Dünya 'Storm Shadow' 04:09'da vurdu! Ruslar şokta, yer yine Kırım

'Storm Shadow' 04:09'da vurdu! Ruslar şokta, yer yine Kırım

26.12.2023 - 09:59 | Son Güncellenme:

Cephe hattından 250 kilometre derine sızan Ukrayna jetleri, Rus ordusunun en kritik gemilerinden birini Kırım'da havaya uçurdu.

2022 yazında karşı taarruza geçen Ukrayna ordusu, Rus işgali altındaki birçok şehri geri alırken sabotaj saldırılarının adresi ise Kırım Yarımadası oldu. Vladimir Putin tarafından dokuz yıl önce el konulan Kırım'ı geri almayı hedefleyen Ukraynalılar, bölgeye defalarca havadan ve denizden saldırıda bulundu. Nisan 2022'de Ukrayna ordusu Rusların Karadeniz'deki en büyük gücü olan "Moskova" gemisini Neptün füzeleriyle batırdı. Bu tarihten itibaren Rus ordusu Kırım'a yönelik denizden saldırılara daha açık hale geldi. Ekim 2022'de ilk kez Kerç Köprüsü'nü havaya uçuran Ukrayna ordusu ilerleyen aylarda benzer bombardımanlarını sürdürdü.

Haberin Devamı

Temmuz 2023'de bir kez daha Kerç Köprüsü'nü hedef alan Kiev yönetimi, "Sea Baby" adı verdikleri insansız deniz araçlarıyla saldırı gerçekleştirdi. Patlama sonrası köprünün bir kısmı yıkıldı.

Storm Shadow 04:09da vurdu Ruslar şokta, yer yine Kırım

SAAT GECE 04:09

Gece saatlerinde hem Rus hem de Ukrayna basını, Kırım'ın doğusunda bulunan Fedosia Limanı'nda patlamalar olduğunu duyurdu. Fedosia Limanı'nın önemi Rus ordusunun Karadeniz'deki en kritik üslerinden birine ev sahipliği yapması. Rus Telegram kanalları Ukrayna ordusunun havadan bir saldırı düzenlediğini ancak hava savunma sistemleriyle bu füzelerin imha edildiğini bildirdi. Rus Z-Public kanalında konuyla ilgili şu ifadeler kullanıldı:

"Feodosia sakinleri liman bölgesinde patlamalar duyuyor ve gökyüzünde dumanlar görüyor. İlk verilere göre hava savunması düşman hedeflerini imha ediyor. İnsanlar evlerindeki pencerelerin sallandığını bildiriyor"

"BİR GEMİYİ VURDULAR"

Ukraynalı Telegram kanalı Kırım'ın Rüzgarı ise saldırıyla ilgili "Feodosia'da saat 03:31'de büyük bir patlama oldu, limanda bir şeyler yanıyor. Bir gemiyi vurdukları belirtiliyor" ifadeleri kullanıldı. Saldırı sonrası grupta limanın yandığı görüntüler de paylaşıldı.

Haberin Devamı

Kırım yönetiminin lideri Sergey Aksenov Feodosiya limanına yapılan saldırıyı doğruladı. Aksenov konuyla ilgili "Liman bölgesinde güvenlik önlemleri artırıldı, yangını kontrol altına almaya çalışıyoruz" dedi.

Storm Shadow 04:09da vurdu Ruslar şokta, yer yine Kırım

"İNGİLİZ FÜZELERİ VURDU"

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Nikolai Oleschuk Rusya'nın en büyük çıkarma gemilerinden biri olan "Novorossiysk"in Feodosia Limanı'nda vurulduğunu doğruladı. Telegram hesaından yaptığı açıklamada Oleschuk "Rusya'nın filoları git gide küçülüyor. Amiral gemileri olan Moskva sonrası şimdi de Novocherkassk batırıldı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Oleschuk Ukrayna uçaklarının cepheden 250 kilometre uzaklıkta olan Feodosia Limanı'nı nasıl vurduğunu bildirmedi ancak yerel medya geminin İngiliz üretimi Storm Shadow füzeleriyle vurulduğunu öne sürdü.

Storm Shadow 04:09da vurdu Ruslar şokta, yer yine Kırım

SAVUNMA BAKANLIĞI DOĞRULADI

Rusya Savunma Bakanlığı, büyük çıkarma gemisi "Novocherkassk "ın bu gece Feodosia'da Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin güdümlü füzelerle düzenlediği bir saldırıyı püskürttüğü sırada hasar gördüğünü açıkladı.