Dünya Son dakika... CANLI BLOG - Burası Moskova! Rus Devlet Televizyonu Putin konuşurken bir anda yayını kesti!

Son dakika... CANLI BLOG - Burası Moskova! Rus Devlet Televizyonu Putin konuşurken bir anda yayını kesti!

19.03.2022 - 02:33 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, Rusya'nın Ukrayna işgalinin dördüncü haftasında güne Moskova'nın tiyatro binası vurması damga vurdu. İngiltere'den yapılan açıklamada Rus güçlerin saldırı gücünün zayıfladığı belirtildi. Rusya, Ukrayna'nın Polonya sınırına yakın Lviv kentinde bulunan uçak bakım tesisini füzelerle vurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın ilhakının sekizinci yıldönümü münasebetiyle başkent Moskova'daki tıka basa dolu Luzhniki Stadyumu'nda miting düzenledi. Ancak Rus Devlet Televizyonun yaptığı şey, kafaları karıştırdı...

Rusya'nın Ukrayna işgalinde üç hafta geride kaldı. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blogla aktarıyoruz. 

Haberin Devamı

02.34: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy: "Bugün Ukrayna'da 9 binden fazla sivil tahliye edildi. İşgalciler çoğu bölgede ve kentte insani yardım tedarikini engellemeye devam ediyor. Bu bir savaş suçudur." dedi.

01.56: Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk yaptığı açıklamada, ülkedeki sivillerin tahliyesine ilişkin verilere değinerek, "18 Mart tarihli 7 insani koridorlarından 9 bin 145 kişiyi tahliye ettik. Bin 124’ü çocuk olmak üzere 4 bin 972 Mariupol sakini Zaporijya’ya ulaştı. Sumi Bölgesi’nden 4 bin 173 kişi tahliye edildi. İnsani koridorlarda hareket eden Mariupol sakinleri için Berdyansk’a yakıt tedariki yapıldı. Zaporijya’dan Berdyansk’a gelen otobüslerle 500 kişi alındı. Yarın Berdyansk'a, Mariupol sakinlerinin tahliyesi için 10 otobüs gönderilecek. Harkov Bölgesi’nde anlaşma yapılan insani koridorlarda sessizlik rejiminin işgalciler tarafından ihlal edilmesi nedeniyle kentteki insani yardım koridorlarının çalışmasına ara verildi. 19 Mart’ta Harkov, Herson ve Luhansk bölgelerindeki insani yardım teslimatları için güzergahlar üzerinde çalışılıyor. Kiev Bölgesi’ndeki sivillerin tahliyesine yönelik de insani koridorların oluşturulması için çalışılıyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

01.26: Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna’nın liman kenti Odessa'da yerel saatle 22.15 sularında hava savunma sistemleri devreye girdi. Odessa semalarında keşif uçuşu yaptıkları sırada Rusya'ya ait insansız hava araçlarını hedef alan Ukrayna'ya ait hava savunma sistemleri gökyüzüne ardı ardına ateş açtı. Açılan ateşin ardından Rus insansız hava araçları, hava savunma sisteminden ateşlenen füzelerle düşürüldü. Arka arkaya ateşlenen füzeler nedeniyle Odessa halkı kısa süreli panik yaşadı. Bu esnada birçok vatandaş tedbir amaçlı sığınaklara saklandı.

22.52: Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Joe Biden arasında gerçekleştirilen video konferans görüşmesinin ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Görüşmede, Çin’in Rusya’ya maddi destek sağlaması halinde sonuçları aktarıldı” denildi.

Haberin Devamı

22.35: Ukrayna Hava Savunma Kuvvetleri ülkenin Vinitsa kentinde 3 Rus roketinin imha edildiğini duyurdu. Vinitsa Valisi Sergey Borzov konu hakkında yaptığı açıklamada, "Savaşın 23. Günü ve Vinitsa bölgesinde askeri hareketlilik yok. Hava Savunma Kuvvetleri Vinitsa kentinde 3 roket imha etti. Hava sahamızı kendi çabalarımızla kapatmaya çalışıyoruz. Olayda ölen ya da yaralanan yok" ifadelerini kullandı.

20.27: Rus ordusu, Ukrayna’nın Sumi kentinde bulunan bir boya deposunu vurdu. Rus ordusunun bombalı saldırısı sonucu depo alev aldı. Olay yerine Ukrayna Acil Durumlar Servisi ekibi sevk edildi. Ekip 4 teknik araç ve 20 personel ile yangın söndürme çalışmalarına başladı. Çıkan yangının 6 bin metrekareye yayıldığı kaydedilirken, ilk belirlemelere göre olayda hayatını kaybeden bulunmadığı açıklandı.

18.26: Ukrayna ve Rusya arasında 24 Şubat’ta başlayan savaş 23 gündür devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yaptığı konuşmada, “Ukrayna’nın güçlü halkı, bugün savaşın 23. günü. Ben eminim ki bu savaşta Ruslar ülkelerini tarihlerinin başladığı zamana geri döndürecekler. Rusya, Ukrayna’ya saldırdığı için son 25 yılda ulaştığı seviyeden 90’lara geri dönecek. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı açtığı savaşın bedeli bu olacak. Vicdansız ve saldırgan bir savaşın bedeli her zaman yüksek bedellerle ödenir. Ne olursa olsun insanlarımız geri gelmeyecek ve yaralarımız iyileştirilmeyecek. Biz her şeyi onaracağız ve Avrupa Birliği’nin üyesi olacağız. Ancak zaferden sonra hayat farklı olacak. Ölenleri saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

18.13: Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı video konferans görüşmesinde, “Barış ve huzurun inşası savaş ile karşı karşıya kaldı. Ukrayna’da yaşanan krizi görmezden gelemeyiz” dedi.

17.20 : Bulgaristan, diplomatik görevleriyle bağdaşmayan faaliyet içinde bulundukları gerekçesiyle 10 Rus diplomatın "istenmeyen kişi" ilan edildiğini açıkladı. Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 10 Rus diplomatın "istenmeyen kişi" ilan edildiği ve ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre tanındığı aktarıldı.

Haberin Devamı

16.45 : Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın ilhakının sekizinci yıldönümü münasebetiyle başkent Moskova'daki tıka basa dolu Luzhniki Stadyumu'nda konuşma yaptı. Üzerinde "Z" harfinin olduğu bayraklar sallayan on binlerce kişiye miting düzenleyen Rus lider, ülkesinin Ukrayna'daki "özel operasyonunu" övdü. Rus Devlet Televizyonu, Putin hınca hınç dolu stadyumda konuşurken aniden yayını kesti ve etkinlikte çalınan vatansever şarkıları göstermeye başladı. İngiliz ve ABD medyası, mitingi "Vladimir Putin Şov" başlığıyla manşetten verdi. Putin, kendisini alkışlayan alkışlayan kalabalığa "Rusya ileri!" diye seslendi.

16.30 : Biden ile Xi arasındaki görüşme başladı. Bir Beyaz Saray yetkilisi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüntülü görüşmesinin yerel saatle sabah 09:03'te başladığını söyledi.

Çin devlet medyası CCTV de iki dünya lideri arasındaki görüşmenin devam ettiğini bildirdi.

Görüşme, Rusya-Ukrayna savaşında çok kritik bir anda gerçekleşiyor. ABD'li yetkililere göre Çin, ordusu Ukrayna'da büyük kayıplar yaşayan Rusya'ya askeri mi yoksa mali yardım mı sağlayacağını tartıyor. Biden, telefon görüşmesinde, Rusya'nın savaşına askeri veya mali yardım yoluyla yardım etmenin olumsuz taraflarını Xi'ye açıklamayı umuyor.

Rusya Ukrayna'yı işgal etmeden önce bile, ABD'li yetkililer Rus lider Vladimir Putin ve Xi'nin yakınlaşmasını ihtiyatla izliyordu.

16.09 : BM İnsan Hakları Ofisi'nden yapılan açıklamada, Ukrayna'da 17 Mart'a kadar en az 816 sivilin öldürüldüğü ve bin 333 kişinin yaralandığı bildirildi. Kayıpların çoğunun ağır topçu ve çok namlulu roket sistemleri ile füze ve hava saldırıları gibi patlayıcı silahlardan kaynaklandığı açıklandı.

15.10 : Ukrayna'nın Mariupol kentinde vurulan tiyatro binasının enkazından şu ana dek 130 kişinin kurtarıldığı açıklandı. Ukrayna İnsan Hakları Komiseri Lyudmyla Denisova, kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve binanın bodrum katında hala 1300 kişinin bulunduğunu belirtti.

Ukrayna makamlarına göre Rus güçleri tarafından vurulduğunda binaya sığınmış yüzlerce mülteci vardı.

14.36 : Ukrayna Devlet Başkanı Yardımcısı, Rusya ile görüşmelerin sürdüğünü ancak "çok zor" olduğunu söyledi.

13.56 : Almanya'da İçişleri Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, Ukrayna'dan gelen 197.000'den fazla mültecinin ülkede kayıt altına alındığını söyledi.

13.45 :  Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rus mevkidaşı Vladimir Putin hakkındaki sözlerinin kişisel hakaret olduğunu belirtti. Perşembe günü Biden, Putin'in Ukrayna halkına karşı ahlaksız bir savaş yürüten "katil bir diktatör, saf bir haydut" olduğunu söylemişti.

Peskov hem Biden'ın 'yorgunluk ve unutkanlığı' nedeniyle, hem de 'daha fazla saldırganlığa neden olmamak' için bu açıklamalara sert tepki vermek istemediğini sözlerine ekledi.

13.00 : Polonya'da Sınır Muhafızları, savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna'dan Polonya'ya geçen mülteci sayısının iki milyonu geçtiğini duyurdu. Kuruluş, iki milyon sayısının dün Türkiye saatiyle 11:00'de geçildiğini bildirdi ve mültecilerin büyük oranda kadınlar ve çocuklar olduğunu açıkladı. Varşova Üniversitesi Göz Araştırmaları Profesörü Maciej Duszczyk'e göre 500 binden fazla mülteci Polonya'dan ayrıldı.

11.50 : Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Lavrov, Rusya'ya yönelik yatırımların artırılmasını bekliyoruz. Biz kapılarımızı Batı'ya kapatmıyoruz. Yaptırımlara rağmen ayakta kalacağız, ekonomimizi yaptırımlara göre ayarlayacağız. Sam Amca"nın emirlerini yerine getirmek istemeyen pek çok ülke var" dedi.

Lavrov, Ukrayna'ya silah taşıyacak araçların 'askeri hedef olacağını' duyurdu.

11.15 : İngiltere'deki yayın denetleme ve düzenleme kurumu Ofcom, Kremlin destekli Rus yayıncı Russia Today'in yayın lisansını derhal geçerli olacak şekilde iptale etti. Ofcom'un açıklamasında"Russia Today'in lisans sahibi ANO TV Novosti'nin, İngiltere'de yayın lisansı sahibi olmasını uygun görmediğiniz için bu kararı aldık" denildi.

10.45 : Ukrayna'nın başkenti Kiev'de havada vurulan bir füzenin enkazının, kentin kuzeyindeki bir binaya düşmesi sonucu bir kişinin öldüğü, dönt kişinin de yaralandığı açıklandı. Acil durum yetkilileri, Podilskyi semtindeki dört katlı binadan 12 kişinin kurtarıldığını, 98 kişinin de tahliye edildiğini belirtti. Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko'nun paylaştığı fotoğraflarda, ağır hasarlı binadaki alevlerle mücadele eden itfaiyeciler görülüyor. Geraşenko, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Son dakika... CANLI BLOG - Burası Moskova Rus Devlet Televizyonu Putin konuşurken bir anda yayını kesti

10.00 : Rusya Savunma Bakanlığı, doğu Ukrayna'daki ayrılıkçıların Rusya silahlı kuvvetlerinin yardımıyla Ukrayna'nın Mariupol kenti çevresinde 'baskıyı artırdığını' söyledi. Bakanlık, Mariupol'un merkezinde çatışmaların sürdüğünü de sözlerine ekledi.

09.20 : Interfax haber ajansına göre, sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti'nden ayrılıkçı bir yetkili, Rusya'nın Ukrayna'nın Donbass bölgesi üzerinde uçuşa yasak bölge kurduğunu söyledi.

09.15 : Avustralya ve Japonya, Rusya’ya yeni yaptırımlar açıkladı. Avustralya, Rus milyarderler Oleg Deripaska ve Viktor Vekselberg ile 11 Rus banka ve devlet kurumunu yaptırım listesine ekledi. Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, yaptığı açıklamada, Rusya Merkez Bankası’nı da yaptırımlar listesine ekleyerek devlet tahvili ihraç eden bütün kurumların yaptırım listesine alınmış olduğunu belirtti. Japonya ise 15 Rus ve dokuz kuruma daha yaptırım kararı aldı.

POLONYA SINIRINA YAKIN 'DİRENİŞ NOKTASI' OLAN KENT VURULDU

07.50 : Ukrayna'nın Polonya sınırına 62 kilometre uzaklıktaki kenti Lyiv'de bu sabah patlama sesleri duyuldu. Henüz teyit edilmemiş haberlere göre kentin havalimanı vuruldu. Havalimanının olduğu bölgeden dumanlar yükseliyor. Şehre şu ana kadar ciddi bir Rus saldırısı gerçekleştirilmemişti. Lviv belediye başkanı füzelerin havalimanı yakınlarını vurduğunu açıkladı. Bazı füzelerin uçak bakım tesisini vurduğu bilgisini veren belediye başkanı, binanın imha edildiğini ancak yaralı ve can kaybı olmadığını belirtti.

Son dakika... CANLI BLOG - Burası Moskova Rus Devlet Televizyonu Putin konuşurken bir anda yayını kesti

Lviv, savaştan kaçan Ukraynalılar için sığınak noktası haline geldi. Belediye başkanına göre, 700 bin nüfuslu şehir 200 binden fazla yerinden edilmiş Ukraynalıya ev sahipliği yapıyor. Dahası Ukrayna ordusu için önemli bir silah tedarik yolu olan kent, Moskova'nın ani istila planlarını boşa çıkaran bir direniş noktası görevi görüyor. Şehir, Ukrayna'nın başkenti Kiev'den taşınmak zorunda kalan birçok medya kuruluşu ve büyükelçiliğin yeni evi olmuş durumda.

07.15 : Ukrayna, dün ülkenin güneyindeki Mariupol şehrinde sivillerin sığınak olarak kullandığı tiyatro binasının Rusya tarafından bombalandığını bildirdi. Belediye Başkan Yardımcısı Sergey Orlov, BBC'ye yaptığı açıklamada, yaralı sayısının henüz netleşmediğini ancak saldırı sırasında binada 1000 ila 1200 kişinin bulunduğunu belirtti.

Son dakika... CANLI BLOG - Burası Moskova Rus Devlet Televizyonu Putin konuşurken bir anda yayını kesti

BBC'ye konuşan bölge milletvekili Dmitro Gurin, "Görünen o ki pek çok kişi kurtuldu" dedi. ABD merkezli Maxar tarafından yayımlanan 14 Mart'ta çekilen uydu görüntülerinde, Rus jetlerini uyarmak için tiyatro binasının bahçesinde büyük harflerle Rusça "çocuk" yazılmış alanlar görülüyor.

07.00 : İngiltere Savunma Bakanlığı, Rus güçlerinin Ukrayna’daki saldırı gücünü korumakta zorlandığını açıkladı. Bakanlık’ın raporuna göre lojistik sorunlar, Rusya’nın Ukrayna işgalinin güç kaybetmesine yol açıyor. Askerlerin ilerlemekte zorluk yaşaması yüzünden öndeki güçlere gıda ve benzin gibi temel ihtiyaçları ulaştıramadığı öne sürüldü. Ukrayna’nın sürekli karşı saldırıda bulunmasının Rus askerlerini arz hatlarını korumaya ittiği belirtildi. Daha önce ABD de Rusya’daki askerlerin Ukrayna’daki ilerleyişinin donduğunu dile getirmişti.

02.50: Rusya’nın, BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Ukrayna’da ortaya çıktığı iddia edilen biyolojik laboratuvarların görüşülmesi için bugün BMGK’yı acil toplantıya çağıracaklarını duyurdu.