Dünya Kiev'e Rus füzesi yağmuru! Putin intikam sözü verdi...

Kiev'e Rus füzesi yağmuru! Putin intikam sözü verdi...

05.06.2022 - 11:03 | Son Güncellenme:

Bugüne kadar 20 bini aşkın sivilin hayatını kaybetmesine ve dünyanın pek çok yerinde gıda kıtlığına yol açan kanlı savaşın 102'nci gününde, sosyal medyada paylaşılan bir ekran görüntüsü ortalığı karıştırdı. Tedirgin eden görüntü, Interpol'ü de harekete geçirdi. Putin'in tehdidi ise tüyler ürtertti.

Kieve Rus füzesi yağmuru Putin intikam sözü verdi...

24 Şubat'ta başlayan kanlı işgal 102 gündür devam ediyor. Luhansk bölgesel askeri yönetimi başkanı Serhiy Hayday bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, Rus birliklerinin doğu Ukrayna'daki Severodonetsk şehrine saldırmaya devam ettiğini ve "şehrin doğu kısmını kontrol ettiklerini" söyledi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı ise yaptığı bir diğer açıklamada, Rus kuvvetlerinin Severodonetsk ve komşu Lysychansk'ta Ukrayna askerlerini kuşatmak ve ana lojistik yolları kapatmak için saldırı operasyonlarına odaklandıklarını söyledi. Hayday ayrıca, Severodonetsk'in yaklaşık 40 kilometre güneybatısında, Nyrkovo – Mykolaivka yönünde taarruza geçtiğini aktardı.

Haberin Devamı

NÜKLEER FELAKET KORKUSU

Ukrayna'nın devlet tarafından işletilen nükleer santral operatörü Energoatom, Rusya'nın Pazar günü Güney Ukrayna Nükleer Santrali üzerinde bir seyir füzesini "kritik derecede alçaktan" uçtuğunu söyledi. Açıklamada, Rusya'nın Ukrayna nükleer santrallerinin nükleer güvenliğini tehdit etmeye devam ettiği vurgulanırken, "dünyayı yeni bir nükleer felaketle tehdit ediyor” ifadeleri kullanıldı.

RUS SEYİR FÜZELERİ ATEŞLENDİ

Energoatom, "Rusya başka bir nükleer terör eylemi gerçekleştirdi: Sabah 5:30'da 'Calibre' füzesine benzer bir Rus seyir füzesi, Güney Ukrayna Nükleer Santrali üzerinde kritik derecede alçaktan uçtu" ifadelerini kullandı. Açıklamada ayrıca, "Muhtemelen bu füze, bu sabah patlamaların duyulduğu Kiev yönüne ateşlendi" denildi. Energoatom, Rus kuvvetlerinin “bir füzenin çalışan bir güç ünitesini vurabilecek en küçük parçasının bile nükleer bir felakete ve radyasyon sızıntısına neden olabileceğini hala anlamadığını” belirtti.

Haberin Devamı

BIDEN'DAN JAVELIN FÜZESİ SÖZÜ

ABD, birçoğu halihazırda Rus tanklarını havaya uçurmak için kullanılan 5 bin Javelin füzesi sözü verdi. 24 Şubat'ta başlayan kanlı işgal 102 gündür devam ediyor. Bugüne dek 20 bini aşkın sivilin hayatını kaybetmesine yol açan savaş, Afrika, Güney Amerika ve Orta Doğu'da gıda kıtlığına neden oluyor. Afrika'nın tahıl ithalatının yaklaşık yüzde 40'ı Rusya ve Ukrayna'dan. Afrika Birliği başkanı dün Devlet Başkanı Vladimir Putin'e “Afrikalılar bu ekonomik krizin kurbanı” dedi.

Kieve Rus füzesi yağmuru Putin intikam sözü verdi...

700 MİLYON DOLARLIK YARDIM

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın ilerlemesini durdurmak ve Kremlin'in elindeki toprakların derinliklerindeki topçu hedeflerini vurmak için Salı günü Kiev HIMAR orta menzilli füze sistemlerini göndermeyi kabul etti. Yeni 700 milyon dolarlık askeri yardım paketine ek olarak bin Javelin füzesi de dahil edildi. ABD, Ukrayna'ya kendi veya NATO güçlerini göndermeyi reddetti ancak Washington ve Avrupalı ​​müttefikleri Kiev'e insansız hava araçları, Obüs ağır topçu, uçaksavar Stinger ve tank karşıtı Javelin füzeleri gibi silahlar sağladı.

Haberin Devamı

Kieve Rus füzesi yağmuru Putin intikam sözü verdi...

KİEV'E BOMBA YAĞIYOR

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e sabahtan beri bomba yağıyor. Rus füzesi yağmurunun etkisi altındaki Kiev'e yapılan bombardıman, Ukrayna'nın başkentine yapılan ilk büyük saldırı oldu. Başkan Volodymyr Zelensky'nin genelkurmay başkanının yardımcısı Serhiy Leshchenko'ya göre, saldırı demiryolu altyapısını hedef aldı. Belediye Başkanı Vitaly Klitschko, en az bir kişinin hastaneye kaldırıldığını, ancak herhangi bir ölüm bildirilmediğini söyledi. Klitschko, Telegram'da yaptığı açıklamada, füze saldırılarının şehirdeki Darnytski ve Dniprovski semtlerini vurduğunu ve acil servislerin olay yerine ulaştığını bildirdi. Patlamalar sırasında hava saldırısı sirenleri çalmıştı.

Saldırıların ardından Pazar günü yaptığı bir uyarıda Vladimir Putin, Batı'nın Ukrayna'ya uzun menzilli füze sistemi sağlaması halinde Moskova'nın yeni hedeflere saldıracağını söyledi. Putin yaptığı açıklamada, ABD’nin aldığı Ukrayna’ya yönelik uzun menzilli füze gönderilmesi kararının amacının “çatışmaları uzatmak” olduğunu savunarak, “Füzeler Ukrayna’ya verilirse, elimizdeki silahlarımızı kullanarak daha önce hedef almadığımız tesislere saldıracağız” dedi.

Haberin Devamı

"JAVELIN ROKETATARLARI İNTERNETTE SATILIYOR"

Öte yandan Rus yanlısı medyaya göre, Ukraynalı dolandırıcılar internetin karanlık yüzü olarak anılan dark web'de, ABD yapımı Javelin roketatarlarını 30 bin dolara satıyor. Sosyal medyada paylaşılan bir ekran görüntüsü, anti-tank silahının Kiev'de bir kullanıcı tarafından satıldığını gösteriyor. Sınır ötesi polis gücü Interpol de, Ukrayna'ya gönderilen silahların çoğunun Avrupa'da suçluların eline geçeceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Kieve Rus füzesi yağmuru Putin intikam sözü verdi...

Rus yanlısı ASB Military News tarafından Telegram mesajlaşma uygulamasında paylaşılan fotoğraflar, henüz bağımsız olarak doğrulanamasa da büyük endişe yarattı. Ancak yine de Batı'nın Ukrayna'ya silah göndermesini durdurmak için Rus propagandasının bir parçası olabileceği yönünde iddialar da var. Javelin roketatar, hedefini vurmak için ısı arama teknolojisini kullanıyor.

Haberin Devamı

"PUTİN GÖREVDEN ALINSIN YA DA ÖLDÜRÜLSÜN"

Rus lider Putin'in sağlığı ile ilgili yapılan spekülasyonlar ise gündemden düşmek bilmiyor. Bu da birçok Rus'un, Putin'in aniden hayatını kaybettiği söylendiğinde buna inanabileceği anlamına geliyor. King's College London'da çatışma ve güvenlik araştırmaları profesörü olan Dr Robert Thornton, Rusya'nın FSB güvenlik servisi içindeki birçok kişinin Putin'in görevden alınması gerektiğine inandığını söyledi. Rus generallerin sabrını yitirdiğini ve Putin'in "gitmesini istediğini" söyleyen Dr Thornton, The Sun'a yaptığı açıklamada, seçkin bir üst düzey grubun, Putin'e ya görevi bırakması ya da öldürülmesi gerektiğini söyleyeceğini ileri sürdü. Dr Thornton, ikincisi gerçekleşirse, birçok kişinin bunu inandırıcı bulacağını iddia etti. Thornton'a göre, Rus kuvvetlerinin ağır kayıplar vermesiyle birlikte, ordu içindeki birçok kişi Putin'in 100 günü aşkın devam eden işgal kararını sorguluyor.

Kieve Rus füzesi yağmuru Putin intikam sözü verdi...