25.12.2009 - 00:59 | Son Güncellenme:
Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da 07-18 Aralık tarihleri arasında yapılan BM İklim Zirvesi’nin tartışmaları devam ediyor. Zirvenin fiyasko ile sonuçlandığı ABD Başkanı Barack Obama tarafından da kabul edildi.
Obama, PBS Televizyon kanalındaki Newshour adlı magazin programına yaptığı açıklamada “İklim Zirvesi’nde daha sağlam bir anlaşma yapılmamasından dolayı hayal kırıklığı duyulmasını anlayışla karşılıyorum. Varılan sonuç, hiç bir karar almamak veya geri adım atmaktan daha iyidir” derken, Çin de ABD’yi suçladı. Çin heyetinden bir delege, ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’u iki yüzlü hareket etmekle suçladı.
Söz konusu delege, “Önce ABD Başkanı Obama, bağlayıcı bir anlaşma imzalama konusunda Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika ile aynı fikirde olduğunu söyledi, sonra da Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, hiç bir zaman gerçekleşmeyeceğini bildiği halde bağlayıcı bir anlaşma istediklerini söyledi. Clinton’un amacı, ABD bağlayıcı anlaşma istiyor, ama Çin, Hindistan, Güney Afrika ve Brezilya istemiyor gibi göstermekti. Ve bunda da başarılı oldu diyebiliriz. ABD’nin amacı, AB ülkeleri karşısında zayıf durumda olan G 77 ülkelerine karşı Çin’i oyunbozancı olarak göstermekti. İki yüzlülüğe kızan Başbakan Wen Jiabao görüşmeleri terk edip oteline gitti” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Çinli delege, Başbakan Wen Jiabao’nun açık bir kapı bıraktığını, hoteline giderken, ABD’nin anlaşmayı kabul etmesi durumunda kendisini telefonla arayıp Kongre merkezine davet edebileceğini söylediğini, ancak, Obama’nın uçağına doğru hareket ettiğini öğrenince, kendisinin de Kopenhag’dan ayrılmaya karar verdiğini söyledi.
Çin, Obama’yı, ABD’de Kongre üyeleriyle, küresel ısınmanın önlenmesi için gelişmekte olan ülkelere yapılacak finansal ve teknolojik destek konusunda mutabakata varmadan Kophenhag’a gelmek ve bu nedenle bir anlaşma üzerinde anlaşamamakla suçladı.