Dünya Kim Jong'un kızıyla ilk görüntüsü balistik füzeyle oldu!

Kim Jong'un kızıyla ilk görüntüsü balistik füzeyle oldu!

19.11.2022 - 09:14 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore liderinin en büyük sırrı, ABD'yi vurabilecek Hwasong-17'yi ateşlediği gün ortaya çıktı. Resmi haber ajansının yayınladığı fotoğraflar, füzeyi gölgede bıraktı. Peki, dünyada ses getiren fotoğraflar ne anlama geliyor?

Kim Jongun kızıyla ilk görüntüsü balistik füzeyle oldu

 ABD'yi vurabilecek kıtalararası balistik füze ateşleyen Kuzey Kore, bir gün sonra fotoğrafları dünya ile paylaştı. Japonya'nın 200 kilometre açığına düşen Hwasong-17 füzesinin menzili, 15 bin kilometre.

Haberin Devamı

6 bin 100 kilometre irtifaya çıkan devasa füze, saatte 1000 kilometre hızla ilerledi. ABD ile müttefiki Güney Kore, son aylarda onlarca füze ateşleyen ve bir nükleer silah testine girişmesinden korkulan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a savaş uçaklarına kalkış emri vererek yanıt verdi.

Güney Kore'ye ait F-35 jetlerine ABD'ye ait F-16'lar eşlik etti, filonun ortasında ise ünlü Amerikan bombardıman uçağı B-1B'ler vardı. Gövde gösterisinin senaryosu ise, Kuzey Kore'ye ait füze rampalarının vurulmasıydı.

Güney Kore Savunma Bakanlığı'nın yayımladığı fotoğraflarda, Kuzey Kore sınırına yakın bir noktada bir F-35 savaş uçağının ateşlediği füze gözden kaçacak gibi değildi.

Kim Jongun kızıyla ilk görüntüsü balistik füzeyle oldu

Ancak asıl sürpriz, füze denemesinin üstünden 24 saat geçmeden fotoğrafları paylaşan Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA'dan geldi. Hwasong-17 fırlatılırken, Kuzey Kore lideri Kim'in yanında kızı vardı. Baba kız füze test alanında el ele yürürken, bir başka karede anne Ri Sol Ju kadraja girdi.

Haberin Devamı

Kim Jongun kızıyla ilk görüntüsü balistik füzeyle oldu

İsminin Kim Chu-ae olduğuna inanılan küçük kız, ülkenin lideri olan babası ile birlikte balistik füze fırlatma tesisini gezdi.

12 YA DA 13 YAŞINDA

Dünyanın dışa en kapalı devletlerinden biri olan Kuzey Kore’de, Kim ve ailesi hakkında çok az şey biliniyor. Washington’da bir düşünce kuruluşu olan Stimson Merkezi’nde Kuzey Kore uzmanı olan Michael Madden, Chu-ae’nin 12 ya da 13 yaşında olduğunun düşünüldüğünü söyledi. Madden, bu fotoğraflarla Kim’in 'iktidardaki dördüncü nesli benim kanımdan gelecek' mesajı verdiğini değerlendiriyor.

Kim Jongun kızıyla ilk görüntüsü balistik füzeyle oldu

Kuzey Kore uzmanları Chu-ae’nin, Eylül ayındaki resmi bir kutlama sırasında genel görüntüler arasında tespit edildiğini söylüyordu. Ancak bu tespit Kuzey Kore rejimi tarafından doğrulanmamıştı.

Chu-ae’nin varlığı ilk kez 2013 yılında gündeme gelmişti. Ülkeye tartışmalı bir ziyaret yapan Amerikalı eski basketbol yıldızı Dennis Rodman, Kim ailesi ile vakit geçirdiğini ve 'bebekleri Chu-ae’yi kucağına aldığını' anlatmıştı.

Kim Jongun kızıyla ilk görüntüsü balistik füzeyle oldu

Uzmanlar Kim Jong-un’un ikisi kız, biri erkek üç çocuğu olduğunu, Chu-ae’nin ise onların en büyüğü olduğuna inanıyor.

Haberin Devamı

Kim’in eşi Ri Sol-ju da uzun süre göz önüne çıkmamıştı.

Kim Jongun kızıyla ilk görüntüsü balistik füzeyle oldu

FOTOĞRAFLAR NE ANLAMA GELİYOR?

