Dünya ABD Yunanistan'a yelken açıyor: Türkiye sabit ve kararlı

ABD Yunanistan'a yelken açıyor: Türkiye sabit ve kararlı

13.08.2023 - 16:16 | Son Güncellenme:

ABD'nin 2024 bütçesinden Ege Adalarına ek kaynak ayırmasını Yunan basını değerlendirdi. Bölgede yoğun bir diplomasi trafiği bekleyen yerel medya Türkiye'nin duruma bakışını aktardı.

ABD Yunanistana yelken açıyor: Türkiye sabit ve kararlı

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşen tarihi NATO Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarihi bir diplomasi trafiği yürüttü. Dünya ülkelerinin liderleriyle üst üste görüşen Erdoğan, Zirvenin ikinci gününde 16 aydır temaslarda bulunmadığı Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile önemli temaslarda bulundu.

Haberin Devamı

Her iki ülkeden de temaslar sonrası görüşmenin olumlu geçtiğine dair önemli mesajlar verildi. Yunan medyası o dönem yaptığı haberlerde iki liderin iletişiminin çok iyi olduğunu yazdı. Yerel medya ayrıca iki liderin görüşmesinde ABD'nin de beklentileri olduğunu aktarmış ve Washington'un Doğu Akdeniz'deki sükuneti pekiştirmeyi istediğini okuyucularına sunmuştu.

ABD EGE'YE GELİYOR

Türkiye-Yunanistan ile normalleşe sürecine girmişken ABD'den dikkat çeken bir hamle geldi. ABD Temsilciler Meclisi, Demokrat vekil Grace Meng’in önerisiyle 2024 savunma bütçesi taslağına “Ege Adaları başta olmak üzere Yunanistan’da yeni ABD üsleri kurulması için araştırma raporu yazılması” maddesini ekletti

.Bu konuyla ilgili detaylı bir analiz hazırlayan Yunan Ta Nea gazetesi 'ABD Yunan Adaları'na yelken açıyor' isimli bir haber yayınladı. ABD'nin bu hamlesinin Washington'daki yetkililere göre oldukça düşünülmüş bir hareket olduğunu yazan gazete, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin getirdiği tektonik jeopolitik değişimler ışığında gerekli olduğunu aktardı.

Haberin Devamı

ABD Yunanistana yelken açıyor: Türkiye sabit ve kararlı

ANKARA SABİT VE KARARLI

Yunanistan ile Türkiye arasındaki tansiyonun düştüğünü belirten Ta Nea, Türkiye'nin tekrar batıyla yakınlaştığı bu dönemlerde Atina'nın bölgedeki rolünün kilit olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki kısa sahanlığı sorununda önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten gazete, hem Ankara hem de Atina'nın bu sorunu Lahey'e taşımak istediğini yazdı.

Ta Nea'ye göre Atina'nın 6 millik kıta sahanlığı konusunda kesin olarak geri adım atmaması durumunda Ankara'nın da kesin olarak sabit ve kararlı duruş sergileyeceği belirtildi.

ABD Yunanistana yelken açıyor: Türkiye sabit ve kararlı

DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Haberin devamında iki ülke arasındaki sorunlara değinen Ta Nea, Türkiye'nin Yunan adalarının askerden arındırılmasını hala talep ettiğini, Kıbrıs sorununun sürdüğünü hatırlattı. İsveç'in NATO'ya kabulü ile birlikte yeni F-16'ların Türkiye'ye teslim edilmesinin an meselesi olduğunu belirten Yunan medyası, kısa ve uzun vadede bölgede diplomasi trafiğinin süreceğini bildirdi.