Dünya Taliban tanıttı! Adı Mada-9, dünya çapında sansasyona yol açtı

Taliban tanıttı! Adı Mada-9, dünya çapında sansasyona yol açtı

12.01.2023 - 17:28 | Son Güncellenme:

Afganistan'da Taliban, MADA-9 adı verdikleri protatip aracı tanıttı. Devlet desteğiyle üretilen aracın tasarımcısı Rıza Ahmedi, söz konusu otomobilin gelecek yıllarda elektrikli motorlu modelinin de üretileceğini belirtti.

Taliban tanıttı Adı Mada-9, dünya çapında sansasyona yol açtı

Taliban yönetimindeki Afganistan, ilk "süper arabasının" tanıtımını yaptı. Mada-9 adı verilen prototip aracın, Afganistan Teknik ve Mesleki Eğitim Dairesi ve İnovasyon Merkezi'yle ENTOP firmasının ortak projesi kapsamında geliştirildiği aktarıldı. ENTOP'un CEO'su Muhammed Rıza Ahmedi, Bilişim Bakanlığı'nın da desteklediği projenin yaklaşık 5 yıl sürdüğünü söyledi.

Haberin Devamı

'ULUSLARARASI ARENADA DEVAM EDECEK'

Toyota Corolla motoruna sahip aracı tasarlayan Ahmedi, "Yolculuğu Afganistan'da başlayacak ve belki de bir gün uluslararası arenada devam edecek" dedi. Yetkili, aracın Katar'da bu yıl düzenlenecek araba fuarında yer alması için görüşmelerin sürdüğünü belirtirken, ileride otomobilin elektrikle çalışmasını planladıklarını da paylaştı.

Taliban tanıttı Adı Mada-9, dünya çapında sansasyona yol açtı

HEDEFLERİ YÜZDE YÜZ YERLİ ÜRETİM

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid ise aracın üretiminin Afganistan için onur verici bir gelişme olduğunu söyledi Şirketin yöneticisi Ahmed Ziya Ahmedyar, parçaların yüzde 80'inin üç yıl boyunca süren çalışmalarla Afganistan'da üretildiğini söylemişti. Öte yandan motor, tekerlek ve camların yurtdışından getirildiği ama 10 yıla kadar bunların da ülkede üretilmesinin hedeflendiği bildirilmişti.