BBC’nin Seul muhabiri Jean Mackenzie, bu fotoğrafların Kuzey Kore uzmanları arasında, ABD’yi vurma kapasitesi olduğu iddia edilen füze denemesinden daha çok ilgi gördüğünü aktarıyor. Mackenzie, bunun sebebini şöyle anlatıyor:

Kim Jongun kızıyla ilk görüntüsü balistik füzeyle oldu

"Neden mi? Çünkü rejimin geleceğine ve nükleer silah programına ilişkin çok şey anlatıyor. Ya da en azından birkaç önemli soruyu akla getiriyor. İlk olarak; Bu fotoğraflar, Chu-ae’nin babasının halefi, ülkenin yeni lideri olarak belirlendiği anlamına mı geliyor? Bu çok mümkün. Bu bir aile hanedanı ve Kim bir gün çocuklarından birinin yerini almasını isteyecektir. Peki neden bu kadar küçükken dünyaya tanıtıldı? Eğer onu yerini alması için şimdiden hazırlıyorsa, 38 yaşındaki liderin sağlık problemi olabilir mi? Üçüncü olarak da; bu fotoğraflar ülkenin nükleer programı için neler söylüyor? Bu kadar önemli bir füze denemesi sırasında göz önüne çıkarılması, dünyaya ‘nükleer silahlar bir yere gitmiyor, gelecek nesillerde de burada olacak’ mesajı…"

 Yeryüzünün en yalnız ülkesi Kuzey Kore'yi demir yumrukla yöneten Kim Jong-un ve sırlarla dolu eşi Ri Sol-ju, Eylül ayında ülkenin kuruluşunun 74'üncü yılının kutlandığı törenlere katıldı.

Başkent Pyongyang'da dansların edildiği, şarkıların söylendiği eğlence, Kuzey Kore'deki sıradan bir törene benziyordu. Ta ki, bir ayrıntı uzmanların dikkatini çekinceye kadar.

Dev törende şarkı söyleyen çocuklardan birinin, Kim'in kızı olduğu bildirildi. Çinli uzmanlar, Kim Jong-un'un sır gibi sakladığı kızının ilk kez göründüğünü söyledi.

Kim Jongun kızıyla ilk görüntüsü balistik füzeyle oldu

Sahneye çıkan Kim Ju-ae adlı kız çocuğu, diğer çocuklarla birlikte şarkı söylerken anne ve babası oldukça keyifliydi. Yüzünde gülücükler açan Kim Jong-un, birkaç kez kameralar tarafından özellikle ekrana getirildi.

Haberin Devamı

ANNE ŞEFKATİ

Performansın sonuna gelindiğinde ise, Kim sahnedeki çocukları tebrik etmek için yerinden kalktı. Çocuklar ellerinde bayraklarla Kuzey Kore liderinin etrafını sararken, eşi Ri Sol-ju'nun bir çocuğa sarıldığı ve yalnızca onunla ilgilendiği görüldü.

Kim Jongun kızıyla ilk görüntüsü balistik füzeyle oldu

Samhero isimli yazar, InDPRK blogunda Ri Sol-ju'nun kendi kızına ne kadar hassas davrandığını yazdı. Samhero ayrıca, konser sırasında kameranın sürekli aynı kız çocuğuna 'zoom' yaptığını ve Kim Ju-ae'yi öne çıkardığını kaydetti.

Bir diğer ayrıntı ise, Kim Ju-ae'nin saçı toplu ve beyaz çorap giymiş tek kız çocuğu oluşu.

74 YILDIR İKTİDARDALAR

Kim hanedanlığı, Kuzey Kore'yi kurulduğu 1948 yılından bu yana yönetiyor. 'Ebedi lider' Kim Il-sung, Kuzey Kore'nin kurucu lideri ve Kim'in dedesi. 1994'te iktidara gelen Kim'in babası Kim Jong-il ise, kalp krizinden 2011'de öldü.

Kim Jongun kızıyla ilk görüntüsü balistik füzeyle oldu

KUZEY KORE'NIN IVANKA TRUMP'I

Henüz 27 yaşındayken Kuzey Kore'yi yönetmeye başlayan 'çılgın lider' Kim Jong-un, dedesi ve babasının aksine birkaç kadını resmi ya da gayr-ı resmi güçlü pozisyonlara atadı.

Haberin Devamı

Kız kardeşi Kim Yo-jong, Kuzey Kore'nin 74 yıllık tarihinde en önemli ve en güçlü kadın figür oldu. Kim Yo-Jong'a Kuzey Kore'nin 'Ivanka Trump'ı' lakabı takıldı, ağabeyinin sırdaşı ve babasının prensesi olarak tanımlandı.

ÜVEY KIZ KARDEŞ BİR YILDIR GÖZ ÖNÜNDE

Kim Jong-un'un yanında ilk kez bu yılın Şubat ayında fark edilen sade takım elbiseli 'gizemli' kadının ise, halihazırda 38 yaşında olan Kuzey Kore liderinin iki üvey kız kardeşinden biri olduğu tahmin ediliyor. Kuzey Kore liderinin 1970'lerde doğan; adları Kim Sol-song ve Kim Chun-song olan en az iki üvey kız kardeşi olduğu biliniyor. Kim'in yanında boy gösteren yeni yardımcısı, büyük üvey kardeş Kim Sol-song. Küçük üvey kardeş Kim Chun-song hakkında ise çok az şey biliniyor.