DünyaÖzgürlük için son dans!

Özgürlük için son dans!

05.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail soykırımına karşı 2018’de Dabke dansı yaparak direnen ve o tarihteki protestoda İsrailli asker-lerin öldürdüğü Filistinli Abdul Hakim’in videosu şimdi tüm dünyayı sardı.

Özgürlük için son dans

UĞUR CAN- Hamas’ın 7 Ekim saldırısının ardından İsrail ordusunun bombardımanı Gazze’de soykırıma dönüşürken Filistinli bir gencin, işgalci İsrail askerlerine karşı Dabke dansı yaptığı video bir anda dünyaya yayıldı. Farklı ülkelerde İsrail’in katliamına karşı çıkan insanlar videoyu paylaşarak ve Filistin’e destek yürüyüşleri sırasında Dabke dansı yaparak Filistinlilerle dayanışma gösterdi. Videoya tüm dünyada ilgi artınca dans eden Filistinli gencin hikâyesi merak edildi.

Haberin Devamı

  Filistinlilerin 2018’de Gazze şeridinde başlattıkları “Büyük Dönüş Yürüyüşü” adlı gösteriler sırasındaki çatışmalarda İsrail mevzilerine karşı Dabke dansı yapan kişinin Abdul Hakim adlı Gazzeli bir genç olduğu ortaya çıktı. Filistinli kaynaklardan, Abdul Hakim’in 2018’deki olaylar sırasında İsrailli askerlerin keskin nişancı ateşiyle öldürüldüğü öğrenildi.

Özgürlük için son dans

Arapça’da “ayakları yere vurmak” anlamına gelen Dabke dansı, Arap coğrafyasının bir folklor oyunu.

Ölümüne direniş

2018’deki gösteriler sırasında Gazze sınırında lastik yakılarak, gerçek mermi kullanan İsrail askerlerinin görüşü kısıtlanmak isteniyordu. Abdul Hakim, İsrail mevzilerine yakın noktada yanmakta olan kamyon lastiğinin dumanının koruması altında, korkmadığını göstermek için dans etmeye başladı, o sırada yanındaki arkadaşı Abdul Hakim’in dansını videoya aldı. Daha sonraki günlerde Abdul Hakim’in yaşanan çatışmalarda kafasına isabet eden bir keskin nişancı mermisiyle öldüğü öğrenildi. Videodaki dansın, “ölümün ve özgürlüğün dansı”nı yapan Filistinli genç Abdul Hakim’in son dansı olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

2018’de ne olmuştu?

Gazze’de yaşayan Filistinliler, sürgün edildikleri topraklarına dönmek ve İsrail’in 2006’dan bu yana kara, hava ve denizden Gazze’ye uyguladığı ambargonun kaldırılması taleplerini dünyaya duyurmak için 2018 yılında barışçıl “Büyük Dönüş Yürüyüşü” gösterilerini yaptı. Gösteriler sırasında çok sayıda Filistinli öldü ve yaralandı.