Dünya Son dakika haberi | Canlı yayında Rus medyasına tepki: Saygısızlık

Son dakika haberi | Canlı yayında Rus medyasına tepki: Saygısızlık

10.03.2020 - 11:44 | Son Güncellenme:

Moskova'daki zirve görüntülerini değerlendiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Rus medyasının yaptığı şey saygısızlıktır" dedi. Türkiye'nin Suriye sınırına Patriot konuşlandırılmasına S-400'lerin engel olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Satış garantisi verilirse, Patriot alabiliriz" ifadesini kullandı.

Son dakika haberi | Canlı yayında Rus medyasına tepki: Saygısızlık

Anadolu Ajansı'nın Editör Masası yayınına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

Brüksel'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Avrupa Birliği (AB) yetkilileri arasında gerçekleşen göçmen zirvesine değinen Çavuşoğlu, toplantının yapıcı ve olumlu geçtiğini söyledi.

AB ilişkilerin de masaya yatırıldığını belirten Dışişleri Bakanı, "Bugüne kadar AB'nin verilen sözlerini tutmadığı açık. AB bize 6 milyar dolar söz verdi, şimdiye kadar 2,2 milyar dolar gönderildi" dedi.

Türkiye ve AB arasında diyalog bakımından yeni bir faza geçildiğini aktaran Bakan Çavuşoğlu, "AB'nin Türkiye'ye daha çok ihtiyacı var, Avrupa Birliği'ne yalvarır bir ülke konumuna hiçbir zaman düşmedik. AB'nin Türkiye'ye dürüst davranması gerekir" ifadesini kullandı.

Son dakika haberi | Canlı yayında Rus medyasına tepki: Saygısızlık


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünyaya güvenli bölge önerisini anlattığını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Brüksel'de yapıcı bir toplantı gerçekleşti. Kurulacak komisyon çalışmaları hızlı bir şekilde sürdürülecek. Siyasi ve teknik görüşmeler devam edecek. Bir yol haritası hazırlanacak. 26 Mart'a kadar yol haritası konusunda çalışacağız.

Haberin Devamı

18 Mart mutabakatının güncellenmesi ve yeni şartlar altında neler yapılabilir, bunlar değerlendirilecek. Bugünün şartları 2016’daki göçmenlerin ihtiyaçlarından farklı. Yeni şartlar çerçevesinde neler yapabiliriz, (AB ile) bunları konuşacağız. Yeni AB yönetimi, Türkiye'nin yükünün farkında. Kapıları açınca, Türkiye'nin yükünü anlamaya başladılar.

Avrupa'nın sınırları Türkiye-Yunanistan sınırından başlamıyor. Avrupa'nın sınırları Türkiye'nin güney ve doğu sınırlarından başlıyor. Fasıl açılmasının engellenmesi siyasi sebepler, Rum yönetimi bloke etti. Biz fasılların hepsini açmaya hazırız."

Son dakika haberi | Canlı yayında Rus medyasına tepki: Saygısızlık

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'na, geçen hafta Moskova'da Türkiye ve Rusya arasında imzalanan İdlib mutabakatı da soruldu. Çavuşoğlu, "Suriye'de siyasi çözümün temel şartı, sahadaki çatışmaların durmasıdır. Bu ateşkes Suriyeli kardeşlerimiz için yapıldı. M-4 yoluna herhangi bir saldırı olmayacak, yolun kuzeyini biz güneyini Ruslar denetleyecek. Ateşkesin kalıcı hale gelmesi için çalışmaları sürdürüyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ateşkesin dün basit bir silahla ihlal edildiği bilgisini veren Çavuşoğlu, "Rusya rejimi sert bir şekilde uyardı. Rejim ateşkese uymazsa, askerimiz gerekeni yapar" dedi.

PATRİOT ŞARTI

Sınıra Patriot konuşlandırılmasına Rusya'dan satın alınan S-400 füze savunma sisteminin engel olmadığını belirten Dışişleri Bakanı, şöyle devam etti:

"ABD ve NATO'dan taleplerimiz oldu. Yerine getirmediler. NATO Genel Sekreteri konunun üzerinde çalıştıklarını söyledi ancak uygulamayı görmemiz gerekiyor. Füze savunma sisteminin ABD'den gelmesi gerekmiyor, diğer NATO üyelerinin ellerinde de Patriot ve diğer sistemler var. Garanti verilirse Patriot alabiliriz."

MOSKOVA ZİRVESİNDEKİ GÖRÜNTÜLER

Rusya'daki zirveden gelen görüntüleri de değerlendiren Çavuşoğlu, Rusya lideri Putin'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Soçi'de her seferinde kapıda karşıladığını, her seferinde aracına kadar uğurladığını hatırlattı: Rus medyasının yaptığı saygısızlıktır. Rus medyasının bunu magazin haline getirmesi doğru bişey değil. Rus medyası En ufak bir görüş ayrılığında kara propaganda başlatıyorlar. Sonra ilişkiler iyileşince hepsini yiyip yutuyorlar. Ortada bir protokol var, buluşma noktası var. İki lider farklı noktalardan geliyor. Cumhurbaşkanımız 30 saniye beklediyse Putin de 30 saniye bekledi."