Dünya Hava kuvvetlerini karşılaştıran Yunanistan hayal gördü! 'Türkiye yaklaşamayacak'

Hava kuvvetlerini karşılaştıran Yunanistan hayal gördü! 'Türkiye yaklaşamayacak'

18.07.2023 - 13:44 | Son Güncellenme:

Ankara-Washington hattında yavaş ve dikkatli iki satranç oynandığını belirten Yunan gazeteleri, Ege Denizi üstündeki güç dengesini sayfasına taşıdı: "

Hava kuvvetlerini karşılaştıran Yunanistan hayal gördü Türkiye yaklaşamayacak

Yunan medyası, günlük basın toplantısında Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine vereceği onay sorulan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller'ın yanıtını sayfalarına taşıdı. Gazetecilerden gelen "Daha hızlı hareket edilmesi ve Ekim ayından önce üyeliğin onaylanması için iyimser misiniz?" sorusuna yanıt veren sözcü Miller, zaman çizelgesi hakkında konuşmayacağını söyleyip ekledi:

Haberin Devamı

"İsveç'in NATO'ya katılmasının onaylanacağı konusunda iyimser olduğumuzu söyleyeceğim. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu meseledeki çalışmaları için minettarız ancak mümkün olan en kısa sürede onaylanmasını umduğumuzu söylemekten başka zaman çizelgemiz yok."

Kathimerini gazetesi 'Dışişleri Bakanlığı: Ankara İsveç'in NATO'ya kabulü için süre vermiyor' başlığını atarken, Ethnos gazetesi 'Dışişleri Bakanlığı: Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması için bir zaman çizelgemiz yok' dedi.

To Vima gazetesi söz konusu açıklamayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD lideri Joe Biden'ın NATO Zirvesi'ndeki görüşmesinden bir fotoğrafla sundu.

'İKİ DİKKATLİ SATRANÇ OYNANIYOR'

Kathimerini ve To Vima'da Türk ve Yunan hava güçlerinin karşılaştırıldığı silahlanma haberleri yayımlandı. Kathimerini 'Hava Kuvvetleri bir adım önde' derken, To Vima 'Çünkü Yunanistan silahlanmada bir adım önde duruyor' başlığını seçti.

Hava kuvvetlerini karşılaştıran Yunanistan hayal gördü Türkiye yaklaşamayacak

 

Türkiye'nin ABD'den satın almak istediği yeni F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kitlerini mercek altına alan Kathimerini, Ankara-Washington hattında iki yavaş ve dikkatli satranç oynandığını yazdı.

Haberin Devamı

Habere göre, satranç oyununda bir tarafta jetlerin Ankara'ya verilmesine henüz yeşil ışık yakmayan Kongre ve ABD Dışişleri Bakkanlığı, diğer tarafta ise Türkiye ve Beyaz Saray var.

MENENDEZ'İN ROLÜ

Washington'ın F-16 savaş uçakları için herhangi bir adım atmadan önce Türkiye'nin İsveç'e onay vermesini izleyeceğini savunan Kathimerini, Ankara'nın kesin onayının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı'nın harekete geçeceğini kaydetti. Dışişleri Bakanlığı'nın Kongre'ye F-16 jetlerinin Yunanistan'a karşı kullanılmayacağı sözünü vereceğini ileri süren Kathimerini, sözü Türkiye karşıtlığıyla bilinen Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez'e getirdi.

Türkiye'ye F-16 verilmesinde Menendez'in çok önemli bir rol oynayacağını dile getiren gazete, ABD'li siyasetçinin Yunanistan için bazı güvenceler istediğini hatırlattı.

Hava kuvvetlerini karşılaştıran Yunanistan hayal gördü Türkiye yaklaşamayacak

İHTİYAÇ FAZLASI 250 BRADLEY M2

Yunanistan'ın ABD'den resmen talep ettiği F-35 savaş uçakları için şimdilik yanıt beklediğini belirten Kathimerini, Atina yönetiminin Washington'ın uyguladığı bazı programlardan yararlanmayı planladığını yazdı. Buna göre, Yunanistan Pentagon'un diğer ülkelere silah satışın kolaylaşıtıran Yurt Dışı Askeri Satışlar (FMS) ve İhtiyaç Fazlası Savunma Malzemeleri (EDA) gibi programlarını değerlendirecek. Kathimerini, Yunan ordusunun ciddi ihtiyaç duyduğu 250 Bradley M2 zırhlı muharebe aracının bu kapsamda olduğunu aktardı. Yunanistan'a yollanacak İhtiyaç Fazlası Savunma Malzemeleri'nin yaklaşık 300 milyon euroluk bir tutarı bulması bekleniyor.

Haberin Devamı

Haberinde Türk ve Yunan ordularının sahip olduğu savaş uçaklarını gösteren bir grafik de yayımlayan Kathimerini, Atina'nın pahalı olan F-35 jetlerini şimdiden finansman sürecine dahil etmeyi planladığını da yazdı.

ABD'NİN DENGE ARAYIŞI

Yunanistan'a verilecek yanıtın ertelendiği F-35 sürecinde söz konusu adımın Türk ordusunun güçlendirilmesiyle bağlantılı olduğunu kaydeden gazete, Amerikalıların en azından bir süre için Ege'deki hava gücü dengesini korumak istediği yorumunu yaptı.

Hava kuvvetlerini karşılaştıran Yunanistan hayal gördü Türkiye yaklaşamayacak

'KONTROL YUNAN ORDUSUNDA OLACAK'

Yunanistan'ın 2030 yılında F-35'lere kavuşabileceğini ve böylece ilk beşinci nesil savaş uçağına sahip olacağını belirten Kathimerini, F-35'lerin Viper seviyesine yükseltilmiş F-16'larla işbirliği yapma ihtimalinin yanı sıra Fransa'dan satın alınan 24 Rafale jetiyle birlikte Ege semalarındaki kontrol operasyonunun Yunan ordusunda olacağını savundu.

Haberin Devamı

Türkiye'nin ABD'den 40 yeni F-16 jeti ve 79 modernizasyon kiti temin etse bile Ege Denizi'ne yaklaşamayacağını savunan Kathimerini, Viper seviyesine yükseltilmiş 120 F-16'ya sahip Türk ordusunun Ege'deki hava üstünlüğünde Yunanistan'ın bir adım gerisinde kalacağını ileri sürdü.

YEDİDEN ONA VE EŞİT MESAFELER DOKTRİNLERİ

To Vima gazetesi ise, haberinde ABD'nin Soğuk Savaş'ın başlangıç yıllarında Türkiye ve Yunanistan arasında 'yediden ona' doktrinini uyguladığını, Kıbrıs harekatının ardından 'eşit mesafeler' doktrinine geçiş yapıldığını hatırlattı.

Hava kuvvetlerini karşılaştıran Yunanistan hayal gördü Türkiye yaklaşamayacak

DEĞİŞEN DENGELER

Söz konusu doktrinler nedeniyle Ankara ve Atina arasında muazzam ekonomik sonuçlara yol açan bir silahlanma yarışının başladığını belirten To Vima, Türkiye-Yunanistan güç dengesinin Atina'nın 2000'li yılların sonuna doğru sürüklendiği ekonomik kriz nedeniyle Ankara lehine değiştiğini kaydetti.

MQ-9 REAPER VERİLMEDİ, TÜRKİYE KENDİ ÜRETTİ

Yanı sıra Türkiye'nin savunma sanayi yatırımlarının kısa sürede sonuç verdiğini dile getiren gazete, Ankara'nın 2000 senesinden itibaren ABD'den MQ-9 Reaper insansız hava aracı satın almak istediğini, talebinin reddedilmesi üzerine kendi insansız hava aracını ürettiğini yazdı. Türkiye'nin bununla da kalmayıp söz konusu drone'ları yurt dışına ihraç etmesinin altını çizen To Vima, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının Ege Denizi'ndeki güç dengesinin bir kez daha değişmesine yol açtığını savundu.

Haberin Devamı

'YUNANİSTAN BİR ADIM ÖNDE'

ABD lideri Biden'ın Türkiye'nin F-16 talebiyle Yunanistan'ın F-35 isteğini aynı kategoriye koyduğunu yazan To Vima, mevcut tabloda Atina yönetiminin ABD-Türkiye ilişkilerinde ilk kez söz sahibi olduğunu ileri sürdü.

Kathimerini gibi Türkiye'nin gelecekte toplamda 119 Viper seviyesinde F-16 savaş uçağına sahip olacağını okurlarına aktaran To Vima, Yunanistan'ın ise ABD'den en az 20 F-35 jeti satın almayı planladığını belirtti. Yunan hava kuvvetlerinin sahip olduğu uçakların dökümünü veren gazete, ayrıca ABD'den satın alınan MQ-9 Reaper ve İsrail'den temin edilen Heron drone'larını da ekledi.

Yunanistan'ın hava kuvvetlerinde değişmez bir biçimde Türkiye'nin bir adım önünde olduğunu savunan To Vima, önümüzdeki yıllarda da üstünlüğün korunacağını iddia etti.

Ankara'nın F-16'ların yanı sıra Washington'dan yüzlerce füze satın alarak dengeleri kendi lehine çevirmeyi hedeflediğini de savunan To Vima, silahlanan Türkiye'nin Yunanistan'ı dikkatle izlediğini yazdı.