Dünya Sri Lanka'da istifa eden başbakan Wickeremesinghe yeni devlet başkanı seçildi

Sri Lanka'da istifa eden başbakan Wickeremesinghe yeni devlet başkanı seçildi

20.07.2022 - 10:46 | Son Güncellenme:

Ekonomik darboğazın yol açtığı gösterilerle sarsılan ülkenin parlamentosunda yapılan seçim, yeni protestoları tetikleyebilir. Krizin sorumluları arasında gösterilen Ranil Wickeremesinghe halk arasında hayli az bir desteğe sahip.

Sri Lankada istifa eden başbakan Wickeremesinghe yeni devlet başkanı seçildi

Tarihinin en ağır ekonomik kriziyle boğuşan Güney Asya ülkesi Sri Lanka'da, parlamento yeni devlet başkanını seçti.

Haberin Devamı

Ancak seçilen isim, günler önce istifa eden eski başbakan Ranil Wickeremesinghe.

BBC, halk arasında hiç de popüler olmayan Wickeremesinghe'nin aynı zamanda ülkeyi terk eden Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'nın müttefiki olduğunu hatırlatıyor.

Geçen hafta Ranil Wickeremesinghe'nin geçici cumhurbaşkanı olarak atanmasına kızan protestocular, ülke çapında olağanüstü hal ilan edilmesine karşın Başbakanlık Ofisi'ni basmış ve hükümet binalarını işgal etmişti.

Wickeremesinghe'nin resmen cumhurbaşkanı olabilmesi için, parlamentonun onayı gerekiyordu ve söz konusu onay bugünkü oylamayla sağlandı.

E-POSTA İLE İSTİFA ETTİ

Protestocuların sarayını bastığı Cumhurbaşkanı Rajapaksa, Sri Lanka'yı terk ettikten sonra e-posta yoluyla istifa etmişti.

Haberin Devamı

12 Temmuz Salı gecesi ülkeden kaçan ve Maldivler'e giden Rajapaksa, Suudi Arabistan Hava Yolları'na ait bir uçakla Perşembe günü de Singapur'a gitti.

1948'de İngiltere'den bağımsızlığını kazanan Sri Lanka, tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşıyor.

Ülkede yakıt, gıda ve temel ihtiyaç maddelerinin temininde sıkııntı yaşanıyor.

Sri Lanka Merkez Bankası Başkanı Nandalal Weerasinghe, siyasi istikrarsızlığın Uluslararası Para Fonu (IMF) ile kurtarma paketi için yürütülen müzakerelere zarar verebileceğini söylemişti.