Ege Kanser tedavisinde önemli bir adım

Kanser tedavisinde önemli bir adım

03.03.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özlem Yeşil Çeliktaş ve ekibinin geliştirdiği çip üstü meme kanseri modeliyle, potansiyel tedavi edicilerin etkinliği değerlendirilecek.

Kanser tedavisinde önemli bir adım

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Yeşil Çeliktaş tarafından yürütülen “Yeni Terapötiklerin Test Edilmesi İçin 3B Biyomimetik Meme Kanseri İnvazyon Modeli” başlıklı proje Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Uluslararası İşbirliği Projeleri Araştırma Destek Grubu (UPAG) Polonya Ulusal Araştırma ve Geliştirme Merkezi (NCBR) tarafından desteklendi. Projede geliştirilen çip üstü meme kanseri modeliyle kanserin yayılım gösterme sürecindeki farklı aşamaları en iyi şekilde taklit edilirken, hayvan denemelerinin de azaltılması hedeflendi.

Haberin Devamı

Sağlıkta öncü

Ege Üniversitesi’nin sağlık alanında Türkiye’nin referans merkezi olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Sağlıkta alternatif birçok tanı ve tedavi yönetimi ortaya koyarak, yeni başarılara imza atmaya devam ediyoruz. Çip üstü meme kanseri modeli, potansiyel tedavi edicilerin etkinliğinin değerlendirilmesi için güçlü bir klinik öncesi uygulama alanı aracı niteliğinde olacak” dedi. Meme kanseri ve araştırma süreçleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Çeliktaş da, “Pek çok farklı tipe sahip olan meme kanseri mekanizmaları en iyi şekilde anlaşılmalı. Çünkü elde edilecek sonuç, kansere karşı geliştirilecek olan tedaviyi de belirleyici nitelikte. Bu model sayesinde meme kanserinin invazyon, intravazasyon gibi farklı yayılım gösterme aşamalarının en iyi şekilde taklit edilmesini sağladık” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Deneyimini paylaşıyor

Çeşitli ülkelerden üniversitelerle işbirliği ağını genişleten Ege Üniversitesi, yurtdışında çalışmalarını sürdüren Türk akademisyenleri ortak projeler kapsamında ağırlıyor. The Forsyth Institute Harvard School of Dental Medicine Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpdoğan Kantarcı, Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi bünyesinde, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından yürütülen “2221 Konuk veya Akademik İzinli (Sabbatical) Bilim İnsanı Destekleme Programı” kapsamında konuk akademisyen olarak çalışmalar yürütüyor.

Yazarlar