Ege Bisiklet yolunda kırlangıçlar var!

Bisiklet yolunda kırlangıçlar var!

29.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bisiklet kullanımının her geçen gün arttığı İzmir’de Emniyet Müdürlüğü bünyesinde kurulan “Beyaz Kırlangıçlar” ekibi, bisiklet kullanıcıları ve bisiklet yolunun güvenliğini sağlıyor. Ekipler asayiş olaylarına da müdahale edip sahilde kentin tadını çıkaranların huzurunu koruyor

Bisiklet yolunda kırlangıçlar var

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde hayata geçirilen, “Beyaz Kırlangıçlar” bisikletli polis timi, Karşıyaka sahilinde güvenliği sağlamak için pedal çeviriyor. İkisi kadın 15 kişiden oluşan ekibin bir iş gününe tanıklık ettik. Sabahın erken saatlerinde Bostanlı’da bulunan merkezden harekete geçen ekip, günde 10 saat boyunca sahilde görev yapıyor. Bisiklet yolundan yürüyen yayaları ve yolu işgal eden araç sürücülerini önce uyaran ekipler, ısrarla kurala uyulmadığında da anında ceza kesiyor. Bisiklet yolundan yürüyen yayalara 196 lira, işgal eden araçlara ise 427 lira para cezası uygulanıyor. Sahildeki yaya yoluna giren motorlu araçların cezası ise 427 lirayı buluyor. İhtiyaç halinde asayiş olaylarına da müdahale eden polis timi, sahilde kaybolan çocuk ve yaşlıları da ailelerine teslim ediyor. Beyaz Kırlangıçları vatandaşlar ve özellikle çocuklar çok seviyor. “Kolay gelsin” diye seslenenler, durdurup fotoğraf çektirmek isteyenler oluyor yol boyunca.

Haberin Devamı

İkinci tim Göztepe’ye

Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Şamil Özsagulu, İzmir’de bisikletin hobi aracından ziyade bir ulaşım aracı olarak kullanılması adına, 2014 yılında “Beyaz Kırlangıçlar” projesini hayata geçirdiklerini söyledi. Vatandaşlardan gelen en büyük şikayetin bisiklet yollarının motosikletliler tarafından işgal edilmesi olduğunu belirten Özsagulu, “Beyaz Kırlangıçlar timi, bu alanda disiplin sağlıyor. Yola bisiklet dışında aracın girmesine kesinlikle izin vermiyor. İhlal edenlere de yasal işlem uyguluyor. Malum, pandemiyle kurye sayısı çok arttı, onlarla ilgili de ciddi sorunlar görüyorduk. 2022 yılında denetimlerde 166 motosiklet sürücüsüne, ihlal nedeniyle cezai işlem uygulandı. Aynı zamanda yaya yollarını 34 sürücü ihlal etti. Uygulamayla Bostanlı’da münferit ihlallere kadar indi. İlk etapta Karşıyaka’da oluşturduk. Yakın zamanda da Göztepe-Konak arasında denetim sayımız artacak. Bisikletin, binde 5’ten binde 8’e kadar kullanım amacının artırılmasını sağladık. Bu sayı hedeflediğimiz sayı değil, ancak daha fazla oranda bisikletin maksadına uygun kullanılacağını söyleyebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Bisiklet yolunda kırlangıçlar var

‘Mini pedal’ eğitimi 2320 çocuğa ulaştı

Timde yalnızca denetim faaliyetlerinin olmadığına vurgu yapan Özsagulu, “Aynı zamanda eğitim faaliyetleri de mevcut. Örneğin, “Mini Pedallar” ismi verilen proje kapmasında ilkokul öğrencilerine okul bahçelerinde platform oluşturarak bisiklet kullanmayı ve trafik kurallarını öğretiyoruz. 2320 çocuğumuza ‘mini pedal’ eğitimi verdik, bisikleti ve trafiği sevdirdik. Ciddi geri dönüş alıyor, mutlu oluyoruz. Mesela, eğitim alan bir çocuk, babası emniyet kemeri takmadığı için arabaya binmiyor. Bu tip eğitimler oldukça trafik kültürü oluşacak” diye konuştu.

‘Hiç ceza yazmazsak tabii ki mutlu olacağız’

Araçların yol kenarlarına yaptıkları parkın büyükşehirlerde ciddi sorun oluşturduğunu da kaydeden Şamil Özsagulu, “İl merkezlerinde günde 250-300 araç park ihlali nedeniyle bağlanıyor. Hatta rakam 300-350’ye kadar dayanıyor. Burada vatandaşlarımızdan rica ediyorum, bize yardımcı olsunlar. Gücümüzü parklarla ilgili yaptırımlarda tüketmek yerine, trafik denetimine kaydırmamızı sağlayıp kurallara uysunlar. Levha eksikliğimiz yok. Yasağı göre göre park ediyorlar. Her sokağa bir trafik polisi görevlendirip park ihlallerini denetlemek sokağın doğasına da aykırı. Ayrıca bizim amacımız ceza yazmak değil. Hiç ceza yazılmasa, kurallara uyuluyor diye mutlu olacağız. Kırmızı ışıkta geçmezseniz ceza yeme riskiniz yok. Yani, sizi kurallara uymak koruyacak. Bu bilinç oluşmalı” dedi.

Haberin Devamı

Bisiklet yolunda kırlangıçlar var