Ege Beyin tümöründe zaman kaybetmeyin

Beyin tümöründe zaman kaybetmeyin

25.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ekol Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Mahmut Necdet Palaz, bazen hiçbir bulgu vermeyen tümörlere karşı uyardı.

Beyin tümöründe zaman kaybetmeyin

Geçmeyen baş ağrısı, devam eden bulantı, sık ve sebepsiz kusma, yeni başlayan kişilik değişikliğinin ise tümör olasılığını akla getirdiğini ifade eden Palaz, “En ufak şüphede beyin MR’ı çekimi gerekir. Her hastalıkta olduğu gibi beyin tümörlerinde de erken teşhis hayat kurtarır” dedi.
“İyi huylu tümörlerin çok küçük boyutlarda yakalanması halinde takip genelde yeterlidir. Kötü huylu tümörlerde ise erken biyopsi, kemoterapi ve radyoterapi gereklidir” diyen Palaz, şöyle devam etti:
“Her iki tümör grubunda da cerrahi girişimler genelde asıl tedavidir. İyi huylu tümörlerde cerrahi girişimler kesin tedavi sağlayabilirken, kötü huylu tümörlerde oldukça yüz güldürücü sonuçlar mevcuttur. Beyin tümörlerinin cerrahi tedavisindeki ana amaç normal beyin dokusuna zarar vermeden tümörün tümünün güvenli bir şekilde çıkarılmasıdır. Bu nedenle tümör kötü huylu olsa bile cerrahi girişime şans tanımak gerekir. Cerrahi girişim gerekliliği olmasına rağmen ertelemek geri dönülmez sonuçlara neden olabilir. Herhangi bir şekilde beyin tümörü şüphesi duyduysanız öncelikle mutlaka beyin ve sinir cerrahisi hekimine müraacat etmek gerekir.”