Dünya Taliban kapıda!

Taliban kapıda!

15.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Afganistan’da Taliban başkent Kabil kapılarına dayanırken, ABD istihbaratı son raporunda Kabil’in 3 gün ila bir hafta arasında düşebileceğini değerlendiriyor

Taliban kapıda

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Taliban Afganistan’da korkutucu ilerleyişini sürdürürken, örgütün başkent Kabil’in 11 kilometre yakınına kadar ulaştığı ifade ediliyor. ABD basınına konuşan bir yetkili, Taliban’ın Kabil’e 11 kilometre uzaklıkta bulunan Çar Asyab bölgesine kadar geldiğini öne sürdü; ancak henüz Afgan hükümetinden bu konuda bir doğrulama gelmedi.

Haberin Devamı

23 vilayet düştü

Afgan hükümet güçlerinin, son 9 günde Taliban’a karşı kontrolü kaybettiği vilayet merkezlerine Faryab ile Belh vilayetlerinin merkezleri Meymene ve Mezar-ı Şerif de eklendi. Böylece Taliban’ın ele geçirdiği vilayet merkezi sayısı 23’e yükseldi.Görgü tanıkları Mezar-ı Şerif’te bulunan eski Cumhurbaşkanı  Yardımcısı Mareşal Raşid Dostum ve diğer yerel  yetkililerin Özbekistan sınırına doğru hareket ettiğini öne sürdü. Bununla birlikte ABD istihbaratının, Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’i 3 gün ila 1 hafta arasında kuşatabileceği yönünde değerlendirme yaptığı bildirildi. CNN’in bir Amerikan istihbarat değerlendirmesine atıf yapan ve adı  açıklanmayan bir ABD’li diplomatik kaynağa dayandırdığı habere göre, Taliban’ın 3 gün ila 1 haftada Kabil’i kuşatma altına alabileceği senaryosu Washington’da değerlendiriliyor. Daha önce Taliban’ın Kabil’i izole edebileceği süre için daha uzun bir periyot öngören ABD’li istihbarat kurumları, Taliban’ın hızlı ilerleyişi karşısında bu süreyi 1 haftaya kadar indirmiş oldu.

Haberin Devamı

Tahliye başladı

Taliban’ın ilerleyişi karşısında herhangi bir adım atmayan Biden yönetimi ise önceliğini Kabil Büyükelçiliği’ndeki personelin tahliyesine vermiş durumda.  Büyükelçilikteki personelin tahliyesi için 3 bin ABD askerinin katıldığı operasyonun başladığı duyurulmuştu. Başkan Joe Biden, asker sayısının 5 bine çıkarıldığını duyurdu. Pentagon, Kabil Büyükelçiliği’ndeki personelin tahliyesi için bir deniz piyadesi taburuna ait öncü birliklerin Kabil’e ulaştığını açıkladı.

Öte yandan aynı habere göre ABD’nin Kabil Büyükelçiliği’ndeki personele “hassas tüm materyallerin yok edilmesi” talimatı verildiği kaydedildi. Elçilik personeline gönderilen ve CNN tarafından görülen notaya göre, ABD’li yetkililer, söz konusu materyallerin propaganda amacıyla kullanılmasının önüne geçmek için bu yönde bir adım atma kararı aldı.

Afgan kadını endişeli

Taliban’ın hakimiyet kurduğu bölgelerden gelen haberler, özellikle Afgan kadınları için zor bir dönemin gelmek üzere olduğunu doğrular nitelikte. Associated Press’e konuşan kadın hakları aktivisti Zarmina Kakar, gözyaşları içinde, Taliban’ın Kabil’i ilk olarak ele geçirdiği 1996 yılında kendisinin 1 yaşında olduğunu; annesinin sokakta yüzünün birkaç dakika gözükmesi üzerine Taliban tarafından kırbaçlandığını hatırladığını anlattı.

Haberin Devamı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, Taliban’ın kontrolü altındaki bölgelerde özellikle kadınların ve gazetecilerin hedef alınmasının ve insan haklarına yönelik ciddi kısıtlamaların ‘son derece rahatsız edici’ olduğunu söyledi. Guterres, “Özellikle de Afgan kız çocukları ve kadınların zor kazanılmış haklarının ellerinden alındığına dair haberler görmek dehşet verici ve çok üzücü” diye konuştu.

Taliban Kovid-19 aşısını yasakladı!

Taliban’ın, ele geçirdiği Paktiya vilayetinde Kovid-19 aşısını yasakladığı bildirildi. Ülkenin doğusundaki Paktiya’da Kovid-19 aşısı yasaklanırken, Paktiya Bölge Hastanesinde yasağa ilişkin bir bildiri asıldı. Paktiya Sağlık Müdürü Wilayat Han Ahmedzay, “bölgedeki aşı ünitesi 3 gün boyunca kapalı kaldı, gelen kişilere de aşının yasaklandığı bilgisi verildi. Taliban sağlık çalışanlarını aşılanmayı durdurmaya zorladı ve kimseye aşı yapılmıyor” ifadelerini kullandı. Paktiya geçtiğimiz hafta kaybedilmişti.

Haberin Devamı

ABD’de hava saldırısı önerisi

Son günlerde ABD’de Cumhuriyetçiler, Taliban’ın ilerleyişi karşısında Başkan Joe Biden’ın ABD kuvvetlerini çekme kararına yönelik eleştirilerini artırdı. ABD Senatosu Azınlık Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell, ABD’nin Taliban’a karşı hava saldırısına başlaması gerektiğini söyledi. McConnell, aksi taktirde ABD’ye yönelik güvenlik tehdidinin artacağını vurgulayarak, Afganistan’da insani kriz yaşanma tehlikesine dikkat çekti.

‘Vatanı savunmaya devam edeceğim’

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, dün bir halka sesleniş konuşması yaptı. Gani, yayınladığı videolu mesajında, Afganistan’ın dayatılmış bir savaşla karşı karşıya kaldığını ve ülke genelinde yaşanan durumdan haberdar olduğunu belirtti. Afganistan savunma, güvenlik ve halk güçlerinin ülke topraklarını savunmak için büyük bir mücadele verdiğini dile getiren Gani, bu konuda hem halk güçlerine hem de hükümet güçlerine teşekkür etti. Gani, “Cumhurbaşkanı olarak vatanı savunmaya devam edeceğim. Bu konuda uluslararası ortaklarımız ve siyasi liderlerle görüşmelerimiz sürüyor” dedi.

Haberin Devamı

Gani, Afgan halkının daha fazla mülteci durumuna düşmesini ve şiddet olaylarının daha fazla ilerlemesini engellemek için çalışmalara odaklanacağını vurguladı. Bu dayatılmış savaşın daha fazla Afgan halkının canına mal olmasına, son 20 yıl içerisindeki elde edilen kazanımlarının yok edilmesine izin vermeyeceklerine işaret eden Gani, “Bu konuda hem yurt içinde hem yurt dışında danışmalarımız devam ediyor. Bu görüşmelerden çıkacak sonucu en kısa zamanda halkımızla paylaşacağım” diye konuştu. Gani’nin konuşmasında istifa edebileceğine dair söylentiler yer almıştı.