Dünya Ukrayna'nın ardından sırada Moldova mı var? Belarus'tan dikkat çeken harita

Ukrayna'nın ardından sırada Moldova mı var? Belarus'tan dikkat çeken harita

02.03.2022 - 10:58 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde Belarus kritik rol oynuyor. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Ulusal Güvenlik ve Ekonomi Konseyleri ile Ukrayna'nın işgali konulu bir toplantı yaptı. Toplantıdan paylaşılan bir görüntü ise gündeme bomba gibi düştü.

Belaruslu bir gazetecinin paylaştığı görüntüler Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde Minsk'in oynadığı rolle ilgili yeni soru işaretlerine yol açtı.

Haberin Devamı

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Ulusal Güvenlik ve Ekonomi Konseyleriyle Ukrayna'nın işgali konulu bir toplantı yaptı. Lukaşenko, Ukrayna'nın 4'e bölündüğü bir harita üzerinden üst düzey yetkililere sorular yöneltti. Haritada Rusya'nın halihazırda savaştığı cephelerin yanı sıra Moldova'nın Rus kontrolündeki bölgesi Transdinyester bölgesi üzerinden Odessa'ya doğru bir ok olması dikkat çekti.

Belarus Devlet Başkanı 1 Mart'ta yayınlanan ancak çekim tarihi bilinmeyen toplantıda Ukrayna'nın provakasyonlrına karşı sınırdaki askeri varlıklarını artırdıklarını söyledi. Lukaşenko açıklamasında, Generallerimiz gerekli önlemleri aldı. Güney sınırımızdaki tabur taktik sayımızı 5'ten 10'a çıkaracağız. Bunlar çok iyi eğitimli mobil gruplar. Belarus'a karşı tüm provakasyonları ve askeri harekatları durdurmaya hazırlar." dedi.

Haberin Devamı

Lukaşenko ayrıca Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakereler hakkında da konuştu: "Bu müzakereler savaşı durdurabilir. Her şey Ukrayna tarafına bağlı. Batı ve ABD'nin lafını dinlemeyi bırakırlarsa savaş durur."

Ukraynanın ardından sırada Moldova mı var Belarustan dikkat çeken harita

ZELENSKİY'NİN SÖZLERİ AYAKTA ALKIŞLANDI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, dün Avrupa Parlamento’suna hitap etti. Zelenski, “Gerçekten Avrupalı olduğunuzu kanıtlayın. O zaman hayat ölüme galip gelecek ve ışık karanlığa galip gelecek” demişti.

Ülkesinin özgürlüğü için savaşmaya devam ettiğini vurgulayan Zelenski, “Bu bizim ödediğimiz büyük bir bedel, çok büyük bir bedel. Binlerce insan öldürüldü. İki devrim, bir savaş, Rusya Federasyonu'nun beş günlük tam ölçekli işgali. Şimdi gerçekle uğraşıyoruz. Gerçek hayatla. İnanıyorum ki bugün bizler de sizler kadar özgürlük, eşit olmak için canlar veriyoruz. En iyi insanlarımızı, en güçlülerimizi, en değerlilerimizi kaybediyoruz. Ukraynalılar inanılmazlar. Biz tam olarak sizin gibiyiz. Öyleyse bizimle olduğunuzu kanıtlayın, yok olup gitmemize izin vermeyeceğinizi kanıtlayın. Gerçekten Avrupalı olduğunuzu kanıtlayın. O zaman hayat ölüme galip gelecek ve ışık karanlığa galip gelecek” diye konuşmuştu.

Ukraynanın ardından sırada Moldova mı var Belarustan dikkat çeken harita

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK MEYDANINA İKİ FÜZE DÜŞTÜ

Haberin Devamı

Dün sabah saatlerinde Harkov kentindeki Özgürlük Meydanı’na düzenlenen füze saldırısına ilişkin konuşan Zelenski, “Bu sabah bizim için çok trajikti. Rusya Federasyonu sınırları yakınında bulunan Harkov kentine iki seyir füzesi isabet etti. Bu kentte 20'den fazla üniversite var. Gençlik orada parlak, zeki. İnsanlar kutlamalar için her zaman o meydanda toplanırlardı. Ülkemizin en büyük meydanı olan Özgürlük Meydanı’ydı. Burası Avrupa'nın da en büyük meydanı. Hayal edebiliyor musunuz? Bu sabah iki seyir füzesi bu Özgürlük Meydanı'nı vurdu, düzinelerce insan öldü. Bu bir özgürlük mücadelesinin bedeli. Sadece topraklarımız ve özgürlüğümüz için savaşıyoruz” demişti.

Konuşmasının sonunda Zelenskiy'nin sözleri salondakiler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.