Dünya Son dakika... Esad, kuzeni Rami Mahluf'un mallarına el koydu

Son dakika... Esad, kuzeni Rami Mahluf'un mallarına el koydu

19.05.2020 - 14:20 | Son Güncellenme:

Şam rejimi lideri, bir zamanlar en büyük destekçisi olan kuzeniyle yaşadığı vergi krizinde yeni bir adım attı. Suriye ekonomisinin yarısından fazlasını kontrol eden Rami Mahluf, eşi ve çocuklarına ait servete el konuldu.

Son dakika... Esad, kuzeni Rami Mahlufun mallarına el koydu

Suriye'de Şam rejiminin lideri Beşar Esad, ülkenin en zengin iş adamlarından Rami Mahluf'un servetinin üzerine kondu.

Haberin Devamı

Reuters haber ajansı, 19 Mayıs tarihli el koyma belgesinin Maliye Bakanlığı tarafından imzalandığını bildiriyor.

Son olarak, Suriye İletişim Bakanlığı, resmi Facebook hesabından yaptığı açıklamada Mahluf'u 'dolandırıcılık kampanyası' yürütmekle suçlamıştı. Mahluf'un yürüttüğü kampanyanın devlet hazinesinin taleplerini yerine getirmeme amacı taşıdığı belirtilen Bakanlık açıklamasında, Esad'ın kuzeninin vergilerini ödemediğini savunmuştu.

Suriye'deki telekomünikasyon şirketi Syriatel'in sahibi Mahluf, Esad'ın en büyük destekçilerinden biriydi. Ancak Esad'la bir süredir anlaşmazlık içinde olan Mahluf, vergilerini ödemediği gerekçesiyle Şam yönetimiyle kriz yaşıyordu. Mahluf'un Syriatel için talep edilen vergileri yüksek bulduğu için ödemekten kaçındığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Mahluf'un açıklamalarına göre Suriye Maliye Bakanlığı, Syriatel'den 130 milyar Suriye Poundu talep ediyor.

Son dakika... Esad, kuzeni Rami Mahlufun mallarına el koydu


Şirkete baskın düzenlenmişti

Şam'la Mahluf arasında yaşanan gerginlik geçtiğimiz haftalarda Mahluf'un Facebook hesabından yayınladığı üç video ile kamuoyuna yansımıştı. Mahluf, bu paylaşımlarında doğrudan Esad'ı hedef almış ve Esad'ın Syriatel'i batırmakla tehdit ettiğini söylemişti.

Bu açıklamaların ardından da güvenlik güçleri şirkete baskın düzenlemiş ve bazı şirket çalışanları gözaltına alınmıştı.

Son dakika... Esad, kuzeni Rami Mahlufun mallarına el koydu


ABD ve AB'nin yaptırım listesinde

Suriye'de giderek yaygınlaşan yolsuzluğun sembolü olarak görülen Mahluf, Suriye hükümetini desteklediği gerekçesiyle Aerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği'nin (AB) yaptırım listesinde yer alıyor. Mahluf'un son zamanlarla kamuoyuna açıklamalar yapması ise Suriye yönetimindeki elitler arasında yaşanan derin çatlağın bir kanıtı olarak değerlendiriliyor.

Mahluf ve Şam arasındaki anlaşmazlığın arka planında Rusya olduğu şeklinde iddialar da var. Bu iddialara göre Rusya, Şam'dan kendisine ödemesi gereken paraları talep ettiği için Şam rejimi de Mahluf'tan yüksek miktarda vergi ödemesini istiyor.