Dünya Hamas İsrail'in nükleer üssünü vurdu! Dünya tarihinde beş örneği var

Hamas İsrail'in nükleer üssünü vurdu! Dünya tarihinde beş örneği var

05.12.2023 - 11:42 | Son Güncellenme:

İsrail şimdiye kadar nükleer silahlarının bulunduğunu hiçbir zaman kabul etmedi. ABD basınının uydu görüntülerinden ortaya çıkardığı verilerde ise İsrail'in nükleer füzelerinin olduğu üssün Hamas tarafından vurulduğu belirtildi.

Hamas İsrailin nükleer üssünü vurdu Dünya tarihinde beş örneği var

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de başlayan savaş sonrası Gazze'de 16 bine yakın insan öldü. Gazze Sağlık Bakanlığı yaşamını yitirenlerin yüzde yetmişinin kadın ve çocuklardan oluştuğunu bildirdi. Geçtiğimiz Cuma günü geçici ateşkesin bozulmasıyla birlikte artan İsrail saldırıları Gazze'nin güneyine yoğunlaştı. İsrail 7 Ekim'de düzenlenen saldırının beyni olan Yahya Sinvar ve Muhammed Deif'in burada yaşadığını ve bu iki ismin ortadan kaldırılması durumunda Hamas'ın askeri olarak zayıflayacağını düşünüyor.

Haberin Devamı

"HAMAS İSRAİL'İN NÜKLEER SİLAH BULUNAN ÜSSÜNÜ VURDU"

Bölgedeki kaos artarak devam ederken ABD merkezli New York Times gazetesi 7 Ekim'de Hamas'ın saldırılarını içeren uydu görüntülerini inceledi. Riley Melley imzalı haberde Hamas tarafından ateşlenen bir roketin İsrail'e ait bir askeri üssü vurduğu belirtildi, bu askeri üssü özel kılan detay ise Tel Aviv'in burada sahip olduğu nükleer silahlar. NYT'ye göre Sdot Micha isimli üsse yapılan bu saldırı sonrası silah deposu hedef alındı ve bombardıman sonrası güçlü bir yangın ortaya çıktı.

25-50 ARASI JERICHO FÜZESİ

İsrail kanadı şimdiye kadar ordunun envanterinde nükleer silah olduğunu kabul etmedi, ancak ismini vermek istemeyen Yahudi yetkililer, ABD ve uydu görüntülerini inceleyen analistler ülkenin nükleer başlıklı silahlara sahip olduğu konusunda hemfikir.
Amerikan Bilim Adamları Federasyonu Nükleer Bilgi Projesi Direktörü Hans Kristensen, New York Times'a İsrail'de büyük olasılıkla 25 ila 50 nükleer kapasiteli Jericho füze rampası bulunduğunu tahmin ettiğini söyledi. Uzmanlara ve gizliliği kaldırılmış ABD hükümeti belgelerine göre, İsrail'in Jericho füzeleri nükleer savaş başlığı taşıyacak donanıma hali hazırda sahip.

Haberin Devamı

Hamas İsrailin nükleer üssünü vurdu Dünya tarihinde beş örneği var

NÜKLEER SİLAHLAR HASAR ALDI MI?

Yayınlanan uydu görüntülerini inceleyen Kristensen, İsrail'in elindeki nükleer savaş başlıklarının büyük olasılıkla üsten uzakta ayrı bir yerde tutulduğunu ve dolayısıyla saldırı sırasında hasar almadıklarını iddia etti. İsrail daha önce Sdot Micha üssüne yönelik bir saldırı gerçekleştiğini açıklamadı, yayınlanan görüntülerle ortaya çıkan gelişmede bu bağlamda bir ilki temsil ediyor. Üssün askeri bir tesis olmasının ötesinde buradaki askerlerin ana hedefinin ne olduğu da belli değil.

New York Times'ın elde ettiği verilere göre Sdot Micha ve çevresine Hamas, birkaç saat boyunca düzinelerce roket attı. Bu roketlerdin çoğu Demir Kubbe tarafından imha edildi. İsrail ordusundan bir sözcüye konuyla ilgili bir soru yöneltildi ancak yetkili yanıt vermedi. Buna karşın uydu görüntülerine göre İsrail ordusu saldırı sonrası bölgeyi güçlendirdi ve şarapnel veya patlamalara karşı bariyerler ve siperler inşa etti.

Haberin Devamı

Öte yandan saldırıdan sonraki saatlerde çekilen uydu görüntüleri askeri üsdeki yangının hızla yayıldığını ve İsrail itfaiyecilerinin büyümesini durdurma çabalarını da ortaya çıkardı. Yangının yakınında en az iki yangın söndürme uçağı ve parlak kırmızı yangın geciktirici şeritler görüldü.

Hamas İsrailin nükleer üssünü vurdu Dünya tarihinde beş örneği var

DÜNYA TARİHİNDE SADECE 5 KEZ YAŞANDI

Maryland Üniversitesi'nin nükleer tesislere yönelik saldırıları takip eden veri tabanına göre, geçmişte dünya çapında nükleer silahlara sahip üslere bilinen yalnızca beş saldırı gerçekleşti. 1962'den beri faaliyette olan ve uydu görüntülerinde açıkça görülebilen Sdot Micha üssü, binlerce dönümlük inişli çıkışlı tepelerin tam üzerinde yer alıyor.

Hamas tarafından atılan roketler hatalı olabilse de Sdot Micha'nın kazara vurulması pek olası değil. Roketin çarpma alanının üç kilometre yakınında hassas askeri tesislerin yanı sıra neredeyse hiçbir hedef bulunmuyor.