Ege Avrupa’nın zirvesine İzmir ev sahibi oldu

Avrupa’nın zirvesine İzmir ev sahibi oldu

05.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin daveti üzerine gelen Avrupalı Başkanlar’ın toplantısında, AB’nin yerel yönetimler konusundaki koşulları ile bu konuda hazırlanan taslak karar gündeme getirildi...

Avrupa’nın zirvesine İzmir ev sahibi oldu

Yerel yönetimler alanında dünyanın en etkili siyasi organizasyonlarından birisi kabul edilen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, İzmir’de Swiss Otel’de toplandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir İl Genel Meclisi evsahipliğindeki kongreye, Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Avusturya, Azerbeycan, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Ermenistan, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Portekiz, Romanya, Rusya, San Marino, Sırbistan, Ukrayna, Yunanistan’dan 100’ün üzerinde belediye başkanı ile meclis üyesi katıldı.
Whitmore: Özerklik şart
Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı İngiliz Keith Whitmore, izleme komitesi toplatısına Avrupa coğrafyasının ve yerel yönetim modellerini temsil eden bir çok ülkeden katılım olduğunu söyledi. Whitmore, “Kongre, yerel ve bölgesel düzeyde demokrasi, insan hakları konusunda farkındalık yaratılması konusuna büyük önem veriyor. Konseyimiz, izleme raporları ile üye ülkelerdeki yerel demokrasinin takibini hedefliyor. Bu toplantıda, insan hakları göstergelerini tartışacağız” dedi. Avrupa Yerel Yönetimler Özerliklik Şartı’nın uygulanmasını takip ettiklerini belirten Whitmore, şartın yüzde 100 uygulanmasını istediklerini belirtti.
Molin: Vatandaş odaklı
İzleme Komitesi Başkanı Lars O.Molin, kongrenin geçen yıl Mart ayında Türkiye ile ilgili yerel ve bölgesel demokrasi ile ilgili kabul ettiği tavsiye kararı bulunduğunu hatırlattı. Molin, “Daha vatandaş odaklı yönetim ve yerelden yönetişimle ilgili tavsiyelerimizin dikkate alınması bekliyoruz” dedi. Komite’nin toplantısı, açılış konuşmasını ardından basın mensuplarına kapatıldı. Toplantıda Sırbistan, Slovenya, Bulgaristan, Finlandiya ve Letonya’nın yerel ve bölgesel demokrasilerine ilişkin olanak hazırlanan taslak öneriler ve yerel-bölgesel insan hakları göstergelerini tartışılacak.