Dünya Netanyahu’nun inadı Biden’ı rahatsız ediyor

Netanyahu’nun inadı Biden’ı rahatsız ediyor

19.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’deki savaşın sona ermesi için diplomatik çabalar sürerken, son dönemde ABD tarafından bölge ülkelerinin katılımıyla hazırlanan planların İsrail yönetiminde kabul görmediği iddia ediliyor.

Netanyahu’nun inadı Biden’ı rahatsız ediyor

ABD merkezli ‘NBC’nin üst düzey ABD’li yetkililere dayandırdığı habere göre, Başkan Joe Biden yönetimi ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında fikir ayrılığı son günlerde daha da belirginleşti.

Haberin Devamı

Haberde, Netanyahu’nun, ABD’nin, “Filistinlilere devlete giden bir yol karşılığında Suudi Arabistan ve bölge ülkeleriyle normalleşme planını” reddettiği iddia edildi.

Bu durum ABD’nin Netanyahu ile ilgili rahatsızlığını tırmandırırken, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsviçre’nin Davos kentinde yaptığı açıklamada, “Bugün Ortadoğu’da geçmişte sahip olmadığımız derin bir bölgesel fırsata sahibiz. Zor olan bunu gerçekleştirmek” dedi. Netanyahu’nun bu fırsatı değerlendirecek doğru başbakan olup olmadığı sorulduğunda Blinken “Bunlar İsraillilerin alması gereken kararlar… Bir dönüm noktasındayız” ifadesini kullandı. Netanyahu’nun ise bir Filistin devletine yol açacak bir planı kabul etmeye hazır olmadığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

KIZILDENİZ'DE ÇATIŞMA SÜRÜYOR

Yemen’deki Husilerin Kızıldeniz’de seyreden gemilere yönelik saldırıları devam ederken, ABD de Husilere yönelik operasyonlarına ara vermiyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran destekli Husilerin kontrolündeki bölgelerden ateşlenmek üzere konuşlandırılmış 14 füzenin vurulduğunu bildirdi. CENTCOM açıklamasında, bu operasyonların, Husilerin Kızıldeniz, Babu’l Mendeb Boğazı ve Aden Körfezi’ndeki pervasız saldırı yeteneklerini zayıflatacağı ifade edildi.

Husi Sözcüsü Muhammed Abdulsalam ise, ABD’nin aldığı kararın grubun operasyonlarını etkilemeyeceğini belirtti. Nitekim Husiler, füzelerinin ABD’ye ait Genco Picardy dökme yük gemisini vurduğunu duyurdu.