Dünya Sınırı geçen ABD askerini içeri götürdüler! Beyaz Saray dahil ne olduğunu bilen yok

Sınırı geçen ABD askerini içeri götürdüler! Beyaz Saray dahil ne olduğunu bilen yok

18.07.2023 - 15:35 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore, tarafsız bölgeden kendi sınırlarına giren ABD'li askeri gözaltına alarak ülkeye götürdü. Konuyla ilgili ABD tarafından ise henüz bir açıklama yapılmadı.

Sınırı geçen ABD askerini içeri götürdüler Beyaz Saray dahil ne olduğunu bilen yok

Birleşmiş Milletler'den bir yetkili, Kuzey Kore sınırını geçen ABD ordusunda ikinci sınıf rütbeli Travis King isimli askerin DMZ'de (tarafsız bölge) gözaltına alındığını bildirdi. Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki askerden arındırılmış bölgede çalışan yetkililerden biri ise Kuzey Koreli 'adamın' bölgede gözaltına alma yetkisinin olmadığını kaydetti. 

Haberin Devamı

BBC'nin haberinde gözaltına alınan askerin Kuzey Kore ordusu tarafından sorgulandığı belirtildi.  ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan ise konuyla ilgili henüz yorum gelmediği aktarıldı.

DMZ NEDİR?

DMZ bölgesi Kuzey Kore ile Güney Kore'yi birbirinden ayıran güçlendirilmiş bir yerdir. Burası kara mayınlarıyla dolu, etrafı elektrikli ve dikenli tel örgülerle çevrili ve 7 gün 24 saat kameralarla izlenen bir bölgedir. Her yıl düzinelerce insan, yoksulluk ve kıtlıktan kaçarak Kuzey Kore'den kaçmaya çalışır, ancak DMZ'deki kaçışlar son derece tehlikeli ve nadirdir.

Sınırı geçen ABD askerini içeri götürdüler Beyaz Saray dahil ne olduğunu bilen yok

PANDEMİ ÖNCESİ HER YIL 1000 KAÇIŞ

Güney Koreli bir askerin bildirdiğine göre son olarak 2017 yılında bir Kuzey Koreli asker sınırı geçti. Kuzey Koreliler tarafından kovalanan ve öldürülmek istenen şahıs, sürünerek Güney Kore'ye sığındı. 40 farklı yerinden vurulan asker şans eseri hayatta kaldı.
Güney Kore tarafından açıklanan rakamlara göre pandemi öncesi her yıl 1.000'den fazla kişi Kuzey Kore'den Çin'e kaçtı. Şu anda Kuzey Kore'de gözaltında olan altı Güney Koreli var.

Haberin Devamı

2017 Kuzey Kore'ye turist olarak giden bir ABD'li, devlete ait bir propaganda tabelasını çaldığı için tutuklandı. ABD'ye komadayken iade edilen turist kısa bir süre sonra hayatını kaybetti.

NEDEN ÖLDÜ?

Otto Warmbier isimli turist, Kuzey Kore'nin 'Uyku hapı verilmesi sonrası komaya girdi' sözlerinden sonra bir daha uyanamadı. Warmbier'in ailesi ise oğullarının komaya nasıl girdiğine dair Pyongyang yönetiminin yaptığı açıklamayı kabul etmediklerini ve oğullarının Kuzey Kore'de gördüğü kötü muamele nedeniyle hayatını kaybettiğini söylüyor.

ABD'nin Cincinnati kentinde tedavi gördüğü hastaneden yapılan açıklamada, Warmbier'de gıda zehirlenmesi belirtileri bulunmadığı, "ağır bir beyin travması" geçirdiği ve durumunun stabil olduğu bildirilmişti.

Warmbier ailesinden yapılan açıklamada oğullarının ABD'ye geri döndüğünde konuşamadığı, göremediği ve söylenenlere tepki veremediği belirtildi. Açıklamada "Oğlumuzun Kuzey Kore'de gördüğü korkunç, acı verici kötü muamele bugünkü üzücü sondan başka bir yere ulaşmamızı imkansız kıldı" dendi.

Haberin Devamı

Sınırı geçen ABD askerini içeri götürdüler Beyaz Saray dahil ne olduğunu bilen yok

WARMBIER KİMDİ?

ABD'deki Virginia Üniversitesi'nde ekonomi okuyan Otto Warmbier, turist olarak gittiği Kuzey Kore'de 2 Ocak 2016'da gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınmasından yaklaşık bir ay sonra düzenlenen basın toplantısında Warmbier tabelayı "hatıra" olarak çaldığını itiraf etmiş ve gözyaşları içinde "Amacım Korelilerin çalışma motivasyonunu ve iş ahlakını zedelemekti" demişti.

Daha önce Kuzey Kore'de gözaltında tutulan diğer yabancılar da "baskı altında" benzer açıklamalar yaptıklarını söylüyor. Kuzey Kore Warmbier'i "insani sebeplerden ötürü" serbest bıraktığını açıklamıştı.

Sınırı geçen ABD askerini içeri götürdüler Beyaz Saray dahil ne olduğunu bilen yok