Dünya Üç lobi birden Türkiye'ye karşı harekete geçti! ABD'nin olumlu F-16 mesajını hazmedemediler!

Üç lobi birden Türkiye'ye karşı harekete geçti! ABD'nin olumlu F-16 mesajını hazmedemediler!

26.01.2024 - 12:39 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin ABD'den 20 milyar dolara satın almayı planladığı F-16'lara karşı harekete geçen üç farklı ülkenin lobisi "Türkiye'ye savaş uçağına hayır" isimli bir koalisyon kurdu. Söz konusu koalisyon konuyla ilgili skandal ifadeler kullandı.

Üç lobi birden Türkiyeye karşı harekete geçti ABDnin olumlu F-16 mesajını hazmedemediler

Rusya-Ukrayna savaşının çıkmasıyla birlikte yıllardır tarafsızlıklarıyla bilinen Baltık ülkeleri NATO'ya girmek için harekete geçti. İsveç ve Finlandiya'ya gerekli şartları sağlamadığı için red veren Türkiye, geçtiğimiz sene Finlandiya'nın birliğe girmesine onay verdi, İsveç'i ise beklemeye aldı. Aradan geçen 20 ay sonunda Türkiye, İsveç'in birliğe katılmasına yeşil ışık yaktı. TBMM’de İsveç’in NATO üyeliğine dair yapılan oylamaya katılan 346 milletvekilinden 287’si kabul, 55’i ise ret oyu kullandı.

Haberin Devamı

TBMM'nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayı sonrası ABD Başkanı Joe Biden ise F-16'ların 'Acilen' Türkiye'ye teslim edilmesi için kongreye bir mektup yazdı. Bu bağlamda Ankara, Washington'dan 20 milyar dolar değerinde olan toplamda 40 F-16 ve modernizasyon kiti satın alacak.

LOBİLER DEVREYE GİRDİ

Biden'ın bu mektubu sonrası ise ABD Kongresi'ndeki Ermeni, Yunan ve Hindu lobisi harekete geçti. Kendilerini "Türkiye'ye Savaş Jetlerine Hayır Koalisyonu" tanımlayan grup, Türkiye'ye olası F-16 savaş uçağı satışıyla ilgili son detayların kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesini istedi. Lobi kuruluşları Ankara'nın, İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını Amerikan jetlerinin alımı konusunda ABD yönetimiyle yürütülen müzakerelerde bir pazarlık kozu olarak kullanmakla suçladığına dair bir mektup da yazdı.

Haberin Devamı

Mektupta, "Türkiye'ye silah transferinin insan hakları ihlallerine katkıda bulunacağı ve çatışma olasılığını arttıracağı konusunda ciddi endişelerimiz var. Türkiye daha önce Amerikan F-16'larını Dağlık Karabağ'a saldırması için Azerbaycan'a ödünç vermiş, Yunan hava sahasını ihlal etmek ve Yunanistan'ın egemenliğini tehdit etmek için kullanmıştır." ifadelerine yer verildi.

Üç lobi birden Türkiyeye karşı harekete geçti ABDnin olumlu F-16 mesajını hazmedemediler

TÜRK DÜŞMANLARI İÇİN ATİNA DA MASADA

Yunan medyasından Ethnos gazetesi ise "Biden-Erdoğan görüşmesi, Yunanistan'a şantaj" başlıklı bir haber yayınladı. Haberde, Biden yönetiminin kongredeki Türkiye düşmanı senatörleri ikna etmek için Yunanistan'ı da onay listesine katacağı belirtildi.

Üç lobi birden Türkiyeye karşı harekete geçti ABDnin olumlu F-16 mesajını hazmedemediler

"KULLANILMAYACAK GARANTİSİ ALINDI MI?"

Eski ABD Kongre ve Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Alan Makowski F-16'ların Türkiye'ye teslimatını kritik bir süreç olarak nitelendirdi. Makowski, Biden'ın Aralık ayında Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinden önce büyük olasılıkla kongrenin dört kilit üyesinden, İsveç'in onay süreci resmi olarak tamamlanırsa F-16'ların satışı konusunda söz aldı. Ancak Makowski bu söze rağmen kongre üyelerinin Türkiye'ye 'evet' dememe ihtimalinin bulunduğunu belirtti. Makowski son olarak senatörlerin F-16'ların Yunanistan'a karşı kullanıp kullanılmayacağına dair bir garanti istediğini de öne sürdü.