Dünya Rus savaş gemisi 'yakalandı!' Putin komutanı kovdu

Rus savaş gemisi 'yakalandı!' Putin komutanı kovdu

18.06.2022 - 15:07 | Son Güncellenme:

İngiltere Rus işgalcilere karşı savaşan Ukrayna ordusuna denklemi değiştirebilecek bir program sundu, Putin Hava İndirme Kuvvetleri Komutanı'nı kovdu. Ukrayna'dan yüzlerce kilometre uzakta ise Rus savaş gemisi gökyüzünden izleniyordu.

Rus savaş gemisi yakalandı Putin komutanı kovdu

Beşinci ayına doğru giden Rusya-Ukrayna savaşında Harkov yakınlarında yakalanan ABD'li savaşçılar, Rus resmi televizyonunda ekrana çıkarıldı.

Haberin Devamı

Rus RT televizyonu muhabirlerinden Roman Kosarev, eski asker Alexander Drueke'nin bir kameraya konuştuğunu gösteren videoyu sosyal medyada yayınlandı. Bir başka Amerikalı Andy Huynh'nun göründüğü video ise, RT kanalının resmi hesabından paylaşıldı.

Videoda annesine hayatta olduğunu bilmesini istediğini söyleyen Alexander Drueke, yakında geri dönmeyi umduğunu dile getirdi. Andy Huynh ise Harkov çevresinde geri çekildikten sonra Drueke ile saatlerce saklandıklarını, peşinden de Rus birliklerine teslim olduklarını aktardı.

İki Amerikalı, zayıf Rusçalarıyla kameraya bakarak "Savaşa karşıyım" cümlesini de kurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı durumu yakından takip ettiğini açıkladı, Rus medyasının önümüzdeki günlerde Amerikalı savaşçıları propaganda için birçok kez daha ekrana çıkarması bekleniyor.

Haberin Devamı

Rus savaş gemisi yakalandı Putin komutanı kovdu

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da yaptığı basın toplantısında Amerikan vatandaşlarının Ukrayna'ya gitmemelerini istedi. Biden, "Amerikalılar şu anda Ukrayna'ya gitmemeliler. Bir kez daha söylüyorum: Amerikalılar Ukrayna'ya gitmemeli" dedi.

Rus savaş gemisi yakalandı Putin komutanı kovdu


PUTİN BİR KOMUTANI DAHA KOVDU

Ukrayna'nın doğusundaki Severodonetsk'i haftalardır bombardımana tutan Rus ordusu, henüz şehri tamamen ele geçirebilmiş değil. Mevcut birliklerinin çoğunu Severodonetsk ve kardeş şehri Lysychansk çevresine yığan Rus işgalciler, ağır kayıplar veriyor.

24 Şubat'ta başlayan işgalde bugüne kadar 12'den fazla general ve onlarca albayını kaybeden Rus lider Vladimir Putin, üst düzey komutanlarından birini daha kovdu. Yerel medya, Kiev yakınlarındaki çatışmalarda ciddi kayıplar veren paraşütçü birliklerinin komutanı Albay Andrey Serdyukov'un görevden alındığını bildiriyor. Albay Serdyukov, yıllardır Rusya Hava İndirme Kuvvetleri Komutanlığı görevini yürütüyordu.

Rus savaş gemisi yakalandı Putin komutanı kovdu



KİEV'E SÜRPRİZ ZİYARETLERİN ARDI ARKASI KESİLMİYOR

Hafta içinde Fransa, Almanya ve İtalya liderlerini ağırlayan Ukrayna'nın başkenti Kiev'in Perşembe günü bir başka sürpriz konuğu vardı: İngiltere Başbakanı Boris Johnson.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile görüşmek için Kiev'e gelen Johnson, burada Ukrayna güçleri için savaşın 'denklemini değiştirebileceğini' söylediği bir askeri eğitim programı açıkladı. Ortak basın toplantısında konuşan Johnson, "Başkan Zelenskiy'e bu savaşın denklemini değiştirebilecek yeni ve büyük bir askeri eğitim programı önerdim" dedi.

Haberin Devamı

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, İngiltere önderliğindeki programın her 120 günde 10 bin askeri eğitme potansiyeline sahip olacağı belirtiliyor. İngiliz uzmanlığıyla Ukrayna ordusunu eğitecek programın hedefi, 'konuşlanmaların hızlandırılması, güçlerin yeniden inşa edilmesi ve direnişi artırma.'

Ukraynalı askerler 'cephede savaş kazanma becerilerinin yanı sıra temel tıbbi eğitim, siber güvenlik ve patlayıcılara karşı taktikler' de öğrenecek. Daha önceki Orbital Operasyonu kapsamında İngiltere 2015'ten Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline kadar 22,000'den fazla Ukraynalı personeli eğitmişti.

Londra yönetimi, söz konusu programa diğer NATO müttefiklerini de davet edecek. Teklifin Zelenskiy tarafından kabul edilmesi halinde, Ukrayna dışında gerçekleştirilmesi beklenen eğitim operasyonunun boyutu hakkında müzakereler yürütülecek.

Haberin Devamı

Johnson'ı Kiev'de karşılayan Zelenskiy, İngiliz Başbakanı ülkesinin 'büyük dostu' olarak tanımladı. Bu, Başbakan Johnson'ın Şubat ayında başlayan Rus işgalinden bu yana Ukrayna'ya yaptığı ikinci ziyaret oldu.

Avrupa Birliği Komisyonu ise, Perşembe günü Ukrayna'nın birliğe aday olmasını tavsiye eden bir açıklama yaptı. Komisyonun Kiev'e AB'ye aday ülke statüsü verilmesi teklifini desteklemesi, Ukrayna'yı bloğa bir adım daha yaklaştırdı.



Rus savaş gemisi yakalandı Putin komutanı kovdu



RUS SAVAŞ GEMİSİ KADRAJA GİRDİ

Finlandiya ve İsveç'in üyelik taleplerini bu ay sonunda görüşecek NATO ise, Baltık Denizi'nde Rus savaş gemilerini izliyor. Agence France-Presse (AFP), Baltık Denizi üstünde uçan Fransız donanma devriye uçağı Atlantique 2'nin içinden fotoğrafları dünyaya servis etti.

Rus savaş gemisi yakalandı Putin komutanı kovdu


Atlantique 2'nin radarına girenler arasında Rus donanmasına ait Parchim klas ve Tarantul sınıf savaş gemileri de vardı.

Fransız uçağının Rus savaş gemilerini izlediği sıralarda, bir Rus gemisinin Danimarka kara sularına girdiği duyuruldu. Baltık Denizi'nin kuzeyinde iki kez gerçekleşen ihlalin tam koordinatları, Bornholm yakınlarındaki Christianso adası çevresi. Danimarka donanması, Rus savaş gemisiyle telsiz irtibatı kurduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

NATO, 14 ittifak üyesi, İsveç ve Finlandiya'nın katıldığı Baltops 2022 tatbikatını kısa süre önce tamamladı. 45'ten fazla savaş gemisi, 75'ten fazla jet ve yaklaşık 7 bin askerin yer aldığı Baltops 22'ye, Rusya 60 savaş gemisi ve 40 jetin katıldığı bir tatbikatla yanıt verdi. Avrupa'nın göbeğindeki Rus toprağı Kaliningrad, Baltık Denizi kıyısında yer alıyor.

Rus savaş gemisi yakalandı Putin komutanı kovdu



PUTİN'DEN BATILI ÜLKELERE REST

Haftalar sonra memleketi St. Petersburg'a giden Rusya lideri Putin ise, Uluslararası Ekonomik Programı'nda kürsüye çıktı. Putin'in konuşmaya başlamasından kısa bir süre önce Kremlin, bir siber saldırının konferansın akreditasyon ve kabul sistemlerini devre dışı bıraktığını açıkladı. Rus lider konuşmasını bir buçuk saat ertelemek zorunda kaldı.

Batılı ülkelere rest çeken Putin, tarihi yaptırımların Avrupa ülkeleri ve ABD'ye daha çok zarar verdiğini savundu. Batılı ülkeleri Rusya'yı 'ekonomik yıldırım harekatına' dönüşen 'akılsızca' yaptırımlarla ezmeye çalışmakla suçlayan Vladimir Putin, Rus ekonomisini normalleştirdiklerini ileri sürdü.

Temel gıda maddelerinin küresel fiyatlarındaki keskin artıştan Rusya'nın sorumlu olduğu yönündeki iddiaları ise reddeden Putin, beş-altı ton Ukrayna buğdayı ve altı-yedi ton mısır ihraç edememenin 'havayı değiştirmeyeceğini' savundu.

Rus lider, 'özel askeri operasyon' adını taktığı Ukrayna işgalini sürdüreceklerini de vurguladı ve bu sözler salondan alkış aldı.

Rusya'nın ikinci büyük şehri St. Petersburg'da gerçekleşen Uluslararası Ekonomik Forumu'na bu yıl neredeyse hiçbir Batılı ülke katılmadı.