Dünya ‘Putin beni tehdit etti’

‘Putin beni tehdit etti’

31.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna’daki savaş öncesi Putin ile telefon görüşmesi yapan İngiltere eski başbakanı Boris Johnson, Rus liderin kendisini füze saldırısıyla tehdit ettiğini ifade etti.

‘Putin beni tehdit etti’

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin hazırladığı bir belgeselde konuşan İngiltere eski başbakanı Boris Johnson, Ukrayna’daki savaş öncesi Rus lider Vladimir Putin ile görüşmesine dair dikkat çekici detaylar paylaştı. Rusya Devlet Başkanı Putin ile Rusya-Ukrayna Savaşı başlamadan önce bir telefon görüşmesi yaptığını ifade eden Johnson, “Beni bir noktada tehdit etti. ‘Boris seni incitmek istemiyorum. Ama bir füzeyle bu sadece bir dakika sürer’ dedi” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Putin ile uzun telefon görüşmesinde, kendisini savaşın “mutlak bir felaket” olacağı konusunda uyardığını da sözlerine ekleyen eski başbakan Johnson, Putin’in Ukrayna’nın NATO’ya üyelik süreciyle ilgili sorduğu sorulara da ‘yakın gelecekte böyle bir ihtimalin mümkün olmadığı’ yanıtını verdiğini söyledi. Bu şekilde Putin’i savaştan vazgeçirmeye çalışan Johnson, ayrıca Putin’e, Ukrayna’yı işgal etmenin Batı’nın yaptırımlarına ve Rusya sınırlarında daha fazla NATO askerinin konuşlandırılmasına neden olacağı uyarısı da yaptı.

Belgesele göre, Putin’in tehdidinin ne kadar gerçekçi olduğu bilinmese de, Rusya’nın İngiltere’de daha önce düzenlediği saldırı ve suikastlar, Johnson’ın bunu ciddiye almaktan başka seçeneği olmadığını gösteriyordu.

Haberin Devamı

‘YALAN OLDUĞUNU BİLİYORDUK’

Bu telefon görüşmesinden 9 gün sonra İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile görüşmek için Moskova’ya gitti. BBC belgeselinde, Wallace’ın, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeyeceğine dair güvence alarak ayrıldığını, ancak her iki tarafın da bunun yalan olduğunu bildiği anlatılıyor. Wallace, Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’un kendisine “Bir daha asla küçük düşürülmeyeceğiz” dediğini de kaydetti.

Öte yandan Johnson, savaş başladığında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’den aldığı telefon sırasında yaşananları da anlattı. Zelenskiy’in oldukça sakin olduğunu belirten Johnson, Ukrayna liderinin güvenli bir yere tahliye edilmesi teklifini reddettiğini söyledi.

Moskova ise, Johnson’ın açıklamalarına tepkili. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin’in Johnson’ı füze saldırısıyla tehdit ettiği iddiasını yalanladı ve “Bay Johnson’ın söylediği doğru değil. Dahası bu bir yalan. Füze saldırısı tehdidinde bulunulmadı” dedi. Kremlin’den yapılan açıklamadaysa, “Ukrayna’nın NATO’ya katılması durumunda NATO’ya ait füzelerin birkaç dakika içinde Moskova’ya ulaşabileceğinin” ima edildiği öne sürüldü.

STOLTENBERG SİLAH İSTEDİ

Güney Kore’yi ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Seul’e Ukrayna’ya doğrudan silah vermesi için çağrıda bulundu. Güney Kore’ye Ukrayna’nın silahlandırılmasına katkıda bulunması için çatışma içindeki ülkelere silah ihraç etmeme kuralını yeniden gözden geçirme çağrısı yapan Stoltenberg, “Özellikle askeri destek konusunu hızlandırmaya çağırıyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘Putin beni tehdit etti’

Rusya’nın Ukrayna kentlerine ve sivillere yönelik saldırıları sürüyor. Rusya’nın Herson’da yerleşim bölgesine yaptığı saldırıda en az üç kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Harkov’da da bir apartman füzelerin hedefi oldu ve yaşlı bir kadın hayatını kaybetti.