Dünya Son dakika! Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan nükleer silah açıklaması

Son dakika! Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan nükleer silah açıklaması

01.03.2022 - 13:12 | Son Güncellenme:

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ateş hattı için yeni açıklamalarda bulundu. Lavrov, "Ukrayna hala Sovyet nükleer teknolojisine sahip, böyle bir tehlikeye karşı koymama hatasına düşemeyiz. ABD için Avrupa'daki nükleer silahlarına geri çekme zamanı" dedi. Ukrayna'yı işgal etmediklerini ileri süren Rusya Savunma Bakanı Şoygu ise, "Rusya Silahlı Kuvvetleri, hedeflerine ulaşana kadar özel askeri operasyona devam edecek." ifadelerini kullandı. Öte yandan Lavrov'un konuşması sırasında AB, İngiltere ve ABD diplomatlarının salonu terk etmesi dikkat çekti.

Son dakika Rusya Dışişleri Bakanı Lavrovdan nükleer silah açıklaması

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı 6. gününde devam ediyor. Ukrayna ordusu Kiev yakınlarında Rus askerlerine karşı koymaya devam ederken, Putin'in yıkım ordusunun 64 kilometrelik konvoyu Kiev sınırına dayandı. Rusya lideri Vladimir Putin, hafta sonu nükleer silahlar için en üst düzey alarm emri vermiş ve söz konusu adım dünya çapında yankı bulmuştu.

Haberin Devamı

Savaş sürerken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan yeni açıklamalar geldi. "Batı, eski Sovyetler Birliği ülkelerinde askeri tesisler inşa etmemeli" diyen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Moskova'nın Aralık 2021'de NATO'dan istediği güvenlik garantilerini yinelemiş oldu.

"KABUL EDİLEMEZ"

Moskova'nın Ukrayna'da nükleer silahların olmasını engellemek için mümkün olan tüm tedbirleri aldığını savunan Lavrov, "Bazı Avrupa ülkelerinin ABD nükleer silahlarına ev sahipliği yapmaları Rusya için kabul edilemez bir durum" ifadesini kullandı. Lavrov, "Ukrayna hala Sovyet nükleer teknolojisine sahip, böyle bir tehlikeye karşı koymama hatasına düşemeyiz." şeklinde konuştu.

"YAPTIRIM YOLU SEÇİLDİ"

Rus ekonomisini çöküşe sürükleyen yaptırım dalgasını eleştiren Rusya'nın 1 numaralı diplomatı, "Avrupa, Rusya ile diyalog yerine yaptırım yolunu seçti" dedi.

"OPERASYON SÜRECEK"

Haberin Devamı

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise Ukrayna’da sürdürdükleri operasyonlar kapsamında yaptığı açıklamada, “Belirlenen hedeflere ulaşılana kadar askeri operasyonları yürütmeye devam edeceğiz” dedi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, katıldığı bir panelde Rusya’nın Ukrayna’da gerçekleştirdiği askeri operasyonlarla ilgili konuştu. Sürdürdükleri operasyondaki niyetlerinden de bahseden Şoygu, “Bizim için esas olan Rusya Federasyonu'nu, Ukrayna halkını ülkemize karşı mücadelede kullanmaya çalışan Batılı ülkelerin oluşturduğu askeri tehditten korumaktır. Rus ordusu, Ukrayna topraklarını işgal etmiyor. Sivillerin hayatını ve güvenliğini korumak için tüm önlemleri aldık. Saldırıların sadece askeri hedeflere ve özellikle yüksek hassasiyetli silahlarla gerçekleştirildiğini vurgulamak isterim” diye konuştu.
Ukrayna tarafından sivillerin canlı kalkan yapıldığını da iddia eden Şoygu, “Ukrayna tarafı çatışmalarda sivilleri canlı kalkan olarak kullanmaktan çekinmiyor. Konutların bahçelerine, okulların ve kreşlerin yakınlarına çoklu fırlatma roket sistemleri, silahlar, büyük kalibreli havanlar yerleştiriliyor” dedi.

Son dakika Rusya Dışişleri Bakanı Lavrovdan nükleer silah açıklaması

Lavrov'un Cenevre'deki konferansta konuşması sırasında AB, İngiltere ve ABD diplomatları salonu terk etti.

Haberin Devamı

BİR AÇIKLAMA DA KREMLİN'DEN

Kremlin'den yapılan açıklamada da, "Zelenskiy, Ukrayna ordusuna silah bırakma emri verebilir ve can kaybı yaşanmaz. Zelenskiy'nin Ukrayna'nın meşru devlet başkanı olduğunu düşünüyoruz. Yaptırımların bizim pozisyonumuzu değiştirmesi söz konusu olamaz." denildi.

MEDVEDEV'DEN SAVAŞ TEHDİDİ

Rusya'nın Ukrayna işgalinin başlamasıyla birlikte sivri çıkışlarda bulunan Rusya'nın eski başbakanı ve Vladimir Putin'in yakın dostu Dmitry Medvedev, bugün Batılı ülkelere savaş tehdidi savurdu.

Halihazırdaki görevi Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olan Medvedev, Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire'in açıklamalarına yanıt verdi.

Fransız bakan Le Maire, bu sabah Rusya ekonomisinin Batı tarafından uygulanan yaptırımlar yüzünden tamamen çökebileceğini söyledi. France İnfo radyo kanalına konuşan Le Maire, "Rusya’ya karşı tam kapsamlı bir ekonomik savaş başlatacağız. Rusya ekonomisinin çöküşüne yol açacağız" dedi.

Haberin Devamı

Dmitry Medvedev ise, Twitter hesabından "Bugün bir Fransız bakan Rusya'ya ekonomik savaş başlatıtıklarını ilan etmiş. Beyler, dilinize hakim olun! Ve unutmayın, tarihte ekonomik savaşlar sıklıkla gerçek savaşa dönüşmüştür" mesajını yazdı.

ABD ve müttefikleri, Rusya Merkez Bankası’na ve yetkililerine karşı çeşitli yaptırımlar uygulamaya başladı ve belirlenmiş Rus bankalarını uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkarmak konusunda anlaştı.

Tarihte eşi benzeri görülmemiş yaptırımlara hedef olan Rus ekonomisi, çöküşe doğru sürükleniyor. Ruble'deki erime durmuş değil, Rus Merkez Bankası bir günde faiz oranlarını yüzde 100'den fazla artırdı.