Dünya Uzaydan gelen Bennu'da gizemli element! Siyah bir toz gibi

Uzaydan gelen Bennu'da gizemli element! Siyah bir toz gibi

28.09.2023 - 11:42 | Son Güncellenme:

NASA’nın Dünya’ya 2182 yılında çarpma ihtimali olduğu belirtilen Bennu asteroidini incelemesi için gönderdiği uzay aracı OSIRIS- Rex'in getirdiği parçalarda yapılan araştırmalarda daha önce keşfedilmemiş siyah bir madde bulundu.

Uzaydan gelen Bennuda gizemli element Siyah bir toz gibi

NASA’nın 2016'da Bennu adlı asteroitten örnek toplamak için fırlattığı Osiris-Rex kapsülü, görevini başarıyla tamamladı. Bennu’dan yaklaşık 250 gram kaya ve toz örneği toplamayı başaran Osiris-Rex, Dünya atmosferine girmesinin ardından ABD’nin Utah eyaletinde Savunma Bakanlığına ait Utah Test ve Eğitim Sahası olarak bilinen çöl bölgesine paraşütle başarılı bir iniş gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

200'DEN FAZLA BİLİM İNSANI İNCELEDİ

Uzmanlar, Dünya'ya yakın olan karbon bakımından zengin asteroitin, güneş sisteminin en eski tarihine ait bir zaman kapsülü görevi gördüğünü ifade etti. NASA’nın bir asteroitten örnek toplamaya yönelik ilk görevinin başarıyla tamamlanmasının ardından toplana örneklerin 4’te 1’i incelemeleri için dünya çapındaki 38 kurumdan ve 200'den fazla kişiden oluşan bir gruba verilecek.

Uzaydan gelen Bennuda gizemli element Siyah bir toz gibi

KARBON DETAYI

Bennu muhtemelen ağırlıkça yaklaşık % 5-10 oranında karbon da içeriyor. Asıl ilgi de burada yatıyor. Gezegenimizdeki yaşam organik kimyaya dayanıyor. Dünya'nın ilk dönemlerinde yaşamı başlatmak için suyun yanı sıra karmaşık moleküllerin de uzaydan gelmesi mi gerekmişti?
Londra Doğa Tarihi Müzesi'nden Profesör Sara Russell, "Örnek üzerinde yapılacak ilk analizlerden biri, içerdiği tüm karbon bazlı moleküllerin listesi olacak" diyor.

Haberin Devamı

Uzaydan gelen Bennuda gizemli element Siyah bir toz gibi

SU EŞLEŞMESİNE BAKILACAK

NASA, Bennu'yu Güneş Sistemi'ndeki en tehlikeli kaya olarak görüyor. Uzayda izlediği yol nedeniyle, bilinen asteroidler arasında Dünya'ya çarpma olasılığı en yüksek olanı. Ancak çarpma ihtimali çok düşük; yazı tura atıp arka arkaya 11 kez aynı yüzün denk gelmesi ihtimali kadar. Ve herhangi bir çarpışmanın önümüzdeki yüzyılın sonlarına kadar gerçekleşme ihtimali görülmüyor. Bennu muhtemelen minerallerine bağlı çok miktarda su içeriyor (ağırlık olarak %10 kadar). Bilim insanları bu sudaki farklı hidrojen atomu türlerinin oranının Dünya okyanuslarındakine benzer olup olmadığına da bakacaklar.

Uzaydan gelen Bennuda gizemli element Siyah bir toz gibi

GİZEMLİ ELEMENT

Yapılan incelemeler sonucunda Bennu'nun getirdiği örneklerde dünyada henüz tespit edilemeyen bir elementin bulunduğu belirtildi. NASA, bilim insanlarının kutunun içinde gizemli siyah toz tespit etmesinden sonra asteroit örnekleri üzerindeki çalışmayı durdurmak zorunda kaldı. Söz konusu gizemli element Bennu'nun kapaklarında keşfedildi. NASA, tozun Bennu asteroitinden gelen malzeme olup olmadığını belirlemek için hızlı bir analizden geçeceğini söyledi.