Dünya Türkiye'ye kin kustu! ABD Senatosu'nda skandal 90 saniye

Türkiye'ye kin kustu! ABD Senatosu'nda skandal 90 saniye

23.03.2023 - 15:53 | Son Güncellenme:

F-16 satışını engellemek için tüm gücüyle çaba harcayan Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Menendez, bu kez Dışişleri Bakanı Blinken'a skandal sorular sordu.

Türkiyeye kin kustu ABD Senatosunda skandal 90 saniye

ABD'nin başkenti Washington'da Türkiye'ye karşı çıkışlarıyla tanınan ve özellikle F-16 satışı için direnç gösteren Senatör Bob Menendez, bu kez 2024 Mali Yılı Dışişleri Bakanlığı Bütçe Talebi oturumunda skandal açıklamalar yaptı.

Haberin Devamı

Ankara, Washington'dan 40 adet yeni Blok 70 F-16 jeti ve elindeki F-16 savaş uçaklarını modernize etmek için de 80 adet kit almak istiyor. Yunanistan'a gösterdiği dostlukla bilinen Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez, geçtiğimiz yıl yaz mevsiminden bu yana söz konusu satışa karşı çıkıyor.

Joe Biden yönetimi Türkiye'ye yeşil ışık yakmasına rağmen New Jersey Senatörü Menendez ile Yunan asıllı siyasetçiler birçok adım attı. 2022 yazında Yunanistan'ın kuzeyindeki Dedeağaç Limanı'nı da ziyaret eden Menendez, sonraki aylarda defalarca Türkiye'ye F-16 satışına izin vermeyeceğini yineledi.

Türkiyeye kin kustu ABD Senatosunda skandal 90 saniye

Temmuz 2022'de Yunan asıllı bazı siyasetçilerin imzasıyla Amerikan Temsilciler Meclisi'ne bir tasarı sunuldu. Tasarıda, Türkiye'ye 40 adet yeni F-16 jeti ve 80 adet modernizasyon kiti satışını bazı koşullara bağlayan maddeler vardı.

Haberin Devamı

2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısında yer alan eklerden biri, yeni jetlerin ve kullanılacak modernizasyon kitlerinin Türkiye tarafından Yunanistan hava sahasında kullanılmamasıydı. Yunan asıllı Maryland Senatörü Chris van Hollen ise bu koşullara, uçakların terör örgütü YPG/PKK’ya karşı kullanılmamasını ve Türkiye’nin İsveç ile Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylaması şartını ekledi.

Ancak Ekim ayına gelindiğinde Yunan lobisi büyük bir hezimete uğradı, Türkiye'ye F-16 satışının önündeki tüm şartlar NDAA'dan çıkarıldı. 858 milyar dolarlık savunma bütçesinde istediğini elde edemeyen Demokrat Senatör Menendez'in Twitter hesabından paylaştığı mesajda, öfkesi cümlelerine yansıdı:

"Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'ndaki (NDAA) bir değişiklik, ABD’nin Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını geliştirmek için elimizdeki araçlardan sadece bir tanesidir. Açık konuşayım: ABD Kongresi’nin Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olarak, Erdoğan bölgedeki saldırganlık kampanyasını durdurana kadar Türkiye için F-16’larla ilgili hiçbir konuyu onaylamayacağım. Nokta!"

Bütçedeki hayal kırıklığının ardından Washington'daki Yunan lobisi ve Bob Menendez'in Türkiye karşıtı hamleleri sona ermedi, bu kez Başkan Biden'a gönderdikleri mektupta Ankara'ya F-16 verilmesi için İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya kabul edilmesinin şart koşulmasını istediler.

Türkiyeye kin kustu ABD Senatosunda skandal 90 saniye

90 SANİYELİK KAYIT

Ancak Biden yönetimi Türkiye'nin talebinin arkasında durmayı sürdürdü. Türkiye'ye saldırı için hiçbir fırsatı kaçırmayan Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Menendez, Senato'daki oturumda Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la karşı karşıya geldi.

Haberin Devamı

Bob Menendez, 90 saniyelik konuşmasında Türkiye'ye kin kustu ve F-16 satışına izin vermeyeceğini tekrarladı.

New Jersey Senatörü Menendez'in skandal açıklamaları şöyle:

"Sayın Bakan, birkaç soruyla kapatmak istiyorum. Bahsi geçen ülkenin hangisi olduğunu düşünürsünüz:
Hangi ülke önceden provokasyon olmadığı halde başka bir ülkenin hava sahasını ve karasularını ihlal eder?
Başka bir ülkenin münhasır ekonomik bölgesinde kim tatbikat yapar?
ABD yasalarını da ihlal ederek Rus askeri teçhizatını kim satın alıyor?
Hangi ülke neredeyse tüm diğer ülkelerden daha fazla avukat ve gazeteciyi hapse atıyor ve ana siyasi rakibini seçimden önce hapse atıyor?
Hangisi bir Avrupa Birliği üyesi devletin kıta sahanlığında araştırma yapma hakkını zorla engellemeye çalışır?
Hangisi Rusya'ya karşı uygulanan AB yaptırımlarına katılmakla kalmayıp, Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç etti?
Hangi ülke Suriye Demokratik Güçleri (terör örgütü YPG) gibi ABD müttefiklerine yönelik olanlar da dahil olmak üzere, Irak ve Suriye'de devam eden hava saldırıları düzenliyor?
NATO'nun son derece kritik olan genişlemesini kim durdurdu?
Hangisi bir AB ülkesini 40 bin askerle işgal etmeye devam ediyor ve BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ederek ve Birleşmiş Milletler tarafından dondurulan bir bölgeyi açmaya çalışıyor?
Milyonlarca Yunan Ortodoks vatandaşının dini liderinin dini özgürlüğünü kim engelliyor?
UNESCO taahhütlerini ihlal ederek kim bir kiliseyi camiye çevirdi?
ABD personelinin tutuklanması ve hapsedilmesinin sorumlusu kim?"

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Menendez'in skandal sorularına canlı yayında "Sanırım, böyle bir ülkeye 'zorlayıcı bir müttefik' derim" diyerek yanıt verdi.

Bob Menendez ise, devamında "Ben bu ülkeye Türkiye derim ve gerçek şu ki; böyle bir ülkenin F-16'ları satmaya değer bir ülke olduğunu da düşünmüyorum" cümlesini kurdu.

ABD Senatosu'ndaki skandal 90 saniye, Yunan medyasında geniş yer buldu. Kathimerini ve CNN Yunanistan, 'Menendez, Türkiye'nin F-16 jetlerine sahip olmayı hak etmediğini söylüyor' başlığını kullanırken, Ta Nea gazetesi 'Menendez: Türkiye ve F-16'lar için yeni müdahale' dedi. Bazı internet siteleri ise, 'Menendez Blinken'ın önünde Türkiye'yi küçük düşürdü' gibi skandal başlıklar attı.