23.05.2025 - 09:02 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD'deki şok karar, binlerce öğrenciyi belirsizlik içinde bırakırken, birçoğunun büyük emeklerle girmeye hak kazandığı üniversiteyle olan bağlarını habere göre 'yas tutarak sorgulamalarına' neden oldu.
Avusturya'dan gelen ve önümüzdeki dönem üçüncü sınıf öğrencisi olacak olan Karl Molden, "Birçoğumuz hayatımız boyunca Harvard gibi bir üniversiteye girebilmek için çalıştık ve şimdi burada kalıp kalamayacağımızı, başka bir üniversiteye mi transfer olmamız gerekeceğini ve vize sorunları yaşayıp yaşamayacağımızı bekleyip görmemiz gerekiyor" dedi.
'OYUN TOPUNA DÖNÜŞTÜK'
Avusturyalı öğrenci, yabancı öğrencilerin, 'demokrasi ile otoriterlik arasındaki bu büyük kavganın oyun topuna' dönüştüğünü ifade etti.
'AKADEMİK GÜCÜ ZAYIFLATACAK'
Harvard personelinin bazıları, üniversitenin yabancı öğrencilerden yoksun bırakılmasının hem kurumun hem de muhtemelen Amerikan akademisinin bilimsel gücünü zayıflatacağı konusunda endişeli.
Harvard'da ekonomi profesörü olan ve Obama yönetiminde görev almış Jason Furman, alınan önlemi 'her yönüyle korkunç' olarak nitelendirdi.
Harvard'ı uluslararası öğrencilerimiz olmadan düşünmek imkansız. Onlar burada bulunan herkes için, yenilik için ve genel olarak Amerika Birleşik Devletleri için büyük bir kazanımdır. Yükseköğretim, Amerika'nın en önemli ihracatlarından biridir ve yumuşak gücümüzün temel kaynaklarından biridir. Bu kararın daha fazla zarar vermeden durdurulmasını umuyorum.
'BİRÇOK LABORATUVAR BOŞ KALACAK'
Konuyla ilgili bilgi sahibi bir başka profesör ise CNN'e yaptığı açıklamada, politikanın yürürlüğe girmesi durumunda 'birçok laboratuvarın boş kalacağından' endişe ettiğini belirtti.
HARVARD'A YABANCI ÖĞRENCİ ALIMI YASAKLANDI
ABD'de Donald Trump yönetimi, Filistin'e destek gösterileriyle öne çıkan Harvard Üniversitesinin uluslararası öğrenci kabul programını "ilgili yasalara uymadığı" gerekçesiyle durdurdu.
ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, Harvard Üniversitesine mektup göndererek aldıkları kararı okula bildirdiklerini açıkladı.
Bakan Noem, X hesabından paylaştığı açıklamasında, "Harvard Üniversitesinin Öğrenci ve Değişim Programı sertifikasının derhal geçerli olmak üzere iptal edildiğini bildiriyorum." ifadesini kullandı.
FİLİSTİN PROTESTOLARI ETKİLİ OLDU
ABD'li Bakan, Trump yönetiminin, Harvard'ı "kampüsünde şiddet ile antisemitizmi teşvik etmek ve Çin Komünist Partisi ile koordinasyon içinde olmaktan" sorumlu tuttuğunu ifade etti.
Üniversitelerin yabancı öğrencileri kabul etmesinin bir hak değil, ayrıcalık olduğunu savunan Noem, "Harvard'ın doğru olanı yapmak için pek çok fırsatı vardı ama bunu reddetti. Yasalara uymadıkları için Öğrenci ve Değişim Programı sertifikalarını kaybettiler." değerlendirmesini yaptı.
Federal hükümet, aralarında Harvard'ın da olduğu birçok üniversiteyi, başta Filistin'e destek için düzenlenen kampüs protestoları ile çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık programlarını gerekçe göstererek federal fonlarını dondurmakla tehdit etmişti.
Bu süreçte, Adalet Bakanlığı, Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı ve Genel Hizmetler İdaresi (GSA) ortaklığıyla "Antisemitizmle Mücadele Görev Gücü" kurulmuştu.
Trump yönetimi, Harvard'a sağlanan 2,2 milyar dolarlık fonun ve 60 milyon dolarlık sözleşme bedelinin dondurulmasına karar vermiş, üniversite de federal hükümetin fonları dondurmasının hukuka aykırı olduğunu savunarak bu kararı engellemek üzere dava açmıştı.
HARVARD ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA
Harvard Üniversitesi, 1636 yılında Massachusetts, Cambridge'de kurulmuş olup, Amerika Birleşik Devletleri'nin en eski üniversitesi. Dünyanın en prestijli ve saygın üniversitelerinden biri olarak kabul edilir. Ivy League olarak bilinen seçkin üniversiteler topluluğunun da bir parçası.
Harvard, çok sayıda Nobel ödüllü bilim insanı, başkan, başbakan, yazar ve iş dünyası lideri yetiştirdi. Üniversite, hukuk, tıp, işletme, siyaset bilimi ve sosyal bilimler gibi alanlarda güçlü programlara sahip.
Yaklaşık 20 bin'den fazla öğrenciye ev sahipliği yapan Harvard, aynı zamanda çok sayıda uluslararası öğrenciyi de kabul ediyordu. Kapsamlı burs ve finansal destek sistemleri sayesinde, maddi olanakları kısıtlı öğrenciler de Harvard'da eğitim alabiliyordu.