Dünya Son dakika... Tarihi fotoğraf geldi! Gizem çözüldü...

Son dakika... Tarihi fotoğraf geldi! Gizem çözüldü...

28.03.2018 - 08:25 | Son Güncellenme:

İlk yurt dışı ziyaretini Çin'in başkenti Pekin'e gerçekleştiren Kuzey Kore lideri Kim ve mevkidaşı Xi'nin bir araya geldiği, gece yarısı 02.49'da dünyaya duyuruldu. Kim, ABD ve Güney Kore'nin iyi niyetli adımlarına yanıt vermesi halinde nükleer silahsızlanma sözüne bağlı kalacağına dair Çin'e güvence verdi.

Son dakika... Tarihi fotoğraf geldi Gizem çözüldü...

Kuzey Kore'den Çin'in başkenti Pekin'e giden gizemli trenin içinde kimin olduğu resmen belli oldu: Kim Jong-un.

Haberin Devamı

Dünyanın dünden bu yana merakla beklediği haber, gece yarısı saat 02.49'da Çin resmi medyası tarafından dünyaya ilan edildi. Yedi dakika sonra ise bu kez Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA aynı haberi dünyaya geçti.

Göreve geldiği 2011'den bu yana ilk kez yurt dışı gezisine çıkan Kim Jong-un, Çin lideri Xi Jinping ile bir araya geldi. İki liderin tarihi fotoğrafı, Çin haber ajansı Xinhua tarafından dünyaya servis edildi.

Görüşmede Kim Çinli mevkidaşına 'nükleer silahsızlanma sözüne bağlı kalacağı' konusunda güvence verdi ve "Güney Kore ve ABD bizim iyi niyetimize olumlu yanıt verirse ve bölgede bir barış ve istikrar atmosferi oluşması için kararlı adımlar atarsa, Kore Yarımadası nükleer silahlardan arındırılabilir" dedi.

Haberin Devamı

Kim Jong-un, ayrıca Pekin'den beklentilerini de "Çin'in stratejik diyaloğu güçlendirmesini, müzakere ve diyalog havasının Kore Yarımadası'na getireceği istikrar ve barış yönlü ılımlı havayı ortaklaşa korumasını umuyoruz" sözleriyle dile getirdi.

Pyongyang'dan gelen resmi açıklamada ise, ziyaretin tarihi bir önem taşıdığı aktarıldı.

Dikkat çeken zamanlama

Son bir yıldır dünyayı sarsan Kuzey Kore lideri, yılbaşında açılan yeni sayfadan sonra Güney Kore lideri Moon Jae-in ile önümüzdeki ay bir araya gelecek.

Tarihi görüşmenin ardından Mayıs ayında ise bir başka tarihi randevu var. Bir yıl önce hiç kimsenin inanamayacağı buluşma, Kim ile ABD lideri Donald Trump arasında gerçekleşecek.

Kuzey Kore lideri Kim'in Çin ziyareti, söz konusu iki tarihi görüşmenin öncesinde gerçekleşti ve uluslararası analistler zamanlamaya vurgu yapıyor.

BBC'ye konuşan silahsızlanma uzmanı Melissa Hanham, Kuzey Kore liderinin Pekin'e gitmesinin Trump'la el sıkışmasından daha büyük bir önem taşıyacağını söyledi.

Dünya dünden bu yana Pekin'deki gizemli yeşil trenle yatıp kalkıyordu. Uluslararası haber ajansları Pekin'den çok sayıda fotoğraf geçti ancak bunların hiçbirinde Kim görünmemişti.

Kim, 2011 yılında babası Kim Jong-il'in yerine koltuğa oturdu. Pekin'e yanaşan tren, yedi yıl önce Kim Jong-il'in kullandığı araca benziyordu. Kuzey Kore'nin bir önceki liderinin uçak korkusu vardı ve yurt dışı ziyaretlerini trenle gerçekleştiriyordu.

Haberin Devamı

Fırtınalı bir yıl...

Pentagon'un uçak gemisi USS Carl Vinson'ı geçen yıl Nisan ayında Kore Yarımadası açıklarına göndermesiyle Kuzey Kore ve ABD arasında gerilim zirveye çıkmıştı. Tarafların defalarca birbirlerini yok etmekle tehdit etmesi, dünyayı nükleer savaşın eşiğine getirmişti.

2017 yılı içerisinde ilk kıtalararası balistik füzelerini deneyen Kuzey Kore lideri Kim'in son fırlattığı füze, ABD başkenti Washington'ı vurma kapasitesi var. 2017 sonunda ateşlenen Kuzey Kore tarihinin en uzun menzilli füzesi Hwasong-15, 4 bin 475 kilometre irtifaya ulaştı, daha sonra Japon Denizi'ne düştü. Füzenin yatay düzlemde 13 bin kilometreyi vurabileceği tahmin ediliyor. Bu da, ABD'nin başkenti Washington'ı hedef haline getiriyor.

Kim ayrıca Eylül ayı başında hidrojen bombası denedi, test bölgede 6.3 büyüklüğünde depreme yol açtı.

Gerilim zirvedeyken Trump ve Kim hakaret yarışına girdi. ABD liderinin 'küçük roket adam' tanımını kullanmasına öfkelenen Kim, muhatabına 'bunak' demişti.

Haberin Devamı