Dünya Son dakika... Katil sürüsü Türkiye sınırında! Ellerinde 11 bin 500 boş pasaport var

Son dakika... Katil sürüsü Türkiye sınırında! Ellerinde 11 bin 500 boş pasaport var

12.09.2017 - 15:43 | Son Güncellenme:

Ortadoğu'da dağılan terör örgütü IŞİD'in mensupları, memleketlerine dönebilmek için Türkiye sınırını geçmeye çalışıyor. Çoğunluğu Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Avrupalı olan teröristlerin kullandığı taktik kaçakçılara rüşvet vermek. Gizli belgelere göre ise, terör örgütünün elinde boş 11 bin 500 Suriye pasaportu var ve Avrupalı otoriteler bu pasaportların doldurularak kullanılmasından korkuyor.

Son dakika... Katil sürüsü Türkiye sınırında Ellerinde 11 bin 500 boş pasaport var

Terör örgütü IŞİD'in Ortadoğu'da yok olması için artık günler sayılı. Suriye'de Şam rejimiyle birlikte Deyr ez Zor'da IŞİD'e saldıran Rusya, halihazırda teröristlerin kontrolündeki alanın 27 bin kilometrekareye kadar düştüğünü bugün ilan etti. Moskova'nın verdiği bilgiye göre, IŞİD'in elindeki toprağın yüzde 85'i geri alındı.

Haberin Devamı

Fiili başkent ilan ettiği Rakka'da yaz başından bu yana kuşatma altında tutulan IŞİD, birkaç ay içinde El Bab'dan Irak sınırına kadar olan bölgeyi yitirdi. Teröristler, son olarak üç yıldır kuşatma altında tuttuğu Deyr ez Zor kentini de kaybetmek üzere.

Peki, adım adım yenilgiye sürüklenen teröristlerin yeni planı ne? İngiliz The Guardian gazetesi, terör örgütü IŞİD adına savaşmış çok sayıda ismin son birkaç hafta içinde memleketlerine dönebilmek için Türkiye'ye geçmeye çalıştığını özel haberiyle duyurdu. Gazetenin haberine göre İdlib çevresinde toplanan teröristler, sınırı aşarak Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrupa'daki ülkelerine dönmeyi hedefliyor.

Suriye sınırına neredeyse boydan boya beton duvar ören Türkiye, ağır silahlı devriyelerle sınırı koruyor. Teröristler ise kaçakçılara para vererek Suriye'den çıkmayı deniyor.

Haberin Devamı

Ağustos sonunda Suriye'den kaçmayı başarmış bir Suudi Arabistan uyruklu terörist, The Guardian'a yaklaşık 300 IŞİD mensubunun İdlib'te olduğunu söyledi. Teröristin verdiği bilgiye göre, bu 300 kişiden çoğu Suudi Arabistan vatandaşı.

Son dakika... Katil sürüsü Türkiye sınırında Ellerinde 11 bin 500 boş pasaport var

Ellerinde 11 bin 500 boş Suriye pasaportu var

Almanya’da haftalık yayımlanan Bild am Sonntag gazetesi ise, terör örgütünün elinde 11 bin 100 adet boş Suriye pasaportu olduğunu bildiriyor. Haberini Alman İçişleri Bakanlığı ve polisten aldıkları gizli belgelere dayandıran gazete, teröristlerin 2015’teki Paris saldırılarında yaptığı gibi, bu pasaportları doldurarak Avrupa’ya geçmelerinden korkulduğunun altını çizdi.

Halifelik çöküyor!

Haziran 2014'te Musul'daki El Nuri Camii'nde halifelik ilan eden kanlı terör örgütü IŞİD, son üç yıl içinde Irak ve Suriye'de yaklaşık 100 bin kilometrekareyi bulan bölgeyi kaybetti. Yitirilen alan Irak'ta yüzde 90, Suriye'de yüzde 80'i buldu.

Örgüt, işgal ettiği en büyük kent Musul'dan 9 Haziran'da tamamen temizlendi. Musul'un hemen batısındaki Telafer ise birkaç günde geri alındı.

Kanlı örgüt, geçen yıl da Irak Felluce ve Libya Sirte gibi çok önemli kalelerini yitirmişti. Örgütün Ortadoğu'nun batısındaki en büyük merkezi El Bab ise, Türkiye'nin sınır ötesi Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

Haberin Devamı

5 kıta, 30'u aşkın ülke

IŞİD, bu yıl içinde İspanya, İngiltere, Fransa, Filipinler, Mısır, Endonezya ve İran gibi ülkelerde saldırılar düzenledi. Bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 200'e yaklaşan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı.

Amerikan CNN International'ın Şubat 2017'de yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor.