Dünya Nükleer intihar! 'Rusya patlatmaya hazır'

Nükleer intihar! 'Rusya patlatmaya hazır'

09.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna’da çatışmalar Avrupa’nın en büyük nükleer santrali yakınında sürerken, BM, Zaporijya nükleer santraliyle ilgili korkunç gerçekleri dünya ile paylaştı.

Nükleer intihar Rusya patlatmaya hazır

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırıları devam ederken, özellikle Avrupa’nın en büyük nükleer santralinin bulunduğu Zaporijya’da son günlerde yaşananlar büyük bir endişe kaynağı oldu.

Haberin Devamı

Santral, savaşın başlarında Rusya’nın eline geçerken, santralin kuzeyinde bulunan noktalar Ukrayna’nın kontrolünde. Bu nedenle nükleer santral, savaşın cephe olarak tabir edilebilecek bir noktasında yer alıyor. Santrali Rus kontrolünde Ukraynalı mühendisler işletiyor. Rusya ve Ukrayna, hafta sonu birbirlerini nükleer santrale saldırı düzenlemekle suçlamıştı. Zaporijya nükleer santraline yakın noktada düzenlenen bir saldırı sonucu santral hasar görmüş, Ukrayna, Rus bombardımanının Cumartesi günü üç radyasyon sensörüne zarar verdiğini açıklamıştı.

Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu Energoatom ise, Rusya’nın nükleer santrale mayın döşediğini öne sürdü. Energoatom’un Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, Rus ordusundan Tümgeneral Valery Visiliev’in, “Zaporijya’daki nükleer santralin önemli tüm tesislerine mayın döşedik” dediğini öne sürdü. Açıklamada ‘Rusya, tüm dünyaya şantaj yapıyor. Zaporijya nükleer santralini patlatmaya hazır olduklarını ilan ediyorlar” denildi.

Haberin Devamı

BM SANTRALE GİRSİN

Yaşananlar sonrası Birleşmiş Milletler’den de açıklama geldi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hiroşima felaketinin yıldönümü için gittiği Japonya’da yaptığı açıklamada, Zaporijya Nükleer Santrali’nin saldırılara hedef olmasına da değinerek, “Nükleer santrale herhangi bir saldırı intihar olur. Umarım saldırılar biter ve aynı zamanda Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) santrale erişebilir” dedi. Guterres, bölgeye uluslararası denetçilerin girilmesine izin verilmesini istedi. Geçen hafta da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun başkanı, santralin “tamamen kontrolden çıktığını” söylemişti.

MOSKOVA'DAN START HAMLESİ

Bu arada Rusya’dan dünyayı endişelendiren bir hamle daha geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya ve ABD arasında imzalanan Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nın (Yeni START) tüm unsurlarının denetiminden geçici olarak çekildiklerini ABD’ye iletti. Bakanlık açıklamasında, ABD’nin silah denetim faaliyetlerini kendisi için uygun şartlarda yeniden başlatmaya çalıştığı ve böylece Rusya’nın ABD’de denetleme hakkından mahrum bırakıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

ABD’nin Sovyetler Birliği ile 1991’de, Rusya Federasyonu ile 1993’te imzaladığı START 1 ve START 2’nin devamı olan “Yeni START” anlaşması, Washington ve Moskova arasında yürürlükteki son nükleer anlaşma olma özelliğini taşıyor. Anlaşma, uzun menzilli nükleer silah başlıklarına ve füzelere kısıtlama getiriyor.

AF ÖRGÜTÜ PİŞMAN OLDU!

Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna güçlerinin Rusya’nın başlattığı savaş sırasında yerleşim birimlerine kurduğu üslerle sivillerin yaşamını tehlikeye attığı yönündeki raporunun yarattığı sıkıntı ve öfke nedeniyle derin pişmanlık duyulduğu açıklaması yaptı. Raporun Rusya’nın ihlallerini meşrulaştırmadığı belirtildi.

Af Örgütü’nün Ukrayna sorumlusu, raporun hazırlık sürecine dahil edilmediklerini söylemiş, istifa etmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de, raporda “sorumluluğun saldırgandan kurbana yöneltildiğini” söylemişti.