Dünya Zelenskiy'den nükleer saldırı açıklaması: Tarihi değiştirecek

Zelenskiy'den nükleer saldırı açıklaması: Tarihi değiştirecek

04.03.2022 - 12:45 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 9. gününde Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy açıklamalarda bulundu. Rusların nükleer santrale düzenledikleri saldırya ilişkin dikkat çeken mesajlar veren Zelenskiy, 'Bugün tarihi değiştirecek bir geceyi atlattık. Bu gece Ukrayna Avrupa tarihini değiştirebilecektir.' dedi.

Zelenskiyden nükleer saldırı açıklaması: Tarihi değiştirecek

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali'ne yönelik saldırılarının ardından açıklamalarda bulundu. Zelenskiy şunları söyledi: Sevgili Ukrayna vatandaşları bugün tarihi değiştirecek bir geceyi atlattık. Bu gece Ukrayna Avrupa tarihini değiştirebilecektir. Rusya ordusu nükleer santralini yok etmeye çalışıyordu. Rus tankçıları neyi hedef aldıklarını biliyorlardı. Bu bir terördür ama seviyesi görülmeyen bir terördür. Ukrayna'da 15 tane nükleer santrali var. Rusya ise Çernobil hakkında bütün olanlar hafızalarında silindi gibi görülüyor.

Haberin Devamı

Ruslar size seslenmek istiyorum. Bu nasıl olabildi? 1986'da Çernobil trajedisi sonuçlarına karşı birlikte savaşıyorduk. Çernobil trajedisinin kurbanları siz o trajediyi çok net bir şekilde hafızanızda tutmalısınız. Neleri yaşadığınız siz biliyorsunuz. Bunu nasıl unutabilirsiniz? Unutmadıysanız susmayın. Siz kendi yöneticilerinize söylemeniz lazım. Radyasyon olmadığı bir yerde yaşamak istediğini söylemelisiniz. Radyasyonu Rusya nerede olduğunu bilmiyor. Radyasyon sınırımızı nerede olduğunu bilmiyor.

"ACİL BİR MÜDAHALEYE İHTİYACIMIZ VAR"

Bütün gece devamında ben dünya lideriyle telefonda görüşmeler yaptım. Ve dünya liderlerinin şokta olduğunu hissettim. İngiltere güvenlik birimini topluyor ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu da harekete geçiyor. Çünkü acil bir müdahaleye ihtiyacımız var. Nükleer terörizme karşı yaptırımlar yürürlülüğe geçmeli. Rusya en azından roketlerle füzelerle bize karşı savaşmamalı.

Haberin Devamı

Zelenskiyden nükleer saldırı açıklaması: Tarihi değiştirecek

Uluslararası haber ajansları Rusya'nın nükleer santrali vurmasını gece yarısı 02.55'te 'acil' koduyla duyurdu. Sabah saatlerinde ise işgalci Rus birliklerinin Zaporizhzhia nükleer santralini ele geçirdiği kaydedildi.

"BU NASIL OLABİLDİ?"

Ben bizim ordumuza çok teşekkür etmek istiyorum. Çünkü onlar düşmanların bu santrale girmemesi için herşeyi yaptılar. Ama bütün vatandaşlarımız her birinize bağlı çok şey var. Siz bu tehdidin sonuçlarını çok iyi biliyorsunuz. Olabilecek kabusu çok iyi anlıyorsunuz. Ukrayna olduğunu hatırlatın. Ukrayna nükleer savaşı için uygun yer değildir. Burada 15 tane nükleer santral var ve Rusya'nın bütün ordusu bizim halkımıza karşı şuan savaş ediyor. Ama bizim kahramanca duruşumuz 9. gündür ülkemizi kurtarıyor. Ukrayna şehirleri böyle insaniyetsiz merhametsiz davranışı narsist işgalinin devriminden beri görmedi.

Mariopul, Harkiv... Size karşı yapılanlar gerçekten yerel yapıya alt yapıyı bombalamalar mümkün olmayan derecede kötü. Sadece dün Çernigiv'de 47 kişiyi bombalar öldürdü. Harkiv'i öylesine yok etmeye çalışıyorlar. Rusya'ya o kadar benzeyen bir şehri. Bu nasıl olabildi? Bugün bir füze 25. okulu bombaladı. Çocukları... Böyle bir gerçekte yaşıyoruz Rus kardeşlerimiz geldiğinde.

Haberin Devamı

"SÜREKLİ PROVAKASYONLAR HAZIRLIYORLAR"

Dün Belarus müzakerelerinde biz sivilleri tahliye etmek için koridorları oluşturma anlaşmaya gelebildik. Ama görüyoruz ki bu anlaşmanın nasıl çalıştığını kendiniz de görebiliyorsunuz. Bizim ordumuz çok iyi mücadele ediyor. 9 bin 200 Rus askeri öldü. Şu an Rus ordusunun en önemli hedefi Kiev. Ama asla yok edemeyecekler. Ne yaparlarsa yapsınlar kaybedecekler. Biz evdeyiz, kendi topraklarımızdayız. Onlar sürekli provakasyonlar hazırlıyorlar. Sanki Rusya için protesto uygulanacak gibi.

"AVRUPA'NIN SONU OLUR"

Sabah saatlerinde de bir açıklama yapan Zelenskiy, "Avrupalılar, politikacılarınıza Rus güçlerinin Ukrayna'daki nükleer santrale ateş ettiğini söyleyin" ifadelerini kullanan Zelenskiy, ABD, İngiltere, Avrupa Birliği, Almanya ve Polonya'nın yanı sıra Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan liderlerle de temas halinde olduğunu söyledi. Zelenskiy, Zaporijya’daki santralde 6 enerji ünitesi olduğunu vurgulayarak Çernobil Nükleer Santrali’nde ise geçmişte sadece 1 enerji ünitesinin patladığını hatırlatarak uyarıda bulundu. Ukrayna’daki nükleer santrallerde toplam 15 enerji ünitesi olduğunu açıklayan Zelenskiy, “Rus ordusunu derhal durdurmalıyız. Bir patlama olursa bu her şeyin sonu, Avrupa’nın sonu olur. Bu Avrupa’nın tahliyesi demektir. Sadece Avrupa’nın müdahalesi Rus askeri birliklerini durdurabilir. Avrupa’nın bir nükleer santraldeki felaketten ölmesine izin vermeyin” demişti.