Dünya Rumların silah pazarlığı! ABD ateşle oynuyor

Rumların silah pazarlığı! ABD ateşle oynuyor

22.06.2023 - 14:12 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin yeni savaş gemisi TCG İstanbul'un suya indirilmesi Yunanistan'da ses getirdi, NATO'da Türkiye'nin yol açtığı plan değişikliği ise Atina'nın gündeminden düşmüyor. Kathimerini, ABD ve Fransa'nın Güney Kıbrıs için oynadığı rolü yazdı.

Rumların silah pazarlığı ABD ateşle oynuyor

'Yüzen Kale' olarak adlandırılan İstanbul, Türk donanmasındaki en yeni gemi ve inşasına Temmuz 2017'de başlandı. Yaklaşık altı yılın ardından suya indirilen savaş gemisi, Türk bayrağıyla ilk seyrine çıktı. Milli Savunma Bakanlığı, F-515 borda numaralı fırkateynin mürettebatıyla birlikte Marmara Denizi’ne açıldığını duyurdu.

Haberin Devamı

CNN Yunanistan ise, 'Yeni Türk fırkateyni Ege'de, Atina'nın yanıtı' başlığıyla yayımladığı haberde geminin tamamen Türkiye'de üretildiğinin altını çizdi. TCG İstanbul'u üç yıl içinde yerli üretim İzmir, İçel ve İzmit savaş gemilerinin takip edeceği bilgisini veren yayın organı, Yüzen Kale'de bulunan silahları da sıraladı.

TEK TEK SIRALADILAR

76 mm'lik Süper Hızlı top, dört karadan karaya Atmaca füze rampası, 16 uçaksavar füze ünitesi ve MK-46 Mod 5 torpidolarıyla donatılan TCG İstanbul'un yanı sıra Aselsan'ın ürettiği Gökdeniz sistemi ve iki makineli tüfek sistemine sahip olduğu kaydedildi.

Rumların silah pazarlığı ABD ateşle oynuyor

Sakin bir yaz mevsiminin başladığı Ege Denizi'nde tarafların donanma gücünü artırmaya devam ettiği yorumunu yapan CNN Yunanistan, Türk silahlı insansız hava araçlarına ev sahipliği yapacak TCG Anadolu'nun suya indirilmesini ise çok etkileyici bir hamle olarak tanımladı.

Haberin Devamı

YUNAN ORDUSUNUN DİKKATİNİ ÇEKEN TÜRK DENİZALTISI

Televizyona göre, Yunan ordusunun dikkatini TCG Anadolu'dan ziyade Thalassolykos 23 tatbikatına katılan Türk modern denizaltısı TCG Piri Reis çekti. CNN Yunanistan'a göre, Türkiye'nin yeni denizaltıları Ege Denizi'nin dibindeki rekabette açığı kapatıyor.

EN YENİ FÜZE GEMİLERİ 'MUHAREBE' MEYDANINA ATILIYOR

Atina yönetiminin Türk donanmasının yeni silahlarına karşı Fransa'dan satın alınan Belharra fırkateynleri ve Sea Fire 500 radar sistemlerini Ege ve Doğu Akdeniz'de sahaya sürmeye hazırlandığını aktaran televizyon, Yunan filosunun en yeni füze gemileri TPC Karathanasis ve TPC Vlackhakos'un da 'muharebe' meydanına atılacağını aktardı. Habere göre, söz konusu iki savaş gemisi Yunan donanmasının elindeki en modern sistem olan EXOCET Block 3 füzelerine sahip.

Rumların silah pazarlığı ABD ateşle oynuyor

KATHIMERINI ABD VE FRANSA'YI ÖNE ÇIKARDI

Yunan Kathimerini gazetesi ise, Doğu Akdeniz'deki bilek güreşinin yansıdığı NATO'daki gelişmeleri sayfasına taşımaya devam ediyor. Hafta içinde 'NATO'da Türk oyunları' başlıklı bir haber yayımlayan gazete, bu kez 'Batı savunma planında Kıbrıs' başlığını attı.

Türkiye, NATO'nun Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana hazırladığı en kapsamlı Bölgesel Savunma Planı'na 'Kıbrıs'a dair bazı coğrafi konum ifadeleri' nedeniyle itiraz etti. Ankara'nın veto ettiği plan, gelecek ay gerçekleşecek tarihi NATO Zirvesi'ndeki ana gündem başlıklarından.

Haberin Devamı

Kathimerini'de bugün yer alan haberde, Ankara'nın süreci rayından çıkarmak için NATO ailesinin planlarındaki Kıbrıs ifadesini bahane olarak kullandığı ileri sürüldü.

Güney Kıbrıs'ın ABD ve Fransa'nın önayak olduğu ikili anlaşmalar sayesinde giderek Batı savunma planlarına daha fazla katıldığını savunan gazete, Rumların adada NATO üyesi ülkelerin güçlerinin konuşlandırılmasına izin verdiğini ve savaş gemilerinin limanlara yanaştığını kaydetti.

Rumların silah pazarlığı ABD ateşle oynuyor

ÖZEL KUVVETLER İÇİN YENİ SİLAH PAZARLIĞI

Doğu Akdeniz krizinde açık şekilde Yunanistan'ın yanında saf tutan ABD'nin Güney Kıbrıs'a uyguladığı silah ambargosunu kaldırdığını hatırlatan gazete, yanı sıra Amerikan jetleri ve dronelarının Akdeniz'in en büyük adasının üstünde uçtuğunu yazdı.

Kathimerini'nin haberinde en dikkat çekici bölüm ise, Rum yönetiminin özel kuvvetler askerlerinin kullanması için Amerikalılarla silah pazarlığı yapması oldu. Gazeteye göre, Güney Kıbrıs ordu birliklerini daha ağır silahlarla donatmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

ABD ordusunun resmi internet sitesi, son bir yılda Güney Kıbrıs askerleriyle birlikte yaptığı tatbikatlardan onlarca fotoğraf yayınladı. Söz konusu kareler arasında, Şubat ayında Amerikan paraşüt birliklerinin yer aldığı ve Güney Kıbrıs bayrağının açıldığı Exercise Silver Falcon 23 de var.

Rumların silah pazarlığı ABD ateşle oynuyor

MISTRAL 3'LER YENİLENİYOR

Rumların ayrıca Çarşamba günü Fransa, Belçika, Estonya ve Macaristan'la birlikte attığı imzayla yeni Mistral 3 uçaksavar sistemleri elde etmeye hazırlandığını bildiren Kathimerini, Mistral 3'ün kızılötesi görüntüleme dedektörüne sahip olduğunu kaydetti.

Fransızların Güney Kıbrıs'ta oynadığı role vurgu yapan gazete, Rum birliklerinin bir yıl önce Paris yönetiminin izniyle AKERON MP tanksavar sistemini test ettiğini hatırlattı.