Dünya SON DAKİKA: ABD'den dünyanın merakla beklediği soruya cevap: Rusya ile savaşa girecekler mi?

SON DAKİKA: ABD'den dünyanın merakla beklediği soruya cevap: Rusya ile savaşa girecekler mi?

05.03.2022 - 09:31 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla patlak veren savaş 10. gününde... Rusya lideri Putin diğer ülkelerden Moskova ile ilişkileri normalleştirmelerini istedi, komşularına ise durumu tırmandırmama uyarısı yaptı. NATO Genel Sekreteri, "Ukrayna'da daha kötü saldırılar olacak" dedi. Zelenskiy adeta NATO'ya ateş püskürdü. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Blinken'dan dikkat çeken açıklama geldi.

Rus birliklerinin Ukrayna işgalinde gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Liderlerden açıklamalar peş peşe gelirken sıcak çatışmalar da devam ediyor.

Haberin Devamı

08.03: Singapur'dan Rusya'ya yaptırım açıklaması... Bakanlığın internet sitesinde yer alan detaylara göre, belirlenen Rus bankalarına ve kuruluşlarına mali tedbirler uygulanacak. 

06.47: ABD'nin Ukrayna'daki Büyükelçiliği, Rus ordusunun Ukrayna'nın Energodar kentindeki Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırısını kınadı.

06.10: ABD, B-52 Stratofortress bombardıman uçaklarını NATO'nun doğu kanadı üzerinde uçurarak, Almanya ve Romanya ordularıyla birlikte tatbikat düzenledi.

04.16: Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Ukrayna'daki Rus işgali devam ederken diğer dünya liderleriyle görüşmeler gerçekleştirmek üzere önümüzdeki hafta İngiltere ve Letonya, Almanya ve Polonya'ya ziyaret düzenleyeceğini duyurdu.

Haberin Devamı

03.51: Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, Rusya'nın Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısının ardından Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ve Avrupa Birliği (AB) müfettişlerini santralde görevlendirmeleri yönünde çağrıda bulundu.

02.50: BM Güvenlik Konseyi Pazartesi günü Ukrayna'daki insani kriz konusunda toplanacak.

01.36: CNN TÜRK canlı yayınına bağlanan Mücahit Topçu, Kiev'de yeniden siren seslerinin duyulduğunu aktardı.

00.17: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy: "Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilen NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna'nın hava sahasını kapatmama kararı aldı. Bu günden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek!" dedi.

23.57: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin silahlı kuvvetleri hakkında "sahte" bilgilerin yayılmasını 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandıran bir yasa tasarısını imzaladı.

23.21: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, “Rusya, Ukrayna’yı yıkmaya karar vermiş” dedi.

23.05: Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), Facebook ardından Twitter'a erişimin de kısıtlandığını açıkladı.

22.37: Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatın ardından G7 ülkeleri tarafından yayınlanan ortak bildiride, “Rus saldırganlığına yanıt olarak daha ciddi yaptırımlar uygulamaya devam edeceğiz” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

22.35: Beyaz Saray, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları konusunda soruşturmalarının sürdüğünü ve sivillerin kasıtlı hedef alınmasını "savaş suçu" olarak değerlendireceğini bildirdi.

22.22: Putin, orduyla ilgili yapılan 'sahte haberler' için hapis cezası getiren yasayı imzaladı.

BLINKEN'DAN AÇIKLAMA

22.07: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Belçika'nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın diğer çatışmalarda kullandığı acımasız taktikler nedeniyle Ukrayna'daki savaşın muhtemelen siviller için daha da yıkıcı bir hale geleceğini belirterek, Rusya'nın Ukrayna işgaline devam etmesi halinde ABD'nin Ukrayna'ya yönelik desteğinin artacağına dikkat çekti. Basın toplantısında verdiği demeçte, Ukrayna’da uçuşa yasak bölge oluşturulması önerilerine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Blinken, Stoltenberg'in ifadelerini hatırlatarak Kiev'e desteğin devam edeceğini taahhüt etti, fakat NATO'nun Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge kurma ihtimalini desteklemediklerini bildirdi. Blinken, uçuşa yasak bölge kararı alınması halinde yeni durumun Rus jetlerini vurmak için Ukrayna hava sahasına NATO uçaklarını göndermeyi gerektireceğini ve bunun ittifakın yapmak istemediği bir şey olduğunu belirtti. Blinken, "Bu, Avrupa'da tam teşekküllü bir savaşa yol açabilir. Başkan Biden, Rusya ile bir savaşa girmeyeceğimizi açıkça belirtti" İfadelerini kullandı.