Dünya Rusya sivil dinlemiyor!

Rusya sivil dinlemiyor!

18.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya'nın sivilleri ayırt etmeksizin giriştiği ağır bombardıman, tüm dünyanın tepkisini çekiyor. Rusya, Ukrayna'da hastane ve tiyatro saldırıları nedeniyle savaş suçu işlemekle suçlanabilir.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatı devam ederken, Ukrayna kentlerinde sivil yerleşim yerlerine yönelik Rus saldırıları tüm dünyada büyük tepkiyle karşılanıyor. Özellikle ülkenin güneyinde Rusya tarafından abluka altına alınan ve direnişini sürdüren Mariupol'deki Rus saldırıları inanılmaz boyuta ulaştı. Önceki gün Rusya'nın hedef aldığı yerlerden biri olan tiyatro binasında yaşananlar, bir kez daha isyan ettirdi. Mariupol’de sığınak olarak kullanılan tiyatroya yönelik bombardıman sonrası duruma ilişkin Ukraynalı siyasilerden açıklama geldi. Milletvekili Sergiy Taruta, "Savaşın 22. gününde, korkunç geceden sonra iyi haberler gelmeye başladı. Sığınak olarak kullanılan tiyatro dayanıyor. Yıkılan duvarları kaldırmaya başladılar, insanlar göçük altından sağ çıkıyor" ifadelerini kullandı. Milletvekili Dmytro Gurin ise "Tiyatro binası yıkıldı, bodrumdaki sığınağın ayakta kaldığına ve oradaki insanların hayatta kaldığına dair bilgi edindik. Sığınakta binden fazla kadın ve çocuğumuz var. Görünüşe göre çoğu hayatta kaldı ve iyiler" bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

'SAVAŞ SUÇU'

Saldırılardan önce söz konusu tiyatronun uydudan çekilen fotoğraflarında, Ruslara mesaj gönderildiği de ortaya çıktı. Sığınakta kalan sivillerin, Rus ordusuna ait insansız hava araçları tarafından hedef olmaması için binanın önüne ve arkasına "Çocuklar" ibaresi yazdığı anlaşıldı. Rus bombardımanlarında daha önce de bir doğum hastanesi, kilise ve pek çok ev hedef olmuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, saldırı sonrası yaptığı açıklamada, "Rusya'nın halkımıza, Mariupol'umuza, Donetsk bölgemize yaptıklarından dolayı kalbim parçalanıyor. Rusya vatandaşları, Mariupol ablukanızın 2. Dünya Savaşı sırasındaki Leningrad ablukasından farkı nedir?" ifadesini kullandı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba Rusya'yı "savaş suçu" işlemekle itham etti. Rusya ise önceki gün Mariupol’un bombalanmadığını, saldırıyı Azov Taburu milislerinin gerçekleştirdiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Kentteki son duruma yönelik konuşan Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko ise "İnsani yardım TIR’larının Mariupol’e girmesi için son 5 günde her şeyi yaptık. Maalesef söz verilen ateşkes uygulanmadı. İnsanlar mermilerin ve bombaların altında şehri terk etti. İki gün içinde 6 bin 500 özel araç şehirden ayrıldı. Kimileri Zaporijya'ya kimileri Berdyansk şehrine gitti. Oralarda gerekli olan ilk yardımı alacaklar. İşgalcilerin tiyatrodaki sığınağı vurmalarını hiçbir zaman affetmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Rusya sivil dinlemiyor

65 TÜRK MARİUPOL’DAN ÇIKTI

Öte yandan mahsur kaldıkları Mariupol’da Kanuni Sultan Süleyman Camii’ne sığınan Türk vatandaşlarından 65’inin tahliye edildiği öğrenildi. Kalan 57 Türk vatandaşının şehirden çıkarılması için çalışmaların sürdüğü belirtildi.   

EKMEK KUYRUĞUNDA 13 ÖLÜ

Rusya'nın Ukrayna genelindeki saldırıları da sürüyor. Rus ordusunun Çernihiv’e düzenlediği bombardımanda son 24 saatte 53 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi. Bu kişilerin 13’ü ise, ekmek kuyruğunda beklerken saldırıda ölenler. Ukrayna’nın Merefa kentinde, bir okul ve kültür merkezinin vurulduğu saldırıda da en az 15 kişinin öldüğü bildiriliyor. Başkent Kiev'deyse vurulan apartmanda 1 kişinin öldüğü, 3 kişinin yaralandığı duyuruldu.

Haberin Devamı

KAÇIRILAN BELEDİYE BAŞKANI MEYDAN OKUDU

Ukrayna’da Rus askerlerinin esir aldığı Melitopol Belediye Başkanı Ivan Fedorov serbest bırakıldı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’e yardım ve desteğinden dolayı teşekkür eden Fedorov, “Ekibimizle birlikte yakın bir gelecekte bayrağımızı Melitopol merkezinde dalgalandıracağız” ifadelerini kullandı. Fedorov’un serbest kalması için savaş sırasında esir alınan 9 Rus askeri ile değiştirildiği öğrenildi.