Dünya ‘Yalnızlık 15 sigaranın zararına bedel’

‘Yalnızlık 15 sigaranın zararına bedel’

17.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yalnızlığı “küresel bir halk sağlığı sorunu” ilan etti. DSÖ, yalnızlık sorunuyla mücadele için 11 kişilik uluslararası bir komisyon kurdu

‘Yalnızlık 15 sigaranın zararına bedel’

DIŞ HABERLER - ABD’li cerrah Dr. Vivek Murthy ve Afrika Birliği gençlik elçisi Chido Mpemba başkanlığındaki ekipte, Vanuatu’da iklim değişikliğine uyum bakanı Ralph Regenvanu ile Japonya’da yalnızlık ve karantina önlemlerinden sorumlu bakan Ayuko Kato da bulunuyor. Bu adım, Kovid-19 salgınının ekonomik ve sosyal faaliyetleri durdurarak yalnızlık düzeylerini artırmasının ardından konunun önemine dair yeni bir farkındalığın ortaya çıkması üzerine atıldı.

Haberin Devamı

Sosyal izolasyon

Komisyonun 3 yıl süreyle görev yapacağı belirtildi. Yalnızlığın sağlık üzerindeki risklerinin günde 15 sigara içmekle eşdeğer olduğunu bildiren Dr. Murthy, obezite ve fiziksel hareketsizlikle ilişkili risklerden daha da büyük olduğunu söyledi. Murthy, “Yalnızlık yeterince hesaba katılmayan bir halk sağlığı tehdididir” dedi. Mpemba ise “Yalnızlık sınırları aşarak sağlık, refah ve kalkınmayı etkileyen küresel bir halk sağlığı sorunu haline geliyor. Sosyal izolasyon yaş ve sınır tanımıyor” diye konuştu.