sınırlarda da yaşandığını kaydetti .

Netanyahu, şiddet gösterilerinin liderlerini suçlayarak, "onların mücadelesi 1967 sınırları için değil. ’İsrail devletinin varlığına karşıyız’ demişlerdi" diye konuştu. İsrail Başbakanı, "Bunlar İsrail devletini ’düzeltilmesi gereken bir felaket’ olarak nitelendiriyorlar. Gerçekleri görmek ve karşımızda kim olduğunu bilmek zorundayız" ifadelerini de kullandı.

Öte yandan, Suriye ve Lübnan sınırındaki şiddet olaylarında 3 İsrailli subay ve 10 askerin de yaralandığı bildirildi. Mecd el-Şems yakınında İsrailli 10 sivilin de atılan taşlardan yaralandığı belirtildi. Bu arada, İsrail polisi, Suriye sınırında ölen 10 kişinin cesedinin Suriye tarafına iade edildiğini bildirdi. Sınırı geçen onlarca protestocunun tamamının da kendi ülkelerine döndüğü belirtiliyor.

İSRAİL ORDU SÖZCÜSÜ İRAN’I SUÇLADI

İsrail Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Yoav Mordehay, Filistinliler’in Nakba’nın 63. yıldönümü protestolarında Suriye, Lübnan ve Gazze Şeridi ile sınırda meydana gelen olaylarla ilgili olarak İran’ı "Nakba Günü’nü Ortadoğu’da çatışma çıkarmak için kullanmakla" suçladı.

Ordu Sözcüsü, yaptığı açıklamada, "İran provakatörlüğünün izlerini ve Nakba gününün çatışma çıkarmak için kullanıldığını görüyorum" dedi. Tuğgeneral Mordehay, İsrail ordusu askerlerinin, güvenlik altyapısına zarar verileceğini ve hatta İsrail’e sızmalar olacağını farkettiğinde ateş açtıklarını da savundu.

Gazze Şeridi sınırında meydana gelen olaylarla ilgili de Ordu Sözcüsü, onbinlerce Filistinli’nin, Hamas’ın barikatlarını aşarak, Erez geçiş noktasının kullanılmayan bölümüne eriştiğini de belirtti ve "Burada da İsrail askerlerinin İsrail topraklarına sızmaları önlemeye çalıştığını" ifade etti.

ÖLEN 5 FİLİSTİNLİNİN ADI BELİRLENDİ

Filistinlilerin Nakba (Felaket) günü olarak andığı İsrail’in kuruluş yıldönümü olan bugün, İsrail askerlerinin sınırda gösteri yapan Filistinliler üzerine açtığı ateş sonucu ölen 5 kişinin isimleri belirlendi. Lübnan Ulusal Haber Ajansı’nın verdiği habere göre, ölen kişilerin isimleri İmad Abu Shakra, Muhammet Abu Shalha, Muhammed Samir Salih, Salih Abu Raşid ve Muhammed Samir El Fendi olarak tespit edildi.



KEŞFETYENİ
Ünlü aktöre büyük şok! Cinsel saldırıdan hapis davası
Ünlü aktöre büyük şok! Cinsel saldırıdan hapis davası

Cadde | 13.05.2025 - 12:24

Fransız aktör Gerard Depardie film setinde iki kadına cinsel saldırıda bulunmaktan suçlu bulundu.

Yazarlar