Dünya Salgını ‘bitiren’ ülkelerde Delta paniği

Salgını ‘bitiren’ ülkelerde Delta paniği

03.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Koronavirüsle mücadelede başarılı politikalarıyla bilinen Avustralya ve İsrail, Kovid-19’un Delta varyantı nedeniyle zor günler geçiriyor.

Salgını ‘bitiren’ ülkelerde Delta paniği

DIŞ HABERLER - Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ülkenin otel karantina sisteminin, son derece bulaşıcı Delta varyantının baskısı altında kalması nedeniyle denizaşırı ülkelerden gelenlerin sayısını yarıya indireceğini açıkladı. Ülkenin yarısına söz konusu varyant nedeniyle kısmi karantina uygulanırken, Avustralya’nın artık denizaşırı ülkelerden haftada yaklaşık 3 bin yolcuyu kabul edeceği belirtildi. Aşılamada dünya lideri olan İsrail ise ölümlerde herhangi bir artış olmamasına rağmen, Delta varyantı nedeniyle son üç ayın en yüksek günlük vaka oranını bildirdi. Ülkede önceki gün 307 yeni vaka tespit edilirken, yeni vakaların yüzde 90’ının Delta kaynaklı olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Afrika’ya verilen aşı sözü tutulmadı

Koronavirüsle mücadelede başarılı politikalarıyla bilinen Avustralya ve İsrail, Kovid-19’un Delta varyantı nedeniyle zor günler geçiriyor. Afrika’da Kovid-19 aşıları tedarik etme çabalarına öncülük eden Afrika Birliği özel elçisi Strive Masiyiwa, ‘tek bir’ Covid aşısının şu ana kadar Avrupa Birliği’nden kıtaya gelmediğini söyleyledi. Aşıları daha az gelişmiş ülkelere dağıtma amaçlı küresel çaba ‘Covax’ı eleştiren ve Covax’ın bağışçıların finansman taahhütlerini yerine getirmediğini belirten Masiyiwa, “Aralık ayında ‘Bu yardım gelmeyecek, kendiniz halledin’ deselerdi durum çok farklı olabilirdi. Afrika’da birçok ülke aşılar gelecek diye arkalarına yaslandı. Biz Afrikalılar olarak hayal kırıklığına uğradık” dedi.

Haberin Devamı

Milyonlarca BioNTech aşısı çöpe gidecek

İsrail’de son kullanma tarihi 30 Temmuz olan bir milyondan fazla Pfizer/BioNTech aşı dozunun, İngiltere ile takas anlaşması girişimlerinin başarısız olmasının ardından çöpe atılabileceği açıklandı. ‘Guardian’ın haberine göre İsrail, İngiltere’nin Eylül ayında Pfizer’dan alacağı benzer sayıda aşı karşılığında elindeki aşıları İngiltere’ye teklif etti. Ancak İsrail’den bir dışişleri bakanlığı sözcüsü, “İsrail ve İngiltere arasında aşıların takas edilme olasılığı konusunda görüşmeler vardı, ancak ne yazık ki teknik nedenlerle girişim başarılı olamadı” dedi.