Dünya Felaketin üzerinden 11 gün geçti! Maraş depremi dünyada gündem

Felaketin üzerinden 11 gün geçti! Maraş depremi dünyada gündem

17.02.2023 - 09:47 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 2 büyük facia 11 gün geçmesine rağmen dünyada gündem olmaya devam ediyor. Son olarak ABD ve Yunan basını yaptıkları haberleri manşetten vererek okuyucularına sundu.

Felaketin üzerinden 11 gün geçti Maraş depremi dünyada gündem

6 Şubat sabahı Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem saati 04.17 olarak kaydedildi. Bölgede 13.24'te 7.6 büyüklüğünde ikinci bir büyük deprem daha oldu. Depremin 10 ilde birden şiddetli şekilde hissedildiği açıklandı.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş ve Hatay başta olmak üzere Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya'da ekiplerin kurtarma çalışmaları devam ediyor.

DÜNYA ÜLKELERİNDEN YARDIM YAĞDI

Depremin ardından bütün dünya Türkiye için seferber oldu, onlarca ülkeden arama kurtarma uzmanları deprem bölgesindeki enkazlarda canlı arıyor. Türkiye'ye yardım ve ekip gönderen ülkelere yenileri eklendi. Deprem bölgesinde en fazla arama kurtarma uzmanı bulunan ülkeler sırasıyla Azerbaycan (725), İsrail (450), Hindistan (252), Fransa (204), KKTC (200), Polonya (178) ve ABD (161) oldu.

Felaketin üzerinden 11 gün geçti Maraş depremi dünyada gündem

ABD

161 kişilik arama kurtarma ekibinin ardından uçak gemisi USS George HW Bush'u yardım için Türkiye'ye yollayan ABD, 85 milyon dolarlık ek yardım gönderiyor. ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), yardımın depremzedelere yiyecek, barınak, kış hava şartları için gerekli malzeme, travma desteği içeren sağlık hizmetleri ve temiz içme suyu teminini kapsadığını duyurdu.

Haberin Devamı

AZERBAYCAN

Türkiye'ye ilk yardıma koşan ülke olan Azerbaycan, yüzlerce arama kurtarma uzmanını bölgeye gönderdi. Yanı sıra, günlerdir Azerbaycan'da bir yardım seferberliği var. Resmi kurumlar ve sivil toplum örgütlerinin kampanyalarına yoğun destek var. Azerbaycan'dan deprem bölgesine şimdiye kadar 1500 tonu aşkın insani yardım taşındı.

İTALYA

Depremin ilk günü arama kurtarma ekiplerini Türkiye'ye sevk eden Avrupa ülkesi, Hatay'da sahra hastanesi kuruyor. İtalya’nın kuzeyindeki Piemonte bölgesinin bağışladığı sahra hastanesi ile diğer bölgelerden de toplanan tıbbi ekipman ve yardım malzemeleri, donanmaya ait San Marco gemisiyle İskenderun limanına ulaştı.

Sahra hastanesinde görev yapmak üzere bir grup sağlık ekibi ve Sivil Savunma görevlisi de Türkiye'ye uçtu.

Donanma gemisi San Marco'da ayrıca Suriye'deki depremzedeler için 1000 kişi kapasiteli kamp var. Söz konusu yardımlar gemiyle Türkiye'den Lübnan'a taşınacak.

MEKSİKA

Meksika, aralarında ünlü eğitimli köpeklerin de yer aldığı kalabalık bir arama kurtarma ekibiyle sahada yer alıyor. Başkent Mexico City'deki Türkiye Büyükelçiliği ise, günlerdir hummalı bir kampanyaya ev sahipliği yapıyor. Meksikalılar ellerinde battaniye, hijyen ürünleri ve diğer yardımlarla büyükelçilik binasına akın etti.

Haberin Devamı

Toplanan 100 ton yardımı taşıyan kargo uçağı Adana'ya indi. Uçakta gıda, kıyafet, battaniye, çadır, jeneratör, medikal ve hijyen ürünleri vardı.

NATO

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'yi ziyaret ediyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen Stoltenberg, 6 Şubat depremlerinin ittifakın kuruluşundan bu yana bir NATO üyesinin yaşadığı en büyük afet olduğunu söyledi. NATO yetkilisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edildi.

HOLLANDA

Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere yardım amacıyla ulusal eylem günü ilan eden Hollanda'da, televizyon kanallarının iki saatlik ortak yayını sırasında yaklaşık 89 milyon (88 milyon 921 bin 469) euro para toplandı.

YUNAN BASININDA GÜNDEM DEPREM

Öte yandan depremin 11. gününe girerken dünya basını da konuyu halen manşetlerine taşıyor. Yunanistan ve ABD basını yaşanan felaketi ilk sıradan okuyucularına sunuyor.

Yunanistan'ın en büyük gazetelerinden olan TA NEA konuyla ilgili son yayınladığı haberde Türkiye'nin enkaz altında kalan insanları kurtarma çalışmalarına yer verdi. Gazete, ' Enkaz altından kurtarılan insanlar neden hayatını kaybediyor? başlığını attığı haberde, depremzedelerin hipotermi, böbrek yetmezliği ve stresten dolayı kurtarılmalarına rağmen hayatlarını kaybettiğini yazdı.

Haberin Devamı

Felaketin üzerinden 11 gün geçti Maraş depremi dünyada gündem

'SEÇİMLER 6 AY ERTELENEBİLİR'

Ülkede faaliyet gösteren en büyük medya kuruluşlarından olan Etnos gazetesi ise yaşanan felaket sonrası yaklaşan seçimlerin ertelenme ihtimalini manşete taşıdı. Bir süredir 'iddia' olarak konuşulan gelişme hakkında Etnos, 'Türkiye'de deprem, seçimler 6 ay ertelenebilir' başlığını kullandı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise Bülent Arınç'ın yaptığı açıklamayı işaret ederek bu iddialara son noktayı koymuştu. Çelik konuyla ilgili şöyle dedi:

'Sayın Arınç, kişisel açıklama yaparak seçim tarihinin nasıl olmasına dair görüşler paylaşmış. Muhalefettekiler bizim adımıza, ortamı yoklama gibi bir davranış olduğunu söylüyorlar. Bülent Arınç'ın açıklaması kişisel açıklamalardır. Partinin kurumsal görüşünü bağlamamaktadır'

Haberin Devamı

Felaketin üzerinden 11 gün geçti Maraş depremi dünyada gündem

KOMŞUYU DEPREM KORKUSU SARDI

1922 yılında kurulan ve Yunanistan'ın en eski basın yayın organlarından olan To Vima gazetesi de felaketi ilk sayfaya taşıdı. Türkiye'de yaşanan felaketin bahsedildiği haberde, Yunanistan'da bulunan fay hatlarının 8.5 şiddetinde bir deprem üretebileceği ve bunun bir faciaya yol açacağına değinildi.

Felaketin üzerinden 11 gün geçti Maraş depremi dünyada gündem

ABD BASINI: BM 1 MİLYAR DOLARLIK YARDIM YAPACAK

ABD basını da benzer haberleri ilk sayfadan dünyaya duyurdu. Wall Street Journal yaptığı haberde, bir lisede voleybol takımında forma giyen 25 kişinin hayatını kaybetmesini ilk sayfadan verdi.

Felaketin üzerinden 11 gün geçti Maraş depremi dünyada gündem

Los Angeles Times gazetesi ise Türkiye'de yaşanan felakete yapılan yardımları haberleştirdi. Söz konusu haberde yaşanan facia detaylı bir şekilde anlatılırken Birleşmiş Milletlerin bölgeye 1 milyar dolarlık yardım yapacağı aktarıldı. 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Türkiye'deki afetzedelerin "sözcüklerle ifade edilemeyecek bir kalp acısı" yaşadığını söyledi. Geçen hafta bölgeyi ziyaret eden BM yetkilisi, "Şok ve yıkım hikayelerini paylaşan ailelerle görüştüm. Bu zor zamanlarda onlara destek olmalı ve ihtiyaçları olan desteği almalarını sağlamalıyız" dedi.