Dünya ‘Hamas ABD silahlarını nereden buldu?’

‘Hamas ABD silahlarını nereden buldu?’

11.10.2023 - 06:58 | Son Güncellenme:

Hamas militanlarının, İsrail topraklarında gerçekleştirdiği kanlı saldırılar sonrası düzenledikleri kutlamalara Amerikan silahlarıyla katılması, uzmanları ve bazı politikacıları harekete geçirdi.

‘Hamas ABD silahlarını nereden buldu’

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışmaların ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı üçüncü telefon görüşmesi sonrası açıklamalarda bulundu. Biden, İsrail’de binden fazla sivil katledildiğini ifade ederek, “Hamas’ın vahşeti ve bu kana susamışlığı DAEŞ’in saldırılarını akla getiriyor. Ne yazık ki Yahudi halkı için bu yeni değil. Bu saldırı, acı dolu anıları ve binlerce yıldır Yahudi halkına yönelik antisemitizmin ve soykırımın bıraktığı acıları gün yüzüne çıkardı” dedi. 

Haberin Devamı

ABD’nin İsrail’in yanında olduğunu vurgulayan Biden, “Bir kez daha söyleyeyim, hangi ülke olursa olsun, hangi kuruluş olursa olsun, bu durumdan yararlanmayı düşünen herkese tek bir sözüm var: Yapmayın. Kalbimiz kırık olabilir ama kararlılığımız belli” ifadelerini kullandı. İsrail’deki durumun siyaset üstü olduğunu ifade eden ABD Başkanı, “Bu, dünyamızın güvenliğiyle, ABD’nin güvenliğiyle ilgili” diye konuştu. Biden, Demir Kubbe hava savunma sistemi mühimmatları da dahil olmak üzere İsrail’e yönelik ek askeri yardım yapılacağını da belirtti. 

BLİNKEN İSRAİL’E GİDİYOR 

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yarın İsrail’i ziyaret edecek. Blinken’ın ziyaretinde, İsrailli yetkililer ile sahadaki durum hakkında temaslarda bulunacağı ve ABD’nin İsrail’e vereceği desteği belirleyeceği aktardı. 

Haberin Devamı

2’NCİ UÇAK GEMİSİ İDDİASI

ABD basınında yer alan haberlerde, ABD yönetiminin başka ülkelerin İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara dahil olmasını engellemek için Doğu Akdeniz’e ikinci bir uçak gemisi göndermeyi değerlendirdiği iddia edildi. ABD, USS Gerald R. Ford uçak gemisi ile beraberindeki görev grubunu İsrail’e destek amacıyla Doğu Akdeniz’e göndermişti.

HAMAS'TA AMERİKAN YAPIMI SİLAHLAR

ABD eski başkanı Donald Trump’ın oğlu Donald Trump Jr, Hamas militanlarının elinde görülen Amerikan yapımı “M4” saldırı tüfeklerine dikkat çekerken, bu silahların, Washington’un 2021’de Afganistan’dan aceleyle geri çekildiği sırada geride bıraktığı 70 bin otomatik makineli tüfek arasında olup olmadığını sorguladı. ABD’nin önde gelen Kongre üyelerinden, Cumhuriyetçi Marjorie Taylor Greene de, Hamas’ın İsrail’de devam eden çatışmalarda kullandığı ABD yapımı silahların kaynağının araştırılması çağrısında bulundu. Trump Jr ile benzer iddiaları gündeme getiren Kongre üyesi Greene ABD’nin çekilirken büyük bir cephanelik bıraktığı Afganistan’dan veya Rus işgaline karşı savunması amacıyla silah gönderdiği Ukrayna’dan gelebileceğini iddia etti. Bazı uzmanlar, silahların karaborsa yoluyla Hamas’ın eline geçmiş olabileceğini kaydederken, bu silahların kaynağının bulunabilmesi için seri numaralarının izinin sürülmesi gerektiğini kaydediyor. Öte yandan ABD’nin İsrail’e ek askeri yardım göndermesinin Rusya ile savaşan Ukrayna’ya yaptığı desteği etkileyeceği yönündeki iddialar üzerine, Beyaz Saray’ın iki ülkeyi de aynı anda desteklemek için bir paket üzerinde çalıştığı bildirildi